hu en
2010. Június 21. 16:43
Antioxidáns szintet is mértek a felmérésen

Csapatunk mai programján a minden szezon elején szokásos élettani, fizikai és orvosi felmérés szerepelt.

Labdarúgóink számára nem voltak ismeretlenek azok a tesztek és felmérések, amelyekre a megszokott helyszínen, a felcsúti technikai centrumban került sor. Vannak olyanok, akik már ötödszörre teszteltek és olyanok is akadtak, akik most először teljesítették a pálya feladatsorát. „Annak ellenére, hogy nem ismeretlen a pálya, s így már van némi rutinja annak, aki többször is végigcsinálta, az ember nem veszti el a motivációját, s igyekszik minél jobban teljesíteni. Szerintem nekem egészen jól sikerült a mai. Persze mindig akad olyan része a pályának, amit lehetne egy kicsivel jobban is csinálni, de a korábbi eredményeimet végignézve azt mondom, összességében mindig sikerült egy kicsit javulnom az elmúlt időben”, mondta a mai teszt végén Polonkai Attila, aki a futópadon rendre a legjobbak között szerepel. A nemrégen Fehérvárra igazolt Gosztonyi Andrásnak viszont ez volt élete első ilyen jellegű felmérése. „Először is jó tapasztalat volt számomra a tesztpálya, amely életszerű feladatok sorát tartalmazza. Bár a konkrét eredményeket még nem ismerem, szerintem nem sikerült rosszul. Az biztos, hogy ha most újra végigcsinálhatnám, még jobb lennék”, nyilatkozta András. A tesztelés egész nap tartott, az eredmények kiértékelése csak később történik meg. A pálya megalkotója, dr. Mezey György azt is elárulta, minden évben összevetik az aktuális eredményeket a korábbiakkal egyéni-, és csapatszinten is. „Több, mint százezer adatunk van, amelyek alapján teljesen világosan meg tudjuk mondani, mi az a szint, amelyet egy NB-I-es játékosnak teljesítenie kell”, mondta a vezetőedző. „Akik ez alatt vannak, azok komoly edzéskihagyással, vagy más jellegű problémákkal küzdenek. Nekik másfajta jellegű munkát diktálunk majd. Azokat, akik hozzák az átlagot, egy kicsit „gatyába rázzuk” és jöhetnek számukra a sorozatmeccsek. A felkészülés szempontjából, illetve a futballistáink minőségi csoportosításában nagy segítségünkre vannak a felmérések adatai.”

Az eddigi orvosi, élettani teszt mellett az idén új elem is megjelent a felmérésben: a szervezet antioxidáns háztartásának feltérképezése. Mint azt a vizsgálatot végző Sirám János elmondta, három perc alatt, lézersugár segítségével felmérhető, sejtszinten mennyire védett a vizsgált személy, magyarul milyen az egészségi állapota. Az élsportolóknál hangsúlyozottan fontos ez a mérés, hiszen a fokozott igénybevételnek köszönhetően a szervezetüket sokkal több szabadgyök támadás éri, mint a civil emberekét. Az antioxidánsok szerepe, hogy ezektől a támadásoktól megvédjenek bennünket. Az antioxidáns szint nagy mértékben függ attól, milyen életmódot folytat az ember, hogyan táplálkozik, s genetikailag mit örökölt. Maga a vizsgálat a tenyér bőrszövetében, lézersugárral történik és teljesen fájdalommentes. Az eredmény alapján pedig mindenkinek személyre szabott tanácsokat adhatnak arra vonatkozóan, hogy milyen és mennyi vitamint, ásványi anyagot, vagy egyéb kiegészítőt kell a szervezetébe vinnie.
 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek