hu en
2023. Augusztus 24. 13:30  -  Óházy Bálint   -   Fotó: fehervarfc.hu
Öt érdekesség a Mezőkövesd elleni mérkőzés előtt

Hazai pályán veretlen csapatunk vasárnapi ellenfelünkkel szemben, akik sosem jutottak egynél több gólig Sóstón.

Az OTP Bank Liga 5. fordulójában vasárnap 19:30-tól a Mezőkövesd Zsóry FC-t fogadja csapatunk a Sóstói Stadionban. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A két csapat élvonalbeli történelmében eddig 23 mérkőzést játszottak, ezek közül tizenkettőt megnyertünk, hétszer döntetlen született, négyszer pedig a borsodi együttes szerezte meg a három pontot. A két együttes első egymás elleni NB I-es meccsére 2013 novemberében Székesfehérváron került sor, amit Kleinheisler László góljával 1-0-ra megnyertünk. A máig utolsó bajnokinkat idén májusban, hazai pályán játszottuk ellenük, akkor úgy született 1-1-es döntetlen, hogy a ráadásban büntetőt hibáztunk.

2. A legnagyobb arányú győzelem: 4-0

A Mezőkövesd elleni legnagyobb gólarányú sikerünket 2017. november 4-én arattuk: a felcsúti Pancho Arénában Danko Lazovics két góljával, valamint Ezekiel Henty és Marko Scsepovics egy-egy találatával 4-0-ra győztük le a borsodi együttest. Akkori kezdőcsapatunkból csapatkapitányunk, Fiola Attila tagja csapatunk jelenlegi keretének is, ő rehabilitációját követően múlt pénteken, a Puskás Akadémia ellen hosszú idő után lépett pályára újra kezdőként.

3. Hazai pályán veretlenül a Kövesd ellen

Tizenkettedik hazai élvonalbeli bajnoki mérkőzésére készül csapatunk a kövesdiek ellen, az eddigi tizenegyen kivétel nélkül Vidi-győzelem vagy döntetlen született: nyolc siker mellett három iksz a mérlegünk. A 11 meccsből hatszor gólt sem kapott együttesünk, a maradék öt alkalommal is mindössze egyszer találtak be kapunkba a sárga-kékek. Olyan viszont mindössze egyszer fordult elő, hogy a mieink nem találtak be, a 2021-es 0-0 alkalmával. A párharc hazai meccseinek gólaránya 18:5 a javunkra.

4. Ismerős arc a kövesdi kispadon

A Mezőkövesd vezetőedzője az a Kuttor Attila, aki minden idők második legtöbb NB I-es meccsével rendelkezik, 1989-ben a Vidiben mutatkozott be az élvonalban és piros-kékben lőtte első NB I-es gólját is. Távozása után még kétszer visszatért, az ő nevéhez fűződik a Vidi történetének legidősebb játékosaként szerzett gól is, 2007-ben 36 évesen, 9 hónaposan és 3 naposan talált be a Paks kapujába. Viselhette a csapatkapitányi karszalagot is, első és utolsó vidis pályára lépése között közel 18 év telt el. 2017 és 2020 között már irányította a matyóföldi együttest, majd 2022 ősze óta újra ő a Kövesd vezetőedzője.

5. A dátum: augusztus 27.

Legutóbb 2017-ben léptünk pályára a vasárnapi mérkőzés napján, akkor Pátkai Máté, Marko Scsepovics és Stopira góljaival hazai pályán 3-1-re vertük a Ferencvárost. Ezen kívül háromszor játszottunk ebben az évezredben augusztus 27-én: 2011-ben a Honvéd otthonában 1-0-ra kikaptunk, 2006-ban Pakson győztünk 2-ra, 2005-ben pedig a Vasas ellen 3-0-ra.

Ezen a napon született korábbi edzőnk, Weimper István, egykori elnökünk, Szuna József, korábbi sportmasszőrünk, Balázs Zoltán és NB I-ben is pályára lépett támadónk, Wéninger Krisztián.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek