hu en
2020. Október 14. 12:55  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Klubunk 2020-ban is csatlakozott a mellrák elleni küzdelem városi kampányához

Honlapunk fejlécében már látható a program szimbóluma, az Újpest FC elleni hazai bajnokinkon pedig a játékosok és a szakmai stáb tagjai is rózsaszín szalagot viseltek.

Klubunk a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozott a mellrák elleni küzdelem városi kampányához. Az összefogás egyik első lépéseként a molfehervarfc.hu fejlécében egy rózsaszín masni, azaz a kezdeményezés szimbóluma látható egész hónapban.

A legutóbbi hazai bajnokinkon, az Újpest FC elleni találkozón, játékosaink a bevonulás alkalmával, valamint a stábtagok az egész mérkőzés ideje alatt rózsaszín szalagot viseltek.

Október világszerte az emlőrák elleni harc hónapja. A betegség elég gyakori, Magyarországon évente 7-8000 új beteget diagnosztizálnak. A tudomány jelenlegi állása szerint az emlőrák nem megelőzhető, ám időben felfedezve gyógyítható! Ennek érdekében szervezi a népegészségügy az emlőszűrést a legérintettebbek körében, a 45-65 éves nők között. Kétévente meghívót kapnak és egy rövid, egyszerű vizsgálat révén mindenki meggyőződhet egészségéről. Csak a szervezett szűrés révén lehet időben felfedezni a daganatot!

Honlapunk hosszabb interjút készített a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály járási tisztifőorvosával, dr. Varga Erikával.

- Mit kell tudni a mellrák elleni kampányról?

"Az Egészség Hídja" Összefogást 2002-ben Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony ajánlására öt civil szervezet, a politikai, az üzleti szféra és prominens magánszemélyek hívták életre annak érdekében, hogy a mellrák elleni küzdelem fontosságára hívja fel a társadalom figyelmét. Az ismeretterjesztés céljából "Az Egészség Hídja" Összefogás évente szervez nagyszabású programot és indít kampányt annak érdekében, hogy a magyar társadalom, és elsősorban a nők és családok figyelmét az emlőre, annak gyógyítható betegségeire, és ezzel kapcsolatos személyes és társadalmi felelősségünkre irányítsa. Ma Magyarországon a nőket a rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a legnagyobb arányban a mellrák sújtja. Október a mellrák elleni kampány hónapja. Székesfehérváron már évtizedes hagyománya van, hogy a város közösségének figyelmét egy közös sétával hívják fel a mellrák korai felismerésének fontosságára. Az idei évben a koronavírus-járvány miatt a közös séta elmaradt, de online a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda és Székesfehérvár Facebook-oldalán bárki csatlakozhatott a figyelemfelhívó programhoz. A tájékoztatást elősegítendő október közepétől, társadalmi célú, figyelemfelkeltő és népszerűsítő kampány indul a médiában, az egészségügyi intézményekben és a kezdeményezéshez csatlakozó cégekben. A kampány nem titkolt szándéka, hogy a nőkön keresztül a családok egészségtudatos gondolkodására is pozitív hatást fejtsen ki.

- Mire szeretnék pontosan felhívni a figyelmet?

A kampány célja, hogy a társadalom figyelmét az egészséges életmód, a stressz helyes kezelése és a megfelelő táplálkozás révén a mellrák betegség elkerülésére irányítsa, egyúttal tudatosítsa a szűrővizsgálatok jelentőségét. A kampányok legfontosabb feladata a veszélyeztetett korban lévő nők rendszeres szűrésen való részvételi arányának növelése, valamint a tudatos egészségmegőrző szemlélet megismertetése és népszerűsítése. A korai felismerés fontos, hiszen az időben felismert mellrák 90%-os biztonsággal gyógyítható.

- Milyen gyakran és hova érdemes elmenni szűrővizsgálatra?

Köztudott, hogy a 40 év feletti nők körében emelkedik az emlőrák gyakorisága, ezért ma Magyarországon névre szóló meghívót kapnak azok a 45-65 év közötti nők, akik két éven belül nem vettek részt mammográfiás szűrővizsgálaton. Az emlőrák szűrővizsgálat ingyenes és fájdalommentes. Fejér megyében a Szent György Egyetemi Oktatókórház radiológiai osztályán fogadják a meghívóval rendelkező hölgyeket. Közel 10 éve született meg a mobil szűrőállomások üzemeltetésének gondolata annak érdekében, hogy a szűrés minden nő számára elérhető legyen. Így ha a nők nem tudnak a szűrésre menni, akkor szűrést viszik hozzájuk. A tapasztalatok és az adatok egyértelműen bizonyították, hogy a helyben végzett mobilszűrésekkel jóval magasabb megjelenési arányok érhetők el, mint a hagyományos módon végzett szűréseknél. A rák kezdeti stádiumban nem fáj! Ezért kell panaszmentesen szűrésre menni! Az intézményes egészségügy országos szinten rendelkezik mindazzal a szakértelemmel és eszközparkkal, amely a hatékony kockázatcsökkentéshez, a korai felismeréshez és a kialakult betegségek komplex és korszerű kezeléséhez szükséges. Felelőtlenség ezt nem igénybe venni! A szűrővizsgálatokon való részvétel a koronavírus-járvány idején is biztonságos az egészségügyi szabályok betartása mellett. Szomorú tény azonban, hogy az elmúlt évben a mammográfiai szűrővizsgálatokra kiküldött meghívólevelek ellenére a nők alig 40%-a vett részt a vizsgálatokon.

- Mire érdemes odafigyelni a hölgyeknek?

Az emlőrák kialakulásának több rizikófaktora is van, pl. a családban előforduló emlő- és egyéb nőgyógyászati daganatok, az életkor, az egészségtelen életmód, a stressz. Ezek közül egyeseket nem tudunk befolyásolni, míg mások ellen tehetünk. Ha egészségesen élünk, odafigyelünk a rendszeres mozgásra és a kiegyensúlyozott táplálkozásra, máris sokat teszünk egészségünk megőrzése érdekében. Az emlőrák megelőzésére a többi daganatos betegséghez hasonló táplálkozási ajánlások érvényesek. Alapja a változatos, kiegyensúlyozott étrend, illetve az ideális testsúly megtartása, különösen menopauza után. A szűrés mellett a megelőzés másik fontos eleme a rendszeres önvizsgálat.

Rózsaszín szalag története: A mellrák ellenes kampányok szimbólumává vált a Rózsaszín Szalag. A rózsaszín szalag a világ legtöbb részén szabadon felhasználható jelkép. Az AIDS kampányok során használt Piros Szalag mintájára készült el, és az egyik leghíresebb mellrák-aktivista alapítvány, a Susan G. Komen Foundation használta először, amikor ilyen szalagokat osztogattak az azóta is évente megrendezett „Futás a mellrák ellen” kampányuk keretében. Emlőbetegek védőszentje Szent Agatha.

Hírek
Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek