hu en
2010. Május 19. 07:12  -  Németh Zoltán
Lesz-e ismét 10 gólos meccs?

A 86. Videoton-Újpest bajnoki előtt honlapunk fellapozta a két csapat históriáskönyvének legérdekesebb oldalait.

A legelső bajnoki:
A két csapat első alkalommal 1968. június 20-án találkozott, a Sóstói Stadionban rendezett mérkőzésen a később ezüstérmes Újpesti Dózsa magabiztosan nyert 6-2-re, a Videoton találatait Karsai László és Bodnár László jegyezte.

A legelső Vidi győzelem:
A két csapat első négy bajnokiját több, mint magabiztosan, 6-22-es gólkülönbséggel nyerte az Újpest, a Videoton a párharc ötödik találkozóján ünnepelhette első sikerét. Az 1970/1971-es idény 10. fordulójában 2-1-re nyert hazai környezetben csapatunk, góljainkat Wollek Tibor (képünkön) és Csukovics László jegyezték.

A legnagyobb arányú siker:
A 2001/2002-es idényre datálódik, a pontvadászat 37. fordulójának fehérvári meccsén 5-0-ra nyertünk az Újpest ellen (Tímár 2, Földes és Terjék 1-1 gólt lőtt, az ötödik találat Lőw öngóljából született). Öt gólos diadalunk mellett egyszer négy, ötször pedig három góllal vertük szerdai ellenfelünket.

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
Az 1977/1978-as pontvadászat 12. fordulójában az Újpest ellen játszottuk egyesületünk történetének második leggólgazdagabb mérkőzését. 1977. november 16-án 10 gólt hozott a két csapat sóstói találkozója, a szezon 12. fordulójában 6-4-re nyert csapatunk, Tiber László triplával szomorította a lila-fehéreket, mellette Kovács József, Burcsa Győző és Szabó József góljai hozták meg a Vidi diadalát.

A leghosszab hazai veretlenség:
1987 és 1996 között zsinórban 9 bajnokit játszottunk saját pályánkon az Újpesttel veretlenül, ezeken a meccseken 6 győzelem és 3 döntetlen volt a mérleg.

A leutóbbi 10 bajnoki:
A 2005 óta lejátszott, a két gárda párharcának utolsó 10 bajnokiját jelentő mérkőzésekből csapatunk jött ki jobban, a mérleg 5 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség, a meccsek gólaránya 13-11 a Vidi javára.

A legjobb egyéni teljesítmény:
A Videoton élvonalbeli történetében 25 mesterhármas született, ebből háromnak Újpest meccsen tapsolhattak a fehérvári szurkolók. 1973. november 4-én Wollek Tibor helyezett el egy triplát a Megyeri útiak hálójába, találataival 3-2-re nyertünk itthon. Négy esztendővel később jött a fentebb már taglalt 10 gólos bajnoki, melyen Tiber Laca zörgette meg háromszor is a hálót. 1993. június 19-én Sallói István okozott szomorú perceket későbbi munkaadójának, találataival 4-1-re nyertünk hazai környezetben a lilák ellen.

A legtöbb gólt rúgó játékos:
Érdekes módon nem a triplázók közül kerül ki a legeredményesebb gólvágó, mely dicsőség jelen esetben Karsai Lászlót illeti. Klubunk legendás támadója (aki szintén büszkélkedhet mesterhármassal, 1972-ben az Eger kapujába vágott három gólt) pályafutása során hét alkalommal vette be az Újpest kapuját.

Az Újpest elleni góllövőlista:

7 gólos: Karsai László
6 gólos: Sallói István
5 gólos: Wollek Tibor, Szabó József, Julinho
4 gólos: Tiber László, Burcsa Győző
3 gólos: Nagy II János, Szalmásy Tamás, Földes Gábor, Zimmermann Tamás, Kuttor Attila,
             Jusuf Dajic
2 gólos: Kovács József, Májer Lajos, id. Horváth Gábor, Gyenti László, Viorel Vancea,
             Takács Lajos, Sorato, Zombori Zalán, Szalai Tamás, Hamar István,
             Komódi László, Tímár Krisztián, Horváth Ferenc, Nagy Dániel
1 gólos: Bodnár László, Csukovics László, Burka Imre, Nagy Tibor, Palkovics István,
             Csongrádi Ferenc, Végh Tibor, Vadász Imre, Novath György, Kanyok Imre,
             Magyar, Emmer László, Jován Róbert, Petres Tamás, Tintar, Dubecz, Tiber
             Krisztián, Fodor Imre, Vancsa Miklós, Korsós Attila, Németh Tamás, Dvéri Zsolt,
             Waltner Róbert, Ruszlan Csernyijenko, Terjék Lajos, Tóth Norbert, Daniel,
             Hercegfalvi Zoltán, Tomas Medved, Magasföldi József, Simek Péter, Csizmadia
             Csaba, Andre Alves, Goran Vujovic

             Három találat öngól volt.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek