hu en
2021. Április 09. 10:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Ötvenedik NB I-es győzelmünkre készülünk az Újpest ellen

2008 óta nem fordult elő ebben a párosításban, hogy 0-0-val érjen véget egy bajnoki meccs.

Szombat délután, az OTP Bank Liga 28. fordulójában az Újpest FC-t látjuk vendégül a MOL Aréna Sóstóban. A két csapat közös történelmét vizsgáljuk alábbi cikkünkben.

A párharc számokban:

Az eddigi 113 találkozó mérlege Vidi fölényt hozott, annak ellenére is, hogy a 70-es években komoly fölénybe került az Újpest. Később viszont több sikert is elkönyvelhettünk a lila-fehérek ellen. Csapatunk a legmagasabb osztályban eddig 49 alkalommal nyert a Megyeri útiak ellen, míg az Újpest 40 diadalt ünnepelhetett, 24 találkozó pedig pontosztozkodással fejeződött be. A csapatok nem fukarkodtak a gólokkal, melyek aránya 177-163 a javunkra, a felek meccsenként egészen kimagasló, 3-as gólátlagot produkáltak. 


Fotó: magyarfutball.hu

Csapatunk pályaválasztása mellett ez lesz az 58. összecsapás. 28-szor nyertünk, 16 döntetlen mellett pedig 13-szor a lila-fehérek ünnepelhettek. A gólkülönbség 105-73 a Vidi javára.

Az Újpest elleni legeredményesebb Vidi-játékosnak Karsai László bizonyult, aki hét alkalommal mattolta a lila-fehér kapusokat. Hat alkalommal volt eredményes Sallói István és Nikolics Nemanja, míg az ötgólosak táborát hárman alkotják, itt Wollek Tibor, Szabó József és a brazil Julinho nevét találjuk. Évtizedekkel ezelőtt négy-négy gólt szerzett Tiber László és Burcsa Győző, valamint hozzájuk csatlakozott Zé Luis is, akinek egy év elég volt ahhoz, hogy négy góllal terhelje a lila-fehéreket. Rajtuk kívül Marko Scsepovics és Stopira is négyszer volt eredményes az Újpest ellen. 

A legelső bajnoki:
A két csapat első alkalommal 1968. június 20-án találkozott, a Sóstói Stadionban rendezett mérkőzésen a későbbi ezüstérmes Újpesti Dózsa magabiztosan nyert 6-2-re, a Videoton találatait Karsai László és Bodnár László jegyezte.

A legelső Vidi győzelem:
A két csapat első négy bajnokiját 6-22-es gólkülönbséggel nyerte az Újpest, a Videoton a párharc ötödik találkozóján ünnepelhette első sikerét. Az 1970/1971-es idény 10. fordulójában 2-1-re nyert hazai környezetben csapatunk, góljainkat Wollek Tibor és Csukovics László lőtte.

1998 vs. 2006
Izgalmasan alakult az 1997/98-as bajnokság fináléja a bajnoki cím szempontjából, illetve a kiesés elkerüléséért is nagy csata zajlott. Előbbiben az Újpest, utóbbiban pedig a Vidi volt érdekelt. A 18 csapatos bajnokság utolsó előtti, 33. fordulójában Székesfehérváron csapott össze a két csapat, és az 1-1-es végeredmény azt jelentette, hogy az Újpest megnyerte 20. bajnoki címét - mely azóta máig az utolsó a lila-fehéreknek - mi pedig - mint később kiderült - ennek az egy pontnak köszönhetően bent maradtunk az élvonalban. Érdekesség, hogy csapatunk korábbi pályaedzője, Pető Tamás, valamint jelenlegi sportigazgatónk, Kovács Zoltán is tagja volt az utolsó újpesti bajnokcsapatnak 1998-ban, de kapusedzőnk, Brockhauser István is nyert bajnokságot az Újpest kapusaként 1990-ben.

2006-ban sokkal drámaibb mérkőzést játszottunk az utolsó fordulóban az Újpesttel, és valószínűleg nincs olyan Vidi- és Újpest-szurkoló, aki ne ismerné a történetet. Az utolsó forduló előtt az Újpestnek és a DVSC-nek is 65-65 pontja volt, több győzelmének köszönhetően az Újpest állt a tabella élén. Vagyis csupán egy győzelem választotta el őket a 21. bajnoki címüktől. A szezonzáró mérkőzést a nagy érdeklődésre való tekintettel - több mint 15 ezren váltottak belépőt a meccsre - nem az Újpest otthonában, hanem a Népstadionban rendezték meg. A 63. percben az akkor már Rajczi piros lapja miatt emberhátrányban játszó Újpest megszerezte a vezetést, tíz perc alatt azonban sikerült fordítanunk. A 79. percben Tóth Norbertet is kiállították, így a fővárosiak 9 emberrel fejezték be a találkozót. A kegyelemdöfést Horváth Ferenc adta meg, miután csereként pályára lépve a 93. percben gólt szerzett, beállítva ezzel a 3-1-es végeredményt, amely egyben azt is jelentette - mivel a DVSC nyerni tudott az utolsó fordulóban - hogy a lila-fehérek lemaradtak az aranyéremről.

A legnagyobb arányú siker:
Az első a 2001/2002-es idényre datálódik, a pontvadászat 37. fordulójának fehérvári meccsén 5-0-ra nyertünk az Újpest ellen. Legutóbb pedig 2021. januárjában idegenben győztük le 5-0-ra az Újpestet. 

A legtöbb gólt hozó bajnoki:
Az 1977/1978-as pontvadászat 12. fordulójában az Újpest ellen játszottuk egyesületünk történetének második leggólgazdagabb mérkőzését. 1977. november 16-án 10 gólt hozott a két csapat sóstói találkozója, a szezon 12. fordulójában 6-4-re nyert csapatunk, Tiber László triplával szomorította a lila-fehéreket, mellette Kovács József, Burcsa Győző és Szabó József góljai hozták meg a Vidi diadalát.

     
  Juhász Roland góljával győztük le az Újpestet a MOL Aréna Sóstó avatóján 2018-ban.  
     

A legjobb egyéni teljesítmény:
A Videoton élvonalbeli történetében három alkalommal szerzett fehérvári játékos mesterhármast a lila-fehérek ellen. 1973. november 4-én Wollek Tibor helyezett el egy triplát a Megyeri útiak hálójába, találataival 3-2-re nyertünk itthon. Négy esztendővel később jött a fentebb már taglalt 10 gólos bajnoki, melyen Tiber Laca zörgette meg háromszor is a hálót. 1993. június 19-én Sallói István okozott szomorú perceket későbbi munkaadójának, mesterhármasának is köszönhetően 4-1-re nyertünk hazai környezetben a lilák ellen. Ez volt "Salec" emlékezetes utolsó meccse Vidi-játékosként, és a mai napig úgy emlegetik az idősebb szurkolók ezt az összecsapást, melyen a Vidi egykori kiváló labdarúgója három és fél gólt szerzett, történt ugyanis, hogy a mérkőzésen mind a négy gólt neki adták, azonban később - jogosan - az egyik találatot elvették tőle, így hivatalosan mesterhármassal búcsúzott klubunktól.

A legtöbb gólt rúgó játékos:
Érdekes módon nem triplázók közül kerül ki a legeredményesebb gólvágó, mely dicsőség jelen esetben Karsai Lászlót illeti. Klubunk legendás támadója (aki szintén büszkélkedhet mesterhármassal, 1972-ben az Eger kapujába vágott három gólt) pályafutása során hét alkalommal vette be az Újpest kapuját. Nikolics Nemanja már szombaton utolérheti őt, amennyiben legalább egy gólt szerez a lila-fehérek ellen. 

Az Újpest elleni góllövőlista:

7 gólos: Karsai László
6 gólos: Sallói István, Nikolics Nemanja
5 gólos: Wollek Tibor, Szabó József, Julinho
4 gólos: Tiber László, Burcsa Győző, Zé Luis, Marko Scsepovics, Stopira
3 gólos: Nagy II János, Szalmásy Tamás, Zimmermann Tamás, Kuttor Attila, Jusuf Dajic, Anel Hadzic, Loic Nego, Juhász Roland, Funsho
2 gólos: Kovács József, Májer Lajos, id. Horváth Gábor, Gyenti László, Földes István, Viorel Vancea, Takács Lajos, Sorato, Zombori Zalán, Szalai Tamás, Hamar István, Komódi László, Tímár Krisztián, Horváth Ferenc, Nagy Dániel, André Alves, Milan Perics, Gyurcsó Ádám, Ivan Petrjak, Budu Zivzivadze,
1 gólos: Bodnár László, Csukovics László, Burka Imre, Nagy Tibor, Palkovics István, Csongrádi Ferenc, Végh Tibor, Vadász Imre, Novath György, Kanyok Imre, Magyar, Emmer László, Jován Róbert, Petres Tamás, Mirko Tintar, Dubecz János, Tiber Krisztián, Fodor Imre, Vancsa Miklós, Korsós Attila, Németh Tamás, Dvéri Zsolt, Földes Gábor, Waltner Róbert, Ruszlan Csernyijenko, Terjék Lajos, Tóth Norbert, Daniel, Hercegfalvi Zoltán, Tomas Medved, Magasföldi József, Simek Péter, Csizmadia Csaba, Goran Vujovics, Elek Ákos, Torghelle Sándor, Renato Neto, Kleinheisler László, Filipe Oliveira, Kovács István, Tischler Patrik, Danko Lazovics, Géresi Krisztián, Pátkai Máté, Suljic Asmir, Henty, Stefan Scsepovics, Huszti Szabolcs, Armin Hodzic, Futács Márkó, Boban Nikolov

Öt találat öngól volt.
 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek