hu en
2022. Július 10. 10:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
A ciprusi bajnokság negyedik helyezettjével játszunk vasárnap délután

Második nyári nemzetközi edzőmeccsünket Szlovéniában játsszuk vasárnap 17:30-tól. 

A keddi, Fenerbahce elleni edzőmérkőzést követően az elmúlt napokban csapatunk keményen készült az ausztriai edzőtáborban. A Michael Boris vezette szakmai stáb általában napi két edzést vezényelt a játékosoknak, de voltak olyan napok, amikor a délelőtti tréninget követően délután a regenerálásé volt a főszerep.

A második nyári nemzetközi felkészülési mérkőzésünket vasárnap 17:30-kor a szlovéniai Gornja Radgonában játsszuk le, a meccsre a belépés ingyenes. Öt évvel ezelőtt már játszottunk ugyanitt nemzetközi edzőmeccset, akkor Scsepovics találatával 1-0-ra legyőztük a KF Skënderbeu együttesét. 

Mostani ellenfelünket, az Aris Limassolt 92 évvel ezelőtt, 1930-ban alapították, ezáltal a ciprusi labdarúgás egyik legnagyobb történelmével rendelkező klubja. A Ciprusi Labdarúgó Szövetséget 1934. szeptember 23-án nyolc klub közreműködésével alapították meg, köztük volt az Aris Limassol is. A klub eddigi legnagyobb sikerét 1989-ben érte el, amikor bejutott a Ciprusi Kupa döntőjébe, ahol végül 3-2-es vereséget szenvedett az AEL Limassoltól. A következő szezonban leigazolták a Dinamo Kijev egykori sztárjátékosát, Oleh Blohint, aki 1975-ben megnyerte az Aranylabdát és az év legjobb európai futballistájának is megválasztották. Az ő vezérletével az Aris Limassol a 4. helyen végzett a bajnokságban, ami addigi története legjobb bajnoki helyezése volt. 

A '90-es évek közepétől bő tíz éven át az első- és másodosztály között liftezett az Aris Limassol: egyik esztendőben kiesett az élvonalból, a következő évben visszajutott oda, majd ismét kiesett és újra feljutott. A helyzet a későbbiekben sem sokat változott, néhány évet az első osztályban szerepelt a klub, majd kiesett, gyorsan visszajutott a legjobbak közé, ahol aztán ismét a bennmaradásért küzdött.

A folyamat az elmúlt években kezdett megváltozni, az Aris Limassolt ugyanis egy tőkeerős orosz befektető, Vlagyimir Federov vásárolta meg és eltökélt célja az, hogy Ciprus egyik elitklubjává váljon csapata. Az első komolyabb sikert az előző szezonban el is érte az együttes, ugyanis hosszú idő után ismét a ciprusi bajnokság negyedik helyén végzett, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy története során először jutott ki a nemzetközi porondra az Aris Limassol. A siker részese volt Bognár István is, aki tavasszal kölcsönben szerepelt Cipruson. Hozzánk hasonlóan az Aris is az EKL második selejtezőkörében egy azeri együttes ellen (Neftçi Baku) fog megmérkőzni.

Az Aris Limassol keretének becsült összértéke 11 millió euró, legértékesebb játékosa a fehérorosz Evgeni Yablonski (1,2 millió euró), aki számunkra sem ismeretlen, hiszen 2015-ben csereként2018-ban pedig kezdőként is pályára lépett a Vidi ellen a BATE Boriszov labdarúgójaként. 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek