hu en
2022. Május 02. 09:55  -  Óházy Bálint   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Öt érdekesség, amit a Honvéd elleni meccs előtt tudni érdemes

Legutóbbi május 3-i bajnokinkon pont keddi ellenfelünket győztük le, amelynek színeiben két, csapatunkkal bajnoki címet nyert játékos is visszatér Sóstóra.

Az OTP Bank Liga 31. fordulójában kedden 18:30-tól a Budapest Honvéd ellen lép pályára csapatunk a MOL Aréna Sóstóban (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

112. első osztályú egymás elleni bajnokijára készül a két csapat, ezek közül az elsőt 1968 májusában a Honvéd nyerte 2-1-re, a máig utolsót 2022 februárjában szintén a kispestiek 3-1-re. A 111 NB I-es mérkőzés közül 48 végződött a kispestiek sikerével, 42-szer született Vidi-győzelem, 21 alkalommal pedig döntetlen. Az összesített gólarány 151-130 a Honvéd javára, az eddigi meccseken átlagosan 2,5 gól született. A két együttes legutóbbi 14 bajnokiján mindössze kétszer hagyta el győztesen a pályát a XIX. kerületi csapat.

2. Ismerős arcok mindkét csapatban

Együttesünkből Kovácsik Ádám és Szendrei Norbert futballozott korábban kispesti színekben, kapusunk még az utánpótlásban játszott a Honvédnál, középpályásunk pedig 2021 nyarán közvetlenül a XIX. kerületiektől érkezett a Vidibe. Szakmai stábunkból kapusedzőnknek, Brockhauser Istvánnak van kispesti kötődése, ő játékosként és kapusedzőként is erősítette a piros-feketéket.

Keddi ellenfelünk keretében három korábbi Vidi-játékos szerepel. A kapus Tomás Tujvel 2011-es és 2018-as bajnokcsapatunknak is tagja volt, a hátvéd Tamás Krisztián a 2018-as aranyérmes csapatban szerepelt, a középpályás Zsótér Donát pedig 2013-ban NB I-es ezüstérmet nyert piros-kékben, igaz, pályára csak a kupasorozatokban lépett, az NB I-ben hatszor volt a kispadon.

3. A legutóbbi Magyar Kupa-győzelem

A Vidi történetének két Magyar Kupa-győzelme közül az elsőt 2006-ban a Vasas ellen arattuk, a második, máig utolsót pedig 2019-ben a Budapest Honvéd ellen. A budapesti Groupama Arénában közel 13 ezer néző előtt lejátszott kupadöntőt hátrányból fordítva és nagyot hajrázva Marko Scsepovics és Anel Hadzic góljaival 2-1-re nyerte meg a Marko Nikolics vezette csapatunk.

A 2019-es, Honvéd elleni győztes kupadöntő összefoglalója: 

4. Az első villanyfényes meccs Sóstón

A régi Sóstói Stadion egyik történelmi pillanata is Honvéd elleni bajnokihoz kapcsolódik: az 1967-ben felavatott létesítmény 1978-tól alkalmas esti mérkőzések megrendezésére is. Az első villanyfényes mérkőzés egy Honvéd elleni bajnoki volt, 1978. november 18-án tízezer néző előtt Novath György góljával 1-0-ra győzött a Vidi. Novath ezen kívül 1978 és 1986 között további négy alkalommal is betalált vasárnapi ellenfelünk kapujába - mind az öt gólja alkalmával fehérvári győzelemnek örülhettünk.

5. A dátum: május 3.

Legutóbb pont a Honvéd ellen, 2014. május 3-án játszottunk NB I-es bajnokit a keddi találkozó napján, akkor a Bozsik Stadionban Stopira góljával 1-0-ra győzött csapatunk. 2013-ban hazai pályán az MTK Budapestet 2-0-ra, 2003-ban idegenben a MATÁV Sopront szintén 2-0-ra, 1998-ban Sóstón a Kispest-Honvédot 2-1-re győztük le ezen a napon, az elmúlt bő két évtizedben tehát sikert hozott a Vidinek a május 3-i dátum.

Szintén szép emlék, hogy 2015-ben a Ferencváros Pécs elleni 1-1-es döntetlenjével ezen a napon vált matematikailag is biztossá klubunk történetének második NB I-es bajnoki címe.

Május 3-án ünnepli születésnapját jelenlegi csapatunk kapusedzője, Brockhauser István és játékosa, Dinnyés Olivér, korábbi csapatorvosunk, dr. Rajháthy Kornél és magyar bajnok támadónk, Goran Vujovics is.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek