hu en
2013. Június 23. 09:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
EURÓPA LIGA
Kiket kaphatunk az EL-ben? II. rész

Cikksorozatunkban számba vesszük lehetséges Európa Liga-ellenfeleinket. A második részben azokat a csapatokat, amelyket inkább elkerülnénk.

Pénteken 38 lehetséges ellenfelünk közül három olyat már bemutattunk, akikkel ilyen vagy olyan okból, de szívesen találkoznánk. A maradék 35-ből most három olyan következik, akiket inkább elkerülnénk.

FC Astana

Magyar csapatok számára mindig a legkedvezőtlenebb opciók közé tartoznak a kazah csapatok. Ennek fő oka természetesen az óriási távolság, de nem elhanyagolható szempont a kazah csapatok elmúlt évekbeli remek szereplése és a szurkolók számára szinte lehetetlen kijutás. Kazahsztánba ugyanis vízumra van szükség, aminek elintézése az idő szűkössége miatt nehezen megoldható.
Astana közúton 4609 km távolságra van Fehérvártól – ez négy óra eltérést jelent -, ami már repülővel is megterhelő.
Maga a csapat egyébként egészen fiatal, 2009-ben alapították FC Lokomotiv Astana néven. Az FC Alma-Ata és a Megasport egyesüléséből születő klub egyből a legfelső divízióban kezdett Kazahsztánban, az elmúlt szűk négy évben pedig kétszer is besöpörték a Kazah Kupát. Köszönhetik ezt a klub erős anyagi hátterének. 2009 óta olyan nevek fordultak meg a csapatnál, mint az ex-orosz válogatott Tyihonovot és Titov, a nigériai válogatott Patrick Ovie és a 60 alkalommal üzbég válogatott Makszim Satszkih. Ők azonban csak 2009-ben szerepeltek a csapat színeiben, azóta ilyen kaliberű játékosok nem fordultak meg a kék-fehér klubnál.
A 2010-es kupasorozat megnyerése után az európai kaland elmaradt, ugyanis az UEFA szabályzata szerint csak minimum 3 éves klubok vehetnek részt a Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmeiben; idén viszont már semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy a 2012-es Kazah Kupa győzteseként elinduljanak az EL-ben.
Velük kapcsolatban egyébként több magyar vonatkozásról is beszámolhatunk, hiszen a korábban több Bundesliga-csapatot is trenírozó Holger Fach után 2012 májusában újabb komolyabb nevet jelentettek be az FC Astana kispadjára: a Debreceni VSC korábbi edzője, a kazah válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Miroslav Beránek került a klubhoz. Ezzel sincs azonban vége a magyar vonatkozásnak, hiszen a keretben egy magyarok számára is ismerősen csengő név, a Diósgyőr, az Újpest és a Kecskemét korábbi légiósa, Foxi is ott van.
A 700 ezres lakosú kazah főváros stadionja tekinthető a kazah nemzeti csapat otthonának is, a 30 ezres, teljesen fedett lelátójú, világszínvonalú Astana Arena 2009-ben készült el, és átlagosan 3200 néző látogatja a tavaszi-őszi rendszerű kazah bajnokságban jelenleg második helyen álló klub mérkőzéseit.

FC Irtysh Pavlodar

Ugorjunk a másik kazah csapathoz, a további négyszáz kilométerrel messzebb lévő Irtysh-hez. A pavlodari klub számít a legsikeresebb kazah klubnak az ország függetlenedése óta. Az elsőként 1992-ben megrendezett önálló bajnokságot mindezidáig öt alkalommal hódították el, emellett további kilenc dobogós helyezés és egy kupagyőzelem áll a nevük mellett, egyszer pedig még az Ázsiai Bajnokok Ligájában is elődöntőt játszhattak.
Európai eredményeik egyelőre egyre dicsőségesebbek (csakúgy, mint az egész kazah futballé) minden alkalommal: 2003-04-ben még hazai vereséggel estek ki az Omonia Nicosia ellen a Bajnokok Ligájából, majd 2009-10-ben a Haladás már csak idegenben szerzett eggyel több találatával múlta felül őket, legutóbbi szereplésük alkalmával, 2011-12-ben pedig már a lengyel Jagiellonia Bialystokot búcsúztatták is, igaz a következő körben alulmaradtak a grúz Metalurg Rustavi ellenében.
Azóta érkezett a klubhoz két igazi veterán: a 39 éves fehérorosz Aljakszandar Kulcsi, aki 102-szer játszott hazája válogatottjában, illetőleg a pontosan fele ennyiszer üzbég válogatott 34 éves Bakajev. Mellettük még két olyan légiós van a keretben, akik válogatottak voltak: Kovel Fehéroroszország, Coulibaly Mali nemzeti tizenegyében tudhat magáénak néhány szereplést – előbbi már 18 évesen debütált is ott.
A 15,000 fő befogadására alkalmas Ortaliq Stadiont eredetileg 1947-ben építették, azóta kétszer lett felújítva, legutóbb 2007-ben és oldallelátókkal nem rendelkezik. Az idén jelenleg negyedik helyen álló Irtysh meccseire átlagosan több mint négyezren voltak kíváncsiak a 330000 fő lakosú városban.

FC Tiraspol

Körülbelül ötödannyi távolságra van Tiraspol, mint Pavlodar. Az 1000 km körüli távolság már egész „barátinak” is nevezhető - ellentétben az ottani csapattal, amely azonban semmi esetre sem összekeverendő a moldáv foci zászlóshajójával, a 2000 óta csak egy alkalommal nem bajnok Sheriff Tiraspollal.
A moldáv focival kapcsolatban érdekesség, hogy a liga 1992-es megalapítása óta mindössze négy csapat tudott felérni a csúcsra, 12-szer a Sheriff, nyolcszor a Zimbru, egyszer a Dacia lett a győztes, de az exkluzív társaság része az FC Tiraspol is, amely 1996-97-ben ülhetett trónra. Ezen felül öt további dobogó és három kupagyőzelem teszi teljessé a Tiraspol vitrinjét.
A 2012-13-es szezon azonban jó 7 év után ajándékozta meg őket – most viszont bőkezűen, hiszen a bajnoki bronz mellé a kupát is begyűjtötték, nem is akárhogyan. A győzelemhez ugyanis két legfőbb riválisa testén keresztül vezetett az út az FC Tiraspolnak: a Zimbru negyeddöntős kiejtését a legnagyobb skalp, a Sheriff elleni hosszabbításos dráma megnyerése követte, majd a másodosztályt toronymagasan megnyerő Veris elleni 2-2-s, büntetőpárbajos siker tette fel a koronát remek teljesítményükre. Ráadásul a Sheriff a bajnokságban is alulmaradt egyszer a városi rivális ellen.
Legutóbbi európai szereplésük 2013-ból nézve értékelhetetlenül régen volt, legutóbb 2008-ban játszottak egyetlen kört az Intertotó Kupa utolsó kiírásában, amikor is az ukrán Tavrija ütötte ki őket.
A klubnak már most számos távozóval kell szembenéznie, nyolcan hagyják el őket, igaz helyettük négyen a Sherifftől érkeznek és további két játékost is igazoltak.
Az 1992-ben alapított klub csak 2002-ben költözött az érdekes jogállású területen fekvő Tiraspolba (Moldovának semmi beleszólása a Dnyeszter menti Köztársaság életébe, amelyet egyetlen állam sem ismer el) és a rekordbajnok Sheriff stadionjaiba. Azért a többes szám, mert az FC Tiraspol a Sheriff több létesítményét is megjárta, jó kérdés, hogy ezek közül melyikben rendezik majd az Európa Liga-találkozókat, ahol várhatóan körülbelül 600 hazai néző jelenik majd meg.
 

CÍMKÉK
Európa Liga 2013
Hírek
Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek