hu en
2020. December 23. 09:00  -  Farkas Szilárd   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Márton Gábor: "Jobb játékot és több pontot várok a tavaszi szezonban"

Vezetőedzőnk értékelte a 2020-2021-es idény első felét és beszélt a januári folytatásról is.

Az OTP Bank Liga 2020-2021-es idényének csaknem a felén vagyunk túl, csapatunk jelenleg a második helyen áll a tabellán. 8 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, 35 rúgott és 17 kapott gól áll a nevünk mellett. Az ősz folyamán az Európa Ligában a rájátszásig jutottunk, a Magyar Kupában a legjobb 32 között várjuk a februári folytatást. Vezetőedzőnk félév-értékelése. 

Július óta irányítod a csapatot, hogy értékeled az elmúlt hat hónapot?

Azért vagyok a Vidi edzője, hogy eredményesen szerepeljen velem a csapat, ebből a szempontból van bennem hiányérzet. A játékunk fejlődő tendenciát mutat, játszottunk jó mérkőzéseket, de a szerzett pontok számával nem vagyok elégedett, legalább 5-7 ponttal többet kellett volna gyűjtenünk az ősz folyamán. Egy-egy buta hiba miatt nagy árat fizettünk több meccsen is. 

Mi szereztük a legtöbb gólt a bajnokságban és mi kaptuk a második legkevesebbet, ami azért nem rossz mutató.

Természetesen ezek jó dolgok, de ha már a statisztikáknál tartunk, akkor érdemes összevetni a találatok számát és a helyzetek számát... Pozitív tehát, hogy mi dolgozzuk ki a legtöbb helyzetet, viszont üröm az örömben, hogy összességében rossz százalékban használjuk ki ezeket a lehetőségeket. A kapott gólok számát pedig soknak érzem, elsősorban azért, mert a nagyobb részük pontrúgás után született, vagyis elkerülhető lett volna. Mindkét mutatóban javulnunk kell, örülök, hogy az utolsó meccseken már hatékonyabbak voltunk. 

Azt mondják, az edző a helyzetek kidolgozását meg tudja tanítani a csapatnak, de a kihasználás már az egyéni képességeken múlik.

Folyamatosan ezt mondom a srácoknak. Vannak olyan szituációk, amelyekre fel lehet készülni, ezek meccsről-meccsre, hétről-hétre változnak annak függvényében, hogy milyen stílusú csapattal találkozunk. Emellett vannak általános érvényű dolgok, amiket folyamatosan gyakorolni kell, és amikből aztán helyzeteket lehet kialakítani. Azonban minden egyes szituációt nem lehet előre lemodellezni. Az alapokkal mindenkinek tisztában kell lennie, de az a legfontosabb, hogy a játékos fel tudja magát találni az előre be nem gyakorolt helyzetekben is. Hogy tudjon váratlant húzni, amire nem lehet felkészülni. Természetesen azt is lehet edzésen gyakorolni, hogy mi a teendő, amikor valaki nagy helyzetbe kerül, de teljesen más az edzés és más a meccs szituáció, amikor nyomás alatt, nagy tét mellett kell higgadt megoldást választani.

Volt mélypont az őszi szezonban?

Az én olvasatomban a mélypont azt jelenti, hogy zsinórban jönnek a vereségek, ilyen szerencsére nem volt. Az MTK és a Paks ellen nem teljesítettünk jól, rossz hozzáállás jellemezte a csapatot ezeken a találkozókon. A fociban benne van a vereség, bármennyire is nehéz ezt elfogadni, de úgy nem lehet kikapni, ahogy a két említett meccsen történt. A Honvéd ellen viszont fantasztikusan játszottunk, mégis elvesztettünk két pontot, mivel hibáztunk két pontrúgásnál. 

Melyek voltak számodra a legpozitívabb történések nyár óta?

Nehéz kiemelni ilyesmit. Rengeteg pozitívum éri az embert a szezon alatt, legyen szó mérkőzésekről, vagy játékosokkal való beszélgetésekről. Pozitív és negatív dolgok is kijutnak az embernek.

Hogy készül a csapat a január végi folytatásra?

A szezon kezdetéhez képest annyival előrébb leszünk, hogy most már fizikálisan egy szinten vannak a játékosok. Remélhetőleg a felkészülés mindenki számára sérülésmentesen zajlik majd és a minőségi játékra tudunk összpontosítani. Jobb játékot és több pontot várok a tavaszi szezonban.

Mit üzensz a szurkolóknak az ünnepek közeledtével?

A szurkolóinknak kellemes ünnepeket kívánok, köszönjük, hogy szorítottak a csapatért, és amikor lehetett, kijártak a mérkőzésekre. Sajnálatos, hogy az utóbbi időben nem tudtak minket a stadionban buzdítani, ilyen szempontból is egy boldogabb új évet kívánok mindenkinek! 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek