hu en
2021. Február 18. 14:15  -  molfehervarfc.hu   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Szalai Tamás: "Minden tudásommal segíteni fogom a klubot"

Első csapatunk pályaedzője mindent megtesz, hogy a játékosokat kizökkentse abból a mentális állapotból, amelybe a sikertelen eredmények miatt kerültek.

- Több mint három éve vagy a Vidi pályaedzője, három vezetőedző munkáját is segítetted az elmúlt esztendőkben, most pedig te készíted fel a csapatot a DVTK elleni szombati bajnokira. Milyen érzésekkel láttál neki a feladatnak?

Óriási megtiszteltetés, hogy - ha ideiglenesen is, de - én készíthetem fel a csapatot. 1987-ben lettem a Vidi igazolt játékosa, majdnem 20 évet töltöttem el játékosként itt, rengeteget jelent nekem a Vidi. Egy percig nem hezitáltam, hogy belevágjak-e, de itt is szeretném leszögezni, hogy ez egy átmeneti állapot, amiben természetesen minden tudásommal segíteni fogom a klubot. Senkinek sem könnyű a mostani helyzet. A csapat hullámvölgyben van, ami nem csak a játékosokat, de a szurkolókat is próbára teszi, tudom, hogy nekik is nehéz időszak ez. Úgy állítottam össze a heti edzéstervet, hogy abban minél több olyan elem szerepeljen, amely segítségével felrázhatjuk a játékosokat, a szurkolóinktól pedig azt kérem, ebben a helyzetben is támogassák a csapatot.

- Mindössze néhány nap áll rendelkezésedre szombatig, így gondolom a fő hangsúly nem a taktikai dolgokon van, hanem azon, hogy mentálisan rendben legyen a csapat.

Fontosnak tartom, hogy kizökkentsük a játékosokat abból a mentális állapotból, amelybe a sikertelen eredmények miatt kerültek, ugyanakkor a taktikai dolgokat sem hagyhatjuk figyelmen kívül, de erről nem szeretnék a meccs előtt beszélni, szombat este úgyis látni fogja mindenki, hogy milyen futballt játszunk. Az viszont igaz, hogy a nagyobb hangsúlyt a pszichológiai felkészítésre helyeztük. Az elmúlt napokban nagyon sokat beszélgettünk a játékosokkal együtt és külön-külön is. Azért beszélek többes számban, mert nem titok, hogy a mostani - átmeneti - időszakra Késedi Gábor vezető mérkőzéselemzőt kértem fel segítőmnek.

- Ha nagyon kevés időtök is van a felkészülésre, mennyiben lesz más a Szalai Tamás-féle Vidi, mint a Márton Gábor-féle? 

Nem tisztem megítélni az előző vezetőedző munkáját, az én feladatom az, hogy a jelenlegi helyzetben a legjobbat hozzam ki a játékosokból. A múlttal nem szeretnék foglalkozni. Hogy milyennek képzelem el én a csapatot, mennyiben változik az összeállítás és a felállás az előzőekhez képest, legkésőbb szombat délután kiderül.

- Játékosként te is átéltél a Vidivel nehéz időszakot. Mennyiben tudsz meríteni most akkori edzőid módszereiből és mi a saját stratégiád? 

Valóban átéltem gyengébb időszakot a Vidivel futballistaként, úgy emlékszem vissza ennyi év távlatából, hogy ilyenkor mindig csapatként próbáltunk összekapaszkodni az akkori társakkal. Azonban teljesen másképp éli meg az ember ezeket a dolgokat fiatal játékosként, mint edzőként. Ma már tisztában vagyok azzal, hogy a futball nem csupán a taktikai dolgokról szól. Emberekkel kell foglalkozni, sokat kell beszélgetni, építeni kell őket egyénileg és csapatszinten is. Nagyon fontos a kommunikáció, szerencsére azt veszem észre, hogy a játékosok is hasonlóan gondolkodnak és partnerek ebben.

- Az életéért küzdő Diósgyőr látogat szombat délután a MOL Aréna Sóstóba. Milyen találkozóra számítasz?

Mindenképp itthon kell tartanunk a 3 pontot és maximálisan bízom abban, hogy erre képes lesz a csapat. Tudom, hogy sűrű időszak előtt állunk, hiszen jövő héten kupameccs vár ránk a Ferencváros ellen, de ezzel most tényleg nem foglalkozunk még, csakis a szombati, DVTK elleni bajnokira készülünk.

Szalai Tamás vidis múltjáról mindent megtalálsz a Vidipedián ide kattintva!

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek