hu en
2021. December 09. 10:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Szalai Tamás: "A csapat védekezésében sikerült előrelépnünk, tavasszal azonban sokkal több gólt kell szereznünk"

A Vidi II vezetőedzője értékelte NB III-as csapatunk őszi szezonját. 

- 14. helyen zárta a MOL Fehérvár FC II az őszi szezont az NB III-ban. Hogyan értékeled csapatod teljesítményét és mik voltak azok a dolgok, amelyeket a szezon előtti célkitűzésből sikerült megvalósítani?

Amikor áprilisban átvettem az NB III-as együttes irányítását, akkor az volt az elsődleges célom, hogy a fiatal labdarúgók fejlesztése mellett a csapat eredményességét is szem előtt tartva előrébb végezzünk a bajnokságban, mint az elmúlt években. Úgy érzem, hogy ebben a szezonban a csapat védekezésében sikerült előrelépnünk, korábban ez a része nem igazán működött. Emellett nagyon sok olyan meccs volt régebben, amikor az összkép alapján az egy pontra rászolgáltunk volna, de mégis pont nélkül maradt a csapat. Ősszel nem nagyon kaptunk ki olyan meccsen, amelyen partiban voltunk az ellenféllel szemben, ezt a 8 döntetlenünk is bizonyítja. A védekezés részével tehát elégedett vagyok, ugyanakkor hatalmas hiányérzetem van a góllövéssel kapcsolatban. A 20 bajnoki mérkőzésünk nagy részében mi domináltunk, szinte minden találkozón több helyzetet is sikerült kialakítanunk, de sajnos nagyon rossz százalékkal használtuk ki ezeket az adódó lehetőségeket. 20 meccsen 17 gólt szereztünk, ez azt jelenti, hogy átlagban meccsenként nem szerzünk 1 gólt, ez sajnos nagyon gyenge. Ezt tartom a legfontosabb dolognak, amiben tavasszal előre kell lépnünk. Nagyon szoros a tabella, két-három gyengébb és ugyancsak két-három nagyon erős csapat szerepel a bajnokságunkban, a többi együttes viszont nagyjából azonos játékerőt képvisel. Ha négy-öt ponttal többet szereztünk volna, akkor a középmezőnyben telelnénk, erre pedig meg is volt a lehetőségünk, hiszen volt olyan meccs, amelyen már két góllal vezettünk, mégsem szereztük meg a 3 pontot, vagy épp az utolsó percben hagytunk ki egy büntetőt. Összességében nem vagyok szomorú, hiszen jó focit játszunk. Sokkal elégedetlenebb lennék, ha nem tudnánk helyzeteket sem kialakítani, de nem erről van szó, hiszen akik kilátogatnak a meccseinkre, azok azt láthatják, hogy a játékunk jól fel van építve, a srácok jól dolgoznak a meccseken, de valamiért a gólszerzéssel hadilábon állunk. Arra mindenképp büszkék lehetünk, hogy produkáltunk egy kilencmeccses veretlenségi sorozatot ősszel, azonban a szezon végére kiengedtünk és az utolsó öt fordulóban csak 2 pontot szereztünk. Fiatal csapatról van szó, a játékosokat fejleszteni kell nem csak a technikai és taktikai részben, hanem a mentális dolgokban is. A játékosok edzésmunkájával elégedett vagyok, vevők a munkára, jól dolgozott ősszel mindenki és a csapategység is erősödött. Azt picit sajnálom, hogy nem tudtam minden játékosnak kellő játéklehetőséget adni, de szerencsére a fiatalok az U19-es csapatban többször is pályára léphettek. Az őszi szezon második felében több olyan játékosnak is tudtunk játéklehetőséget biztosítani, akik az NB I-es kerethez tartoznak és szükségük volt a meccsterhelésre. Egy NB I-es tartalékcsapatnak ez is feladata, nem csak a fiatalok fejlesztése, úgyhogy örömmel tettünk eleget ennek is.

- Az ősz folyamán több fiatal játékosunk is meghívót kapott a korosztályos válogatottakba, ennél jobb visszaigazolásra pedig úgy gondolom, nincs is szüksége sem a játékosnak, sem pedig a szakmai stábnak.

Valóban így van. Tímár Krisztiánnal, az U19-es szövetségi edzővel és Oross Mártonnal, az U18-as szövetségi edzővel is rendszeresen tartom a kapcsolatot és mind a két szakembertől nagyon jó visszajelzéseket kapok a MOL Fehérvár FC II fiatal játékosairól. A srácok a válogatottnál zajló munkához rendszeresen hozzá tudnak tenni, a meccseken gólokat rúgnak, gólpasszokat adnak. Fodor Péter például tagja volt az U19-es válogatottnak, amely csoportgyőztesként jutott az Eb elitkörébe, de a felvidéki Kovács Bencével is elégedettek a szlovák U19-es válogatottnál. Az U18-as nemzeti csapatba pedig több 2004-es születésű játékosunk is rendszeresen meghívót kap, gondolok itt Tóth Tamás Vidre, Horváth Ákosra, Dénes Csanád Vilmosra és Dala Martinra. A válogatottaktól mindig pozitív visszajelzéseket kapunk, a játékosok fizikálisan és mentálisan is jól fel vannak készítve, ez mindenképp pozitív visszaigazolás számunkra, amely a klub szempontjából is fontos.

- Milyen tavaszi szezonra számítasz a téli felkészülést követően?

Nem lesz hosszú a szünetünk, hiszen február 13-án már folytatódik a bajnokság, emiatt január legelején el kell kezdenünk a téli felkészülést. Napi két edzéssel, heti két edzőmeccsel fogunk készülni, emellett a klubvezetésnek és a tulajdonosnak köszönhetően hat napos edzőtáborba utazhatunk Mórahalomra január végén, ami abból a szempontból nagyon fontos, hogy a mindennapi monoton munkából kizökkenhetünk egy kicsit és a csapategység is még jobban összekovácsolódhat. Ahogy korábban mondtam, a gólszerzésben kell tavasszal előre lépnünk, emiatt a felkészülési időszakban a legnagyobb hangsúlyt az ellenfél térfelén való támadásépítésre és a befejezésre fogjuk helyezni. Bízom abban, hogy a téli átigazolási időszakban sikerül legalább két rutinos játékossal megerősíteni a keretünket, nagyon fontos lenne egy gólerős támadót leigazolni, aki a pályán és az öltözőben is példakép lehet a fiatalok számára.

- Januártól indul az UEFA PRO edzői képzés, melyre te is felvételt nyertél. Mit vársz ettől a tanfolyamtól?

Mindenképp nagy kihívásnak tartom az UEFA PRO képzést, ez az edzői iskola utolsó lépcsőfoka. Büszke vagyok arra, hogy Juhász Rolanddal együtt felvételt nyertünk a képzésre. Kíváncsian várom, milyen csapat verődik össze és azt is, hogy mit fogunk kapni ezen a tanfolyamon, ami 2023 nyaráig tart majd. Azt vallom, hogy van hova fejlődni mindig, a mi szakmánkban pedig rendkívül fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek