hu en
2020. November 18. 22:50  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Négy Vidi-játékossal a kezdőben jutott fel a legjobbak közé Magyarország a Nemzetek Ligájában

Válogatottunk magabiztosan nyert 2-0-ra Törökország ellen, a szerbek pedig kiütötték az oroszokat! 

Szerda este Törökország ellen játszotta idei utolsó mérkőzését a magyar válogatott. Az már egy hete eldőlt, hogy a mieink kijutottak a jövő évben megrendezésre kerülő Eb-re, a törökök elleni Nemzetek Ligája találkozó tétje az volt, hogy feljut-e a válogatott az "A" Ligába, vagy maradunk a "B"-ben. Számunkra a képlet rendkívül egyszerű volt: ha több pontot szerzünk Törökország ellen, mint amennyit a forduló előtt listavezető oroszok a sereghajtó szerbek otthonában, akkor feljutunk a legjobbak közé. 

A nemzeti csapat kezdőjében ott volt mind a négy Vidi-játékos - ezúttal is Niko viselte a kapitányi karszalagot -, Marco Rossi szövetségi kapitány ugyanis az alábbi kezdőcsapatot állította össze: Dibusz - Fiola, Lang, Szalai - Nego, Nagy, Kalmár, Sigér, Hangya - Nikolics, Könyves. Idén októberben, Bulgária ellen már játszott egyszerre a Vidi négy válogatott játékosa a nemzeti csapatban, de arra 1984 óta nem volt példa, hogy a magyar válogatott kezdőjében egyszerre négyen kapjanak helyet. 

1984. május 23-án Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban Norvégiát fogadta Magyarország. A barátságos találkozó 0-0-val ért véget, a kezdőcsapatban pedig ott volt Disztl Péter, Disztl László, Csuhay József és Csongrádi Ferenc is, utóbbit lecserélték az 57. percben. A szövetségi kapitány Mezey György volt ekkor, aki aztán később két időszakban is dolgozott klubunknál, első bajnoki címünket az ő irányításával nyertük 2011-ben.

Az első kapura lövést az 5. percben jegyezhettük fel, Calhanoglu jó 30 méterről végzett el egy szabadrúgást, Dibusz magabiztosan védett. A túloldalon Hangya passzát követően Nikolics lőtt 18 méterről kapura, de a törökök kapusa is védeni tudott. A 10. percben Kalmár nem sokkal lőtt 23 méterről a bal felső sarok mellé. 

A 25. minutumban Nego iramodott meg a jobb szélen, majd középre adta a labdát, amelyről csak centikkel maradt le a középen bevetődő Könyves - nagy helyzet volt! Félóra játékot követően Calhanoglu vette célba laposan a jobb alsót, Dibusz bravúrral védett. Az első félidőben jobban játszottunk ellenfelünknél, de gólt nem sikerült szereznünk, szünetben 0-0 állt az eredményjelzőn. Belgrádban, a Crvena Zvezda stadionjának eredményjelzőjén viszont ugyanebben a pillanatban ez állt: Szerbia - Oroszország 4-0! Ez pedig azt jelentette, hogy 45 perccel a vége előtt Magyarország vezette a csoportot, és karnyújtásnyira kerültünk a Nemzetek Ligája élvonalához. 

A második félidő nagy török helyzettel kezdődött: Tosun 18 méterről lőtt kapura, Szalai blokkolt, a kipattanót Tufan vágta kapu fölé 20 méterről. Az 57. percben megszereztük a vezetést: a szünetben csereként pályára lépő Varga Kevin lőtt 13 méterről laposan kapura - Nikolics pazar labdával szolgálta ki az egyébként Törökországban légióskodó Vargát - Günok nagy bravúrral a jobb kapufára tolta ugyan a labdát, de a kipattanóra érkezett Sigér, és közelről a kapuba lőtt (1-0)!

A törökök becsülettel küzdöttek az egyenlítésért, a 69. percben Tufan lőtt nem sokkal kapu fölé 20 méterről. Két perccel később Varga jobbról egy csel után Negóhoz sarkazott, aki ballal 15-ről a jobb alsó mellé tekert. Alig egy perc elteltével helyzet a túloldalon, Türüc bombáját védte Dibusz nagy bravúrral, majd a kipattanót Karaman lőtte kapura, de Nego óriásit mentett a kapu előtt. 

Az utolsó 15 percben csapatunk magabiztosan őrizte előnyét, sőt a 95. percben egy kontra végén Varga Kevin sprintelt végig az egész pályán, majd 18 méterről hatalmas erővel lőtte ki a jobb alsó sarkot Armin Hodzic csapattársa, így 2-0-ra nyertünk Törökország ellen! A szerbek pedig kiütötték az oroszokat, így végül a törökök estek ki a "C" Ligába, míg Magyarország immár a legjobbak között fog szerepelni a Nemzetek Ligájában. Az, hogy a csoportelsőség még mire lesz elég, jövőre kiderül!

A 2022-es labdarúgó világbajnokságra 13 európai csapat kvalifikálja magát. A tíz vb-selejtezőcsoport győztese egyenes ágon kijut, míg a tíz csoportmásodik továbbbjut egy 2022 tavaszán rendezendő rájátszásba. Ehhez a tíz csapathoz csatlakozik még két válogatott a Nemzetek Ligája mostani kiírásából. Ez a két csapat viszont csak csoportgyőztes lehet, mégpedig olyan, amelyik még nem lett első vagy második vb-selejtezőcsoportjában. Ez jelentős csavar a történetben, hiszen így hiába végez egy csapat mondjuk a "B" Ligában a második helyen és ér a teljesítménye többet, mint a rendszerben mögötte végzett együtteseké, a pótselejtező lehetősége adott esetben hamarabb száll egy "C" Ligában csoportgyőztes együttesre.
A tíz vb-selejtezős csoportmásodik a két NL-ből bejutó csapattal kiegészülve, három darab négycsapatos play off-ágon elődöntős, döntős rendszerben játszik a fennmaradó három európai vb-helyért.
A csoportgyőzelmünk önmagában még nem jelent vb-pótselejtezős részvételt, ugyanis a "B" Liga csoportgyőztesei közül nekünk van a legkevesebb pontunk, így az is fontos lenne, hogy a "B" Liga többi csoportgyőztese a vb-selejtezők során a csoportjuk első két helyén végezzen majd - de persze akkor sem leszünk szomorúak, ha Magyarország csípi el az első két hely valamelyikét a vb-selejtezők alkalmával. A selejtezőcsoportokat idén decemberben fogják kisorsolni!

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek