hu en
2023. Február 22. 15:15  -  Óházy Bálint   -   Fotó: molfehervarfc.hu
INTERJÚ
Katona Mátyás: "Nem is lehetett kérdés gyerekként, hogy a focit fogom választani"

Új igazolásunk hétgyermekes családban nőtt fel, a szintén az NB I-ben futballozó öccsével sokat beszélgetnek a fociról és egyetemi tanulmányokat is folytat. Bemutatkozó interjú Katona Mátyással.

A Puskás Akadémia ellen, hazai pályán mutatkoztál be csapatunkban, a 82. percben léptél pályára a szombati mérkőzésen. Hogy érezted magad először piros-kékben?

Annak természetesen örültem, hogy pályára léphettem, azért dolgozom, hogy a jövőben is minél többször megkapjam a lehetőséget és segíthessek a csapatnak. Ami a meccset illeti, leginkább csalódottság volt bennünk a lefújás után, nagyon fontos lett volna a három pont és voltak is helyzeteink ahhoz, hogy megnyerjük a meccset, így bennem is volt hiányérzet.

Mikor vált tudatossá benned, hogy a foci több lehet majd az életedben, mint egy hobbi?

Nagy családban nőttem fel, négyen vagyunk fiútestvérek, mindannyian szeretünk focizni, egymás között is sokat játszottunk, ebből a szempontból talán nem is lehetett kérdés gyerekként, hogy a focit fogom választani. Mindig jól éreztem magam ebben a közegben, de mindig csak reméltem, hogy profi szinten is futballozhatok majd, amire először Újpesten adódott lehetőség. Úgy érzem, azóta sokat fejlődtem, ezt a folyamatot most a Vidiben is szeretném folytatni.

A szüleidtől is jött a sportolói indíttatás?

Ők is sportoltak, sőt a nagyszüleim is. Nem profi szinten, de a mai napig szeretik a sportot.

Bálint testvéred szintén az NB I-ben játszik, a Kecskemét színeiben. Mennyire jellemző, hogy egy-egy forduló után átbeszélitek a meccseket?

Sokat téma köztünk a foci, szerintem nagy előny, hogy mindig tudunk segíteni egymásnak, megbeszéljük a tapasztalatainkat. Kettőnk közül én vagyok az idősebb, már csak e miatt is próbálok neki segíteni, és nagyon örülnénk neki, ha egyszer egy csapatban is játszhatnánk majd. Az utánpótlásban volt olyan időszak, hogy mindketten a Vasasban futballoztunk, de mivel három év van köztünk, együtt edzeni ott nem volt lehetőségünk.

A másik két Katona-fiú mennyire van közel a labdarúgáshoz?

A másik öcsém jelenleg az Újpest utánpótlásában focizik az U15-ös csapatban, így belőle még válhat profi játékos is. A bátyám is focizik a mai napig, de ő nem profi szinten.

A 2021-es újpesti kupagyőzelem karriered eddigi legnagyobb sikere?

Igen, az egy nagyon szép siker volt. Ezen kívül U13-ban nyertünk még bajnoki címet, de ez természetesen nem összehasonlítható a felnőtt sikerekkel. Akkor, bő másfél éve még nem gondoltam, hogy egyszer a Vidiben játszhatok majd.

Szoktál konkrét célokat megfogalmazni magad elé?

Nagy távlati célokban nem gondolkozom, inkább fél éves periódusokban. Most szeretnék beépülni a csapatba, valamint gólokat és gólpasszokat szerezni.

A válogatottság vágya mennyire van ott a fejedben?

Mint a legtöbb játékosnak, nekem is ez a nagy álmom, hogy egyszer válogatott lehessek, de ezt a teljesítmény hozhatja magával, így erre koncentrálok.

Van olyan külföldi bajnokság, ami kifejezetten közel áll a szívedhez?

Nézőként a Premier League a kedvencem, de mindegyik topliga tetszik és sokat is nézem őket, de így vagyok a magyar bajnoksággal is.

Van kedvenc csapatod, kedvenc játékosod?

Gyerekként a Bayern Münchennek szurkoltam, ma már kevésbé mondanám őket, inkább a Premier League-ből a Leicester Cityt. A kedvenc játékosom mindig Lionel Messi volt, rajta kívül kifejezetten szeretem Martin Odegaard, James Maddison, Kevin de Bruyne és Jack Grealish játékát is.

Milyen gyakran ülsz le a tévé elé meccset nézni?

Amikor még nem játszottam az NB I-ben, főként a külföldi meccseket néztem, de persze magyar bajnokikat is. Manapság ha szombaton lépünk pályára, gyakori program vasárnap, hogy meccset nézek.

Milyen hobbijaid vannak a foci mellett?

Összesen heten vagyunk testvérek, így mindig jó érzés hazamenni és találkozni a családdal, de a barátaimmal, a barátnőmmel és a kutyámmal is szívesen töltöm az időt. Egyetemi tanulmányokat is folytatok a Budapesti Műszaki Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakán, így azzal is kell foglalkoznom. Ezen kívül padelezni és padbolozni is szoktunk járni a testvéreimmel.

Az egyetemmel már a foci utáni életedre is tudatosan próbálsz készülni?

Ez is benne van, abból a szempontból szerencsém volt, hogy egy erős gimnáziumba jártam, és az osztályból az érettségi után mindenki folytatta a tanulmányait, én is így tettem, és ha már elkezdtem, szeretném be is fejezni. E mellett érdekel is, amit tanulok.

Van-e története a mezszámválasztásodnak?

Újpesten 27-esben játszottam, amit szívesen vittem volna tovább, de már foglalt volt. Előttem Csoboth Kevin volt a 77-es a Vidiben, vele nagyon jó kapcsolatba kerültem Újpesten és ő is biztatott, hogy ezt válasszam és a családban is támogatták a 77-est, így esett erre a választásom.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek