hu en
2018. Június 07. 11:55  -  Vidi.hu   -   Fotó: vidi.hu
Marko Nikolics: "Akkor teljesítettünk a legjobban, amikor az a legfontosabb volt"

Vezetőedzőnk értékelte a bajnoki címmel végződő szezont.

Napokkal a bajnokság vége után is jókedvűen értékelte a mögöttünk hagyott évet Marko Nikolics. Vezetőedzőnk kérdés nélkül vágott bele a beszélgetésbe, hiszen mindenképpen szerette volna ismét mindenkinek megköszönni azt a munkát, amit beletett a Vidi harmadik bajnoki címébe.

„Újra szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult a bajnoki címhez, ebben mindenkinek megvolt a maga része. Garancsi István tulajdonosnak, Kovács Zoltán sportigazgatónak, az edzői stábnak, aki napról-napra a háttérben dolgoztak velem együtt a csapattal, na és persze a szurkolókat sem szabad kifelejtenem, nekik is köszönjük, hogy végig mellettünk voltak. De, a legnagyobb dicséret a játékosoknak jár. Egy éve, amikor leültünk a tulajdonos úrral és sportigazgatónkkal, abban maradtunk, hogy a bajnokság megnyerése most a legfontosabb, ezt a célunkat el is értük. Már ősszel mi voltunk az első helyen, de utána lecsúsztunk a második helyre. Nehéz, de már láthatjuk, hogy sikeres döntéseket hoztunk meg télen, jobb csapattá váltunk a felkészülés alatt. Mentálisan stabilan és jól játszottunk, akkor teljesítettünk a legjobban, amikor az a legfontosabb volt. Én is elégedett vagyok, ez volt az első évem Magyarországon, és sikerült megnyerni azt, amiért jöttem, mi lettünk a bajnokok. Ennek értékét egyébként szerintem növeli, hogy lényegében hazai pálya nélkül értük el a sikert, a játékosokkal együtt én is nagyon várom, hogy birtokba vegyük lassan a Sóstói Stadiont.”

Marko Nikolicsot a szezon legfontosabb időszakairól, valamint arról a pillanatról is kérdeztük, amikor úgy döntött, egy itthon ritkán látható felállásra áll át a csapat.

„Mindig hittem a bajnoki címünkben. Ha én nem hittem volna benne, hogy várhatnám ezt el másoktól? Magabiztos voltam, mert láttam az elvégzett munkát. Augusztus vége, a téli szünet és az utolsó fordulók is mind fontos időszakok voltak, ezekből jól jöttünk ki. A legfontosabb talán az volt, hogy télen mennyire jól sikerült a felkészülésünk a szezon második felére. A mérkőzések, vagy mondhatnám azt is, hogy a szezon több fázisában is jól kell teljesítenünk, nem a játékrendszer a lényeg, hanem az, hogy azt hogyan töltjük meg tartalommal. A bajnokság során váltottunk erre az úgynevezett gyémánt-középpályás játékra, amelyet Magyarországon nem alkalmaz egy csapat sem. Ez egyrészt meglepett pár csapatot, ráadásul megfelelő játékosaink vannak ehhez a felálláshoz. De játszottunk sokszor klasszikus 4-4-2-őt is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindig így, vagy úgy játszunk majd a jövőben. Készen kell állnunk arra, hogy meccről meccsre, vagy akár a meccsek alatt változtatni tudjunk.”

Gyakran elhangzott már, hogy a csapategység volt a siker egyik legfontosabb kulcsa. Kíváncsiak voltunk rá, hogy miért.

„Az egyik legfontosabb dolog egy csapat életében az, hogy milyen az atmoszféra az öltözőben. Hiába van minőségi kereted, ha ez nem stimmel, akkor nem mész semmire. Nálunk remek emberek vannak, sokan már régóta itt játszanak, kötődnek a klubhoz. Mentálisan erősek vagyunk, jó társaság a miénk. Ott vannak a legrutinosabbak, Juhász Roli, Huszti Szabi, Danko, mögöttük közvetlenül jönnek a tapasztalt magyar és külföldi játékosok. Őket pedig remekül kiegészíti a tehetséges fiatalok csoportja. Fontos, hogy ha jön új játékos, ne csak jó játékos legyen, hanem találja meg a helyét az öltözőben is. Nekem – és nem csak nekem, nézzük meg a topcsapatok kereteit – nem számít, hogy ki mennyi idős, melyik országból jött. A minőségről és a mentalitásról van szó, ez a lényeg.”

"Nikolics újra a Partizanban!" "Danko hazatér!" "Nego Belgrádban folytatja” "Nikolics már alá is írta új szerződését a Vidinél!" - a teljesség igénye nélkül néhány szalagcím a szerb médiából, amelyet természetesen viharos gyorsasággal átvettek magyar lapok is. Vezetőedzőnket és a csapatot nem zökkentették ki a bajnokság végén már szinten naponta érkező pletykák.

„Ezekre nehéz mit mondanom (mosolyog – szerk.). Talán azokat kéne megkérdezni erről, akik ezeket terjesztik. Őszinte, egyenes kommunikáció van nálunk „házon belül”, így nem tudnak kizökkenteni minket. Mi végig a labdarúgásra és a célunkra koncentráltunk, azért dolgoztunk keményen. Minden edzést nagyon profin bonyolítottunk, ezért külön is jár a dicséret a stábomnak. Visszatérve a felvetésre, mindig mondtam a játékosoknak, hogy ne foglalkozzanak ezzel, kapcsolják ki a telefonjaikat, ne foglalkozzanak pletykákkal, ne terelődjenek el a gondolataik a lényegről – a labdarúgásról. Én sem foglalkoztam ezzel, engem azért fizetnek, hogy a Vidivel sikeres legyek. Nem megyek bele abba, hogy más csapattal, edzővel foglalkozzak.”

Marko Nikolics a DVTK elleni találkozó utáni sajtótájékoztatón már jelezte, hogy a kupainduló csapatoknak nagyon kevés idejük van arra, hogy felkészüljenek az európai feladatokra.

„Nehéz feladat lesz ennyi idő alatt, ilyen kevés szünettel megoldani a felkészülést. A lehető legjobb szándékkal kérem azokat, akik a versenynaptárért felelősek, hogy gondolják meg jobban a jövő évi lebonyolítást, és kicsit vegyék figyelembe a játékosok érdekeit. A válogatott labdarúgóink három-négy szabadnapot tudnak csak kapni. Ez nem csak a Vidi problémája, az összes magyar csapat szeretne sikeres lenni Európában, ez a magyar foci érdeke. Nehéz, majdnem lehetetlen a jó formát nyár közepétől december közepéig fenntartani. De nem keresünk kifogásokat, megoldjuk majd valahogy.”

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek