hu en
2022. Május 11. 17:50  -  Óházy Bálint   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Öt érdekesség, amit a Paks elleni szezonzáró előtt tudni érdemes

Amikor Nikolics betalált szombati ellenfelünknek, sosem kaptunk ki bajnokin, szerencsét hozott az elmúlt időben a május 14-i dátum csapatunknak.

Az OTP Bank Liga idei szezonjának utolsó fordulójában szombaton 18:30-tól a Paksi FC-t fogadja csapatunk a MOL Aréna Sóstóban (jegyinformációkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A két együttes eddigi 38 élvonalban lejátszott mérkőzése fehérvári fölényt mutat: 20 Vidi-siker és 10 döntetlen mellett mindössze 8 alkalommal nyertek a tolnai zöld-fehérek. Első Paks elleni NB I-es meccsünket 2006 augusztusában, idegenben játszottuk, amikor Csizmadia és Sitku góljaival 2-0-s győzelmet aratott a későbbi paksi vezetőedző, Csertői Aurél irányította együttesünk. Legutóbb 2022 februárjában léptünk pályára a Paks ellen, akkor 2-0-s vezetésünk után a tolnaiak hazai pályán fordítottak és végül 3-2-re nyertek. A párharc gólaránya 66:32 a javunkra, ez meccsenként átlagosan 2,6 gólt jelent.

2. Ismerős arcok

Első keretünkből válogatott védőnk, Fiola Attla játszott korábban a Paks színeiben, a másik oldalon viszont több korábbi Vidi-játékos is visszatér majd szombaton a MOL Aréna Sóstóba: Tamás Olivér, Szabó Bálint, Gévay Zsolt és Haraszti Zsolt is játszott korábban piros-kékben, utóbbi tagja volt 2015-ös bajnokcsapatunknak is, Szabó pedig pályára lépett a 2018-as bajnokcsapatunk színeiben.

3. Nikolics a párharc góllövőlistájának az élén

A Vidi-Paks párharc góllövőlistájának élén a klubunk örökös góllövőlistáját 117 bajnoki góllal vezető támadónk, Nikolics Nemanja áll, aki eddig hétszer vette be szombati ellenfelünk kapuját. Niko 2010-ben lőtte első vidis gólját a Paksnak, 2014-es, 4-1-es győzelmünk alkalmával duplázott is. Amikor betalált, sosem kaptunk ki a paksiaktól. A párharc történelmében öt gólnál jár a mindkét együttesben megfordult Haraszti Zsolt.

4. A legidősebb Vidi-gólszerző

Egy Paks elleni bajnokihoz kötődik a klubunk történetének eddigi legidősebb futballistájaként szerzett gól: a minden idők második legtöbb NB I-es mérkőzésével rendelkező Kuttor Attila harmadik vidis időszakának végén, 2007 márciusában 36 évesen, 9 hónaposan és 3 naposan talált be a tolnai zöld-fehérek kapujába, amivel az 1-1-re végződött mérkőzés hajrájában pontot mentett a Vidinek.

5. A dátum: május 14.

Legutóbbi három, május 14-én játszott NB I-es bajnokiján egyaránt győzelmet aratott csapatunk: 2011-ben a Győrt 2-1-re, 2010-ben a Vasast 3-0-ra, 2005-ben a Nyíregyházát 5-3-ra vertük, egyaránt hazai pályán.

2000-ben ezen a napon a BKV Előre elleni döntetlennel biztosította be feljutását és másodosztályú bajnoki címét együttesünk. A vasárnapi találkozó napján ünnepli születésnapját Havrán József, aki a 2000/2001-es szezonban tagja volt Magyar Kupa-döntős csapatunknak.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek