hu en
2013. Június 21. 15:30  -  Guber Péter   -   Fotó: vidi.hu
Kiket kaphatunk az EL-ben? I. rész

Cikksorozatunkban számba vesszük lehetséges Európa Liga-ellenfeleinket. Elsőként a papíron legideálisabbakat.

Lassan három hete ismert lehetséges ellenfeleink 38-as listája. Ez egyben azt is jelenti, hogy közeledik annak az időpontja, amikor fény derül csapatunk tényleges ellenfelének kilétére az Európa Liga első selejtezőkörében. Ez a dátum június huszonnegyedike – a hátra lévő néhány napban próbálunk kiemelni és némileg alaposabban bemutatni néhány együttest. Elsőként a legideálisabbak jönnek, a csapatok erősségét, a távolságot és egyéb körülményeket figyelembe véve.

AC Libertas
A közelebbi ellenfeleink (910 km) közé tartozik San Marino egyik képviselője, az AC Libertas. Az 1928-as alapítású, Borgo Maggiore-i székhelyű klub egyszeres bajnoknak mondhatja magát, 1995-96-ban sikerült a miniállam bajnokságának a csúcsára érniük. Emellett 10 alkalommal nyerték meg a Coppa Titanot, a san marinoi nemzeti kupasorozatot is. Amatőr csapat, amely nemzetközi mérkőzéseit a san marinoi Olimpiai Stadionban játssza – itt játszik a válogatott is, tehát egy korszerű, több mint 6000 férőhelyes, székezett stadionról beszélünk. Két rövid európai kalanddal rendelkeznek, 2007-08-ban az ír Drogheda United, tavaly pedig a macedón Renova ütötte ki őket (utóbbi oda-vissza 4-0-ra). Az idei UEFA-országrangsorban utolsó helyen álló san marinoi csapatokkal kapcsolatban érdekesség, hogy az Európa Liga felállítása óta még egyikőjük sem ért el még döntetlent sem a sorozatban. 

NK Celje
Minden bizonnyal szép számú szurkolótábor kísérné el a csapatot a – többi ellenfelünkhöz képest – közeli Celjébe. A Fehérvártól mindössze 331 km távolságra fekvő szlovén város csapata az 5. helyen végzett a 2012-13-as kiírásban – nem is onnan, hanem a Szlovén Kupából kvalifikálták magukat, ott ugyanis egészen a döntőig meneteltek, ahol 1-0-s vereséget szenvedtek egy korábbi ellenfelünktől, az NK Maribortól (a Celjének ez volt a hatodik veresége kupadöntőben, egy alkalommal emelhették magasba a serleget). Mivel azonban a Maribor bajnoki címet ünnepelhetett és ezzel a BL-be kvalifikált, így kapott indulási jogot a Celje. A csapat a jugoszláv bajnokságban két évet játszhatott a második vonalban, Szlovénia függetlenedése óta a három azon csapat egyike, amely még sohasem kényszerült búcsúzni az élvonaltól – igaz, bajnokok sem lettek, legjobb eredményük egy második helyezés. Az elmúlt öt évben egyszer, tavaly indulhattak az EL-ben, akkor a moldáv Dacia Chisinau két 1-0-s sikerrel búcsúztatta őket. 

Három válogatott játékossal rendelkeznek, Mujčinović 2001-ben egyszer a bosnyák, Gobec két alkalommal a szlovén és Cebara (aki korábban a Zalaegerszeg színeiben az NB I-ben is játszott) idén szintén két alkalommal a kanadai válogatott mezt húzhatta magára. Maga Celje egyébként Szlovénia harmadik legnagyobb városa, 50000 lakossal bír. Stadionjukat, az Arena Petrolt 2003 és 2008 között építették, jelenleg 13000 körüli férőhellyel bír, de ennek csak fele székezett, azaz UEFA-szabványú. Az idei szezonban átlagosan 592 néző volt kíváncsi a mérkőzéseikre, ami a 10 csapatos szlovén ligában a 7. legnagyobb adat. 

KF Laçi
Albánia képviselője a harmadik bemutatandó csapat. A korábbi kettőhöz hasonlóan Laç sem fekszik észveszejtően messze Székesfehérvártól, 871 km a távolság. Az albán Szuperliga 7. helyezettjéről van szó, akik a nemzeti kupasorozatból kvalifikáltak, az elődöntőben a bajnoki ezüstérmes Kukesi és a döntőben a Bylis Ballash testén át, megszerezve a klub történetének első kupatrófeáját. Legutóbb 2008-09-ben jutottak fel az első osztályba, akkor bajnokként megelőzték az azóta az első vonalban bajnoki duplázó Skenderbeut. Debütáns évükben a negyedik helyet szerezték meg, amivel az Európa Ligába jutottak, a 2010-11-es szezon első selejtezőkörében hazai döntetlenjüket a fehérorosz Dnepr Mogilev ellen egy idegenbeli 7-1-es vereség követte az azóta a másodosztályt is megjárt csapat ellenében, amivel búcsúztak a további küzdelmektől. Ez az eddigi egyetlen nemzetközi szereplés a klub történelmében. 

Jelenleg egyetlen olyan játékossal rendelkeznek, akinek van már felnőtt válogatott mérkőzése, Henri Ndreka 2004-ben egy alkalommal húzhatta magára a címeres mezt. A klub a 2010-11-es EL-re felszereltetett 4500 széket a Stadiumi Laçiba, így a csapat otthon fogadhatta a Dneprt. Összességében 11000 fő férne be az arénába, amelynek idei átlagos látogatottsága 700 fő volt a körülbelül 23000 lakosú városban.

CÍMKÉK
Európa Liga Európa Liga 2013
Hírek
Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek