hu en
2011. Január 07. 10:19
Olvasónk kérdezte - mi válaszolunk

Hogy került Fehérvárra a két masszőr, Gáspár Péter és Debreceni Tibor?

     
   
  "Penge" hét éve van a Videotonnál  
     

Debreceni Tibor, közismertebb nevén "Penge" Szekszárdon született, masszőri pályafutása viszont Pakson indult, ahol ő maga is futballozott az atomerőmű csapatában. "Kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódtam, ráadsául nem éreztem magamban annyi energiát, hogy komoly futballista váljon belőlem. Viszont kaptam egy ajánlatot a csapat vezetésétől: ha már úgy sincs masszőrünk, végezzem el a megfelelő iskolát, s ők alkalmaznak. Így kerültem Budapestre a Sportegészségügyi Intézetbe, ahol megszereztem a szükséges végzettséget és némi gyakorlatra is szert tehettem. A következő szezonban már én ültem a kispadon, mint masszőr az NB II-es Atomerőmű SE-ben, amely hamarosan összeolvadt a másik paksi együttessel, a PSE-vel. Nem sokkal később megkeresett egy siófoki barátom, aki abban az időben Strausz Lászlóval, az ottani vezetőedzővel dolgozott együtt. Az ő invitálásukra kerültem 2000-ben a balatonparti városba", mesélte szinte egy szuszra masszőrünk. Siófokon több edző mellett is szolgálta a csapatot a másodosztályban, többek között Csank János mellett is, aki 2002-ben lett a Siófok vezetőedzője és juttatta fel a gárdát az NB I-be. "Miután Csank Siófokról Fehérvárra jött, én még egy évet maradtam Csertői Aurél mellett, ám 2004-ben anyagi problémák miatt megszűnt a szakosztály. Csank János ekkor, 2004 nyarán hívott a Videotonhoz. Vele ugyan Fehérváron már nem dolgozhattam, mert nem sokkal később Csertői Aurél váltotta őt a kispadon", elevenítette fel útját a 42 éves "Penge".
A Paks-Siófok váltás nem csak a munkában jelentett új helyszínt a Debreceni család életében, hiszen Tibor felesége és akkor 3 éves kisfia is a Balaton partra költözött, kisebbik gyermeke pedig már ott született. Masszőrünk mind a mai napig Siófokról jár be, méghozzá egy robogóval. Egy-egy késői érkezés, vagy korai indulás alkalmával ugyan előfordul, hogy a stadionban tölti az éjszakát, de alapjában véve minden nap jön és megy. "Szeretek motorozni, s néha ugyan tényleg fárasztó még éjjel hazarobogni Siófokra, de nem bánom. Nagyjából 45 perc alatt meg lehet tenni ezt az utat. Addig csinálom, amíg bírom erővel. Megszerettem a Balatont, a szívemhez nőtt a víz, így meg sem fordult a fejemben, hogy ideköltözzek Fehérvárra", mondta.
Végül derüljön fény arra, mikor és hogyan ragadt rá a Penge név? "Régre nyúlik vissza az eredete. Amikor még Pakson, serdülőben fociztam, nagy rivalizálás folyt a két paksi egyesület között. Ez persze nem jelentette azt, hogy nem barátkoztunk egymással, nekem is voltak haverjaim a PSE-ben. Ők neveztek el így egy mérkőzés után, amelyen ugyan kikaptunk - ha jól emlékszem 5-4-re -, de mivel penge voltam, három gólt is rúgtam nekik, rajtam ragadt a becenév."

     
   
  Gáspár Péter ma már fehérvári lakos  
     

Debreceni Tibor állandó segítője, az ösküi gyökerekkel rendelkező Gáspár Péter, aki maga is megpróbálkozott a futballal, ám csak a megye I-ig jutott. 2005 őszén határozott úgy, sportmasszőr lesz belőle. "Annak rendje és módja szerint beiratkoztam az iskolába, ám ott mindjárt kiderült, kell egy gyakorlati hely, ahol az ember hasznosítani tudja a tanult fogásokat", elevenítette fel a kezdeteket Peti. "Nekem azonnal a Videoton ugrott be, mivel évek óta a csapat szurkolója voltam és hát kinek segítsen az ember, ha nem a kedvenc csapatának? Szerencsém volt, mert az iskola elvégzése után szerződést ajánlottak nekem a klubnál, aminek rettentően örültem. Egy darabig még bejártam Ösküről Fehérvárra, de hamar rájöttem, ez nem egy tipikusan nyolc órás munkahely. Sokat utazunk, gyakran igen későn érünk vissza Fehérvárra, esetenként korán indulunk. Praktikus volt tehát a városba költözni, ami végül 2006 őszén meg is történt. Nagyon szeretem a munkámat. Ameddig lehet, a Vidinek szeretnék dolgozni, nem forgatom a fejemben, hogy csapatot váltsak. Nincs az a pénz, amiért én Magyarországon másik klubhoz szerződnék."

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek