hu en
2023. Július 28. 12:20  -  Óházy Bálint   -   Fotó: fehervarfc.hu
Öt érdekesség, amit az Újpest elleni szezonnyitó előtt tudni érdemes

A 121. élvonalbeli meccsünk következik szombaton az Újpest ellen, idegenben 60. alkalommal lépünk pályára a IV. kerületieknél.

Az OTP Bank Liga 2023/2024-es szezonjának 1. fordulójában szombaton 20:15-től az Újpest otthonában lép pályára csapatunk. A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

1968 óta 120 mérkőzést játszott egymás ellen az élvonalban a Vidi és az Újpest, az örökmérleg pedig a mieink felé billen el: 50 fehérvári győzelem mellett 44 újpesti siker és 26 döntetlen született. A mérkőzések gólaránya 184:170 a mieink javára, ez meccsenkénti hármas gólátlagot eredményez. Az újpestiek pályaválasztásával a szombati lesz a két együttes 60. egymás elleni élvonalbeli mérkőzése.

2. A legnagyobb idegenbeli győzelem az élvonalban

2021. január 23-án holtversenyben klubunk történetének legnagyobb élvonalbeli idegenbeli győzelmét aratta csapatunk az Újpest otthonában: Funsho két, valamint Zivzivadze, Petrjak és Nikolics egy-egy góljának köszönhetően aratott 5-0-s győzelmet a Márton Gábor vezette együttesünk. Ezen kívül az FTC ellen 2011-ben, valamint a Pápa ellen 2014-ben arattunk 5-0-s sikert idegenben, hazai pályán egy Eger és egy Tiszakécske elleni 8-0-s győzelem a Vidi legnagyobb élvonalbeli sikere.

3. Csongvai és Katona először tér vissza ellenfélként a Szusza-stadionba

Idén februárban szerződtette klubunk az Újpest két fiatal játékosát, Csongvai Áront és Katona Mátyást. Mindketten kezdőként léptek pályára az április 8-i, Sóstón gólnélküli döntetlenre végződött bajnokin, azonban ez lesz az első alkalom, amikor ellenfélként térnek vissza az újpesti Szusza Ferenc Stadionba. A lilák keretéből Csoboth Kevin és Tamás Krisztián fordult meg nálunk, utóbbi 2018-ban bajnok, 2019-ben kupagyőztes volt piros-kékben.

4. Két kupadöntő az újpestiek ellen

A két klub történelmében kétszer került sor Magyar Kupa-döntőre. Az elsőt 1982-ben, a másodikat 2020-ban rendezték, és mindkettő lila-fehér sikerrel ért véget: 2-0-ra, illetve 1-0-ra győztek az újpestiek. Érdekesség, hogy utóbbi mérkőzésen Csongvai Áron is pályára lépett az Újpest cserejátékosaként. 

5. A dátum: július 29.

A szombati bajnoki napján korábban két NB I-es mérkőzést játszott csapatunk. 2000-ben a visszajutásunkat követően a 2. fordulóban 2-2-re végeztünk a Vasas otthonában, góljainkat Németh Tamás és Fodor Tibor szerezte. 2012-ben a Lombard Pápa ellen nyitottuk az idényt ezen a napon, ott 1-1-es döntetlen született, találatunkat Nikolics Nemanja lőtte. 

Két korábbi Vidi-játékos ünnepli születésnapját szombaton: Jagodics Zoltán 1995-ben, Marcel Heister pedig 2021 és 2023 között volt első csapatunk játékosa.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek