hu en
2014. Január 23. 15:49  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
INTERJÚ
Miért tiltott zóna az édességpult a Vidi játékosoknak?

Többek közt ezt is megkérdeztük a Vidi táplálkozási tanácsadójától, Silye Gabriellától, aki Spanyolországban is felügyeli a csapat étkezéseit.

- Hogy kerültél a Vidihez, mint táplálkozási tanácsadó?

Jó egy évvel ezelőtt keresett meg a klub. Akkoriban nagyon egyhangú volt a csapat étkezése, és ezen szeretett volna az orvosi- és szakmai stáb közösen változtatni. Úgy gondolták, egy táplálkozási szakember nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy változatosabban, még egészségesebben étkezzenek a labdarúgók. Én pedig örömmel vállaltam el a felkérést. Imádom a sportot, és szeretek sportolókkal dolgozni.

- Miért pont táplálkozási tanácsadó lettél, és hogy kerültél kapcsolatba a sporttal?

Élelmiszermérnökként kezdtem a pályafutásomat. Majd később a TF doktori iskolájában folytattam különböző kutatásokat a sporttáplálkozással kapcsolatban. 2005 óta tanítok a TF-en, és 2006 óta kifejezetten sportolókkal foglalkozok. A főiskolán találkoztam először azzal, hogy a sportolók ismeretei a helyes és egészséges táplálkozással kapcsolatban elég hiányosak, többek közt ezért is döntöttem úgy, hogy ez lesz a szakterületem.

- Mik a főbb feladataid a Vidinél?

Elsődleges feladatom, hogy abban segítsek a játékosoknak, hogyan tudnak úgy táplálkozni, hogy minél hatékonyabbak legyenek az edzéseik, minél jobb teljesítményt nyújtsanak. Rendszeresen végzünk testösszetétel-mérést, melynek lényege, hogy figyelemmel kísérjük, hogyan változik a zsír- és izom aránya. Ezenkívül előadásokat tartok a csapatnak a helyes táplálkozásról, illetve a játékosok menüjét is én állítom össze.

- Itt a spanyolországi edzőtáborban van esetleg valamilyen speciális feladatod?

A különböző testösszetétel-mérések elvégzése kiemelten fontos a felkészülési időszakban. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogyha bárkinek kérdése van a táplálkozással kapcsolatban, akkor arra választ kapjon. Ez azért különösen fontos, hiszen a csapat szállásán a napi háromszori étkezés svédasztalos rendszerben működik. Óriási a választék, de vannak olyan ételek, amelyek fogyasztása tilos a játékosoknak. Eddig a legtöbben csak azt tudták, hogy ebből és ebből nem ehetnek, a táplálkozással kapcsolatos beszélgetéseink alkalmával azonban most arra is kimerítő választ kapnak, hogy miért is nem fogyaszthatnak ezekből az ételekből.

     
   
  Az édességpult - játékosok számára tiltott terület.  
     

- Végül egy kényes, de megkerülhetetlen kérdés, hiszen a szálloda éttermében van egy külön édességpult is, amely azonban tiltott zóna a játékosok számára. Mi ennek az oka?

Sokan azt hiszik, azért tilos a desszertek fogyasztása, mert az édesség hizlal. Ez téves, ugyanis egy focistánál a legkisebb gond a súlyprobléma. Én nem ezért tiltom meg az édességet. A desszertekben lévő egyszerű cukor hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, majd pedig hirtelen leesés is történik az inzulin miatt, ez pedig nagyon komolyan befolyásolja a sportolók teljesítményét. Másrészt rengeteg vitaminra, ásványi anyagra, fehérjére van szükségük a játékosoknak, és ha nem ezeket fogyasztják, hanem desszertet esznek, akkor ezekből a fontos elemekből hiány lesz a szervezetükben.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek