hu en
2011. Szeptember 22. 07:46  -  Németh Zoltán
A kapus, aki hátvéd is lehetett volna

Csapatunk hálóőre, Tomas Tujvel a védelem közepén kezdte pályafutását, de a kapusok világa egy életre a háló elé vonzotta.



A Videoton FC kapujában ebben a szezonban Tomas Tujvel élvezi Paulo Sousa bizalmát, hálóőrünk pedig igyekszik élni a lehetőséggel: az eddigi 9 forduló alatt 5 mérkőzésen is hibátlanul őrizte kapuját, nem véletlen, hogy csapatunk kapta a Győri ETO után a legkevesebb, szám szerint hat gólt. Tujvel hétfőn ünnepelte 28. születésnapját, az éppen ideális kapus-korba lépő hálóőrről kevesen tudják, hogy kezdetben ideális középhátvédet láttak benne edzői.

     
   
 

Az álló sor első tagja Tomas Tujvel, mint

reményteljes belső védő a nyitrai gyerekcsapatban

 
     

- Hat esztendős koromban kezdtem el futballozni Nyitrán, elég egyértelmű volt, hogy ezt a sportágat választom, hiszen a családunkban nagy hagyományai voltak a focinak: nagyapám és édesapám is igazolt labdarúgó volt. Amikor elkezdtem edzésekre járni, a gyerekcsapat trénerei ideális középhátvádet láttak bennem, de engem mindig is lenyűgözött a kapusok világa, sokkal érdekesebbnek láttam, mint a mezőnyjátékosokét. Végül sikerült elérnem, hogy próbaképp odaállhassak a háló elé, ettől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy Tomas Tujvel kapusként folytassa a nyitrai utánpótlásban.

A korosztályos gárdákban eltöltött évek után a felnőttek között is lehetőséget kapott a felvidéki klubnál, aktív szereplője volt a bajnokságban bronzérmet szerző csapatnak. Legemlékezetesebb mérkőzését mégsem ebből a sorozatból tartja számon.

- Az azóta már megszűnt Intertotó Kupában az azeri Nyeftcsi Bakuval kerültünk szembe, és egy hihetetlenül izgalmas párharcot vívtunk velük. Nagyon hajtós meccsek voltak, egy másodpercig sem unatkozott senki a pályán vagy a lelátókon, szerencsére végül mi bizonyultunk jobbnak 180 percnyi játék után.

     
   
  A középső sor első tagjaként már az ifik első számú kapusa volt  
     

Tomas Tujvel hihetetlenül impulzív kapus, ezt a Vidinél töltött évei alatt megtapasztalhattuk. Mint mondja, sosem volt az a csendes típus, de ez egy kapusnál nem is lenne szerencsés.

- Alapból egy pozitív beállítottságú ember vagyok, mindig is sokat számítottak nekem az emberi kapcsolatok. Emellett a gyermekévek alatt az edzőim folyamatosan sulykolták belém, hogy egy kapusnak irányítania, segítenie kell az előtte játszókat, hiszen mi vagyunk azok, akik belátják az egész pályát. Én az életben is ilyen vagyok, próbálom segíteni a barátaimat, szeretteimet, megosztom velük a gondolataimat. Tudom, mi lesz a következő kérdés, az, hogy én is olyan "őrült" vagyok-e, mint amilyennek a kapusokat mondják. Nos, szerintem a kapusok nem őrültebbek, mint a mezőnyjátékosok, csak egyszerűen más a feladatuk, ebből fakadóan egy kicsit másképpen gondolkodnak. Egy csapatban játszunk, a többiektől kicsit eltérő feladattal. Nekem ez nagyon tetszik, talán emiatt is lett belőlem végül kapus.

     
   
  "A kapusok nem "őrültek", csak más a feladatuk!"  
     

Ezek után talán nem is meglepő, hogy amikor hobbijairól kéreztük, Tomas azonnal rávágta: neki a hobbija is a futball.

- Meg a jégkorong, ezért is örülök, hogy Székesfehérváron ilyen komoly bázisa van a hokinak. Sportoló vagyok, ez határozza meg az életem, így az edzések és a meccsek után sem tudok és nem is akarok elszakadni a sporttól. ezért is mondtam, nekem a hobbim is a labdarúgás. No meg a hoki...

Tomas Tujvel hétfőn ünneplete 28. születésnapját, arra kérdésre, mely szerint volt-e már ünneplés, egy szerény félmosoly a válasz.

- Nem, nem volt semmi különös, a feleségemmel és a kislányommal szűk családi körben töltöttük az estét. Nagyobb ünneplés majd pénteken lesz, úgyis megígérte a csapat, hogy ajándékba egy Zalaegerszeg elleni győzelmet kapok tőlük...

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek