hu en
2022. Április 19. 09:10  -  Óházy Bálint   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Öt érdekesség, amit a Puskás Akadémia elleni mérkőzés előtt tudni érdemes

Négy PAFC elleni bajnokin is három Vidi-gólnak örülhettünk Sóstón, legutóbb 5-0-s győzelmet arattunk a szombati meccs napján.

Az OTP Bank Liga 29. fordulójában szombaton 20 órától a Puskás Akadémiát fogadjuk a MOL Aréna Sóstóban (jegyinformációkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A két csapat a 22. egymás elleni NB I-es bajnokijára készül. Az eddigi 21 találkozón tízszer született Vidi-siker, hatszor döntetlen, ötször pedig a Puskás Akadémia győzött. Pályaválasztásunkkal eddig tíz alkalommal találkozott a két csapat, és ezeken is pozitív együttesünk mérlege: 5 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség. Az összesített gólkülönbség 31:18 a javunkra, ez meccsenként 2,3 gólt jelent, hazai pályán pedig 17:11, szintén a Vidinek.

2. Vidi-gólokban gazdag meccsek a PAFC ellen Sóstón

A múltban négyszer is játszottunk olyan bajnokit hazai pályán a Puskás Akadémia ellen, amikor három gólig meg sem állt csapatunk. Rögtön a két együttes első egymás elleni NB I-es bajnokiján, 2013-ban Zé Luis, Nildo és Arturo Álvarez góljaival 3-0-ra nyertünk, majd egy évvel később is 3-0-s Vidi-sikernek örülhettünk, akkor Nikolics kétszer, Gyurcsó egyszer volt eredményes. 2015-ben szorosabb, 3-2-es meccsen lőttünk hármat, Gyurcsó duplázott és Suljic is betatált, legutóbb pedig 2020-ban, amikor Nikolics, Petrjak és Zivzivadze találataival győztünk 3-1-re.

3. Ismerős arcok mindkét oldalon

Mindkét csapatban két olyan játékost találunk, akik korábban a szombati ellenfelet is erősítették. Együttesünk válogatott védője, Fiola Attila a 2015/2016-os szezonban volt a Puskás Akadémia játékosa, Géresi Krisztián pedig 2021 őszén, kölcsönben szerepelt Felcsúton. A PAFC csapatkapitánya, Szolnoki Roland 2011-ben a Vidi színeiben debütált az NB I-ben, majd 2018-ig futballozott csapatunkban, tagja volt mindhárom bajnokcsapatunk keretének, válogatott hátvédjük, Nagy Zsolt pedig a 2014/2015-ös szezonban játszott piros-kékben.

4. A legeredményesebb gólszerzők

A Fehérvár-Puskás Akadémia párharcok góllövőlistájának élén holtversenyben áll csapatkapitányunk, Nikolics Nemanja, valamint a korábban mindkét együttesben szerepelt Gyurcsó Ádám, egyaránt 5-5 góllal. Niko 2014-ben lőtte első góljait a felcsúti együttes ellen, majd visszatérése után, 2020-ban kétszer talált be a PAFC kapujába. Gyurcsó piros-kékben háromszor, sárga-kékben kétszer talált be az egymás elleni meccseken. A Puskás Akadémiából Luciano Slagveer három, Josip Knezevic két, a Vidiből Zé Luis két találatnál jár a párharcban.

5. A dátum: április 23.

Legutóbbi, április 23-án játszott bajnoki mérkőzésén kiütéses győzelmet aratott csapatunk: 2016-ban ezen a napon Nego Loic duplájával, Tischler Patrik és Asmir Suljic góljaival, valamint Mato Grgic öngóljával 5-0-ra nyertünk az MTK Budapest ellen a felcsúti Pancho Arénában. Ezt megelőzően 2011-ben is nagyarányú győzelemnek örülhettünk április 23-án, akkor André Alves két, illetve Lencse László és Nikolics Nemanja egy-egy góljával 4-0-ra vertük a Pápát a régi Sóstói Stadionban. 2005-ben a Győr ellen 2-1-re, 2003-ban a Békéscsaba ellen 3-0-ra nyertünk ezen a napon, egyaránt hazai NB I-es bajnokikon.

1949. április 23-án született Pálinkás András, aki 1990-ben dolgozott első csapatunk kapusedzőjeként.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek