hu en
2013. Szeptember 04. 15:30  -  Vidi.hu   -   Fotó: vidi.hu
INTERJÚ
Garancsi István: "Teljes mértékben támogatom a szövetség törekvéseit a gyűlölködő rigmusok visszaszorításával kapcsolatban.”

Az MLSZ hatszázezer forintos pénzbüntetést rótt ki a Videoton FC-re a becsmérlő rigmusok miatt. Klubunk tulajdonosa szerint bármely rendezvényen elfogadhatatlan ez a viselkedés.

A szövetség komoly büntetést rótt ki a Vidire, amiért az MTK elleni mérkőzésen a szurkolók egy csoportja gyűlölködő rigmusokat skandált. A lelátón ülve hogy élte meg a történéseket?

Rettentően szégyelltem magam! Az elmúlt években, ahogy a klub igyekezett szervezettségével, eredményeivel példát mutatni, úgy a szurkolóink részéről is ahhoz voltam szokva, hogy példaértékűen buzdítják a csapatot. A Sóstói meccseket a jó hangulat jellemezte, és nem a lelátói atrocitások. Felfoghatatlan, hogy ebben az esetben mi vitt rá egy szűk szurkolói csoportot arra, hogy megpróbálják elrontani a többiek szórakozását, és hogy többszöri felszólítás után is folytassák ezt a viselkedést. Rengeteget, és a klub valamennyi alkalmazottja nevében, még egyszer hangsúlyozom, nagyon-nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy a mérkőzéseink igazi családi eseménnyé váljanak, hogy a megfelelő körülmények biztosításával, kiegészítő programokkal, színes körítéssel minél több nőt és gyereket tudjunk a lelátókra vonzani. A mostani idényben számos újítást vezettünk be, és még több hasonló projektünk van folyamatban, amelyek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy mindenki, aki kilátogat a stadionba, az ultrákat is beleértve, minél kulturáltabban szórakozhasson a Vidi meccsein. Az MTK elleni mérkőzésre is nagyon sok gyereket sikerült a lelátóra vonzanunk. Az említett eseményeknél aztán ezek a gyerekek csodálkozva kérdezték, hogy mi ez, mit jelent ez, miért kiabálnak ezek az emberek ilyesmit. És a legszomorúbb az egészben, hogy nem is tudnék nekik válaszolni. Hiszen én sem értem miért. Amikor szórakozásra vágyom, színházba, moziba, koncertre vagy akár mondjuk, jégkorongmeccsre megyek, egyszer sem kell azt hallgatom, hogy egyes emberek, szervezetten és ismétlődően, más csoportokat, más nemzeteket szidalmaznak. Miért kellene ezt eltűrni a labdarúgó mérkőzéseken?

Milyen lépéseket kíván tenni a klub a mostanihoz hasonló szurkolói megnyilvánulások esetén?

Ezen még sosem kellett elgondolkodnom, és őszintén megmondom, még nem is tudok erre a kérdésre pontos választ adni. Eddig nagyon hatékonyan és harmonikusan tudtunk együttműködni a Vidi különböző szurkolói csoportjaival, a keménymagot is beleértve. Azt azonban biztosan mondhatom, hogy lesznek válaszlépések, hiszen a MTK elleni meccsen becsmérlő rigmusokat skandáló szurkolói csoport nemcsak jelentős anyagi, hanem még annál is sokkal nagyobb erkölcsi kárt okozott a klubnak. A retorziókkal kapcsolatos kérdést nem csak most az interjú készítésénél kaptam meg, hanem a vasárnapi eseményeket követően a klub szponzorai is nekem szegezték.

Arányosnak érzi az MLSZ Fegyelmi Bizottságának a klubra kirótt büntetését a szurkolók megnyilvánulásaihoz mérten?

A Videoton FC mindig is felemelte a hangját olyan esetekben, amikor úgy éreztük a szankciók nem a szabályok szellemében születtek, vagy nem voltak arányosak a történtek súlyával. Ebben az esetben azonban biztosan nem fellebbezünk a büntetés ellen, mert jogosnak és arányosnak látjuk azokat. Nem csak a mostani esetben, hanem az ügy egészét tekintve is teljes mértékben helyesnek tartom és támogatom a szövetség törekvéseit a szurkolói atrocitások, a rasszizmus, a gyűlölködő rigmusok visszaszorításával kapcsolatban. Az ehhez hasonló megnyilvánulások semmilyen rendezvényen, így a labdarúgó mérkőzéseken sem elfogadhatóak. Tisztában vagyok vele, hogy a határozott fellépés, a gyalázkodó szurkolói csoportok kiszorítása átmenetileg akár nézőszám csökkenéssel is járhat, nekünk azonban nem lehet más a célunk, mint hogy mielőbb elmondhassuk, családokat, nőket, gyerekeket egyaránt nyugodt szívvel invitálhatunk a stadionba, mert megfelelő körülmények várják őket. Akik pedig szembemennek ezzel a törekvésünkkel, szembesülni fognak a következményekkel.

A szurkolói regisztrációt megfelelő eszköznek tartja a gyalázkodó szurkolók kiszűrésére?

Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy szükség van a regisztráció bevezetésére. Az ehhez szükséges adatokat szinte bármelyik rendezvényen meg kell adnom ahhoz, hogy belépőt, jegyet válthassak rá, részt vehessek rajta. És abban segít, hogy azokat a szurkolókat, akik nem megfelelően viselkednek, kiszűrhessük, és távol tarthassuk a stadionoktól. Sajnos, azt még nem mondhatjuk el, hogy ez teljes mértékben visszatartó tényező lenne, hiszen mindenki tudja, hogy egyelőre a stadionokban, a Sóstóit is beleértve, több az üres hely, mint a foglalt. De azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon. A jegyvásárlást, beléptetést tekintve pedig már most a legfejlettebb rendszerrel rendelkezünk a magyar stadionokat tekintve. Ahogy azt már elmondtam, továbbra is az a célunk, hogy minél több család és gyerek látogasson ki Sóstóra, és hogy minél színvonalasabb körülmények között tudjanak szurkolni a mérkőzéseken. Akik pedig nem tudnak megfelelően viselkedni a stadionban, és kiszorulnak majd onnan, remélhetőleg elgondolkodnak azon, hogy megérte-e!
 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek