hu en
2023. Március 15. 16:45  -  molfehervarfc.hu   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Bartosz Grzelak: "Óriási potenciált látok a klubban"

Új vezetőedzőnkkel a csapat szerdai edzése előtt beszélgettünk.

Eseménydúsan telt március idusa új vezetőedzőnknek, Bartosz Grzelaknak. A svéd szakember a szerződés aláírása és az ilyenkor szokásos fotók elkészülte után rögtön az első csapat stábjával, majd a játékosokkal találkozott, azonban a sok feladat mellett így is szakított pár percet egy gyors interjúra.

Tudom, hogy rengeteg mindennel kell foglalkoznod rögtön az első napon, ráadásul szombaton nagyon fontos mérkőzésen fogadjuk a Budapest Honvédot, de egy “bemelegítő” kérdést engedj meg. 19 esztendősen bemutatkoztál a svéd élvonalban, tagja voltál a korosztályos válogatottnak is, mégis fiatalon az edzői pályára léptél. Mi történt?

Nem voltam rossz játékos, elég tehetségem volt ahhoz, hogy meghívjanak az utánpótlás-válogatottakba is, de nem tudtam megtenni az utolsó lépést, amely ahhoz kellett volna, hogy magas szinten játszó profi labdarúgó legyek. Hamar eldöntöttem, hogy inkább edzőként szeretnék dolgozni, a stockholmi testnevelési egyetemen vezetéselméletet tanultam, majd 28 évesen játékos-edzőként kezdtem dolgozni alacsonyabb osztályban. Amikor feljutottunk a negyedosztályból a harmadosztályba, előléptettek az IK Frej vezetőedzőjének, sikerült feljutnunk a másodosztályba is, amikor már sportigazgatóként is dolgoztam a klubnál. Itt tanultam meg az edzői szakma alapjait. Innen hívott az AIK másodedzőnek, 2018-ban svéd bajnokok lettünk, majd az U21-es válogatott mellett nemzetközi tapasztalatot is szereztem. 2020-ban aztán az AIK nehéz helyzetbe került, felkértek vezetőedzőnek, örömmel vállaltam, 24 hónapból 22 pedig remekül alakult. A végén nem minden úgy sikerült, ahogyan terveztem, de az ilyen időszakokból is sokat lehet tanulni. Most pedig, itt vagyok Fehérváron, és ahogy az aláíráskor is fogalmaztam, nagyon várom már, hogy a csapattal együtt dolgozhassak egy ilyen nagy klubnál.

Hogyan foglalnád össze az edzői filozófiádat? Mire számíthatnak Bartosz Grzelak csapatától a Vidi-szurkolók?

Támadó felfogású edzőnek tartom magam, aki azt szereti, ha a játékosok kreatívan és bátran játszanak a pályán. Az eddigi csapataimra jellemző volt, hogy nagyon keményen “melóztak” a játékosok meccs közben, számomra ez fontos és alapvető elvárás. Természetesen a szervezett védekezés is elengedhetetlen a sikeres szerepléshez - nem fér bele egy csapatnál sem, hogy minden meccsen gólt, vagy gólokat kapjon. Filozófiám szerint első körben a pozíciós játékot kell úgy “igazítani”, hogy javuljon a csapat támadójátéka, ezáltal a labdarúgók is jobban élvezhetik játékot, amely pozitív hatással lesz a teljesítményre. De még egyszer mondom, ez nem mehet a szervezett védekezés rovására.

Három edzésre vagyunk a Honvéd elleni szombat este hazai bajnokitól. Mit lehet változtatni ilyen rövid idő alatt?

Szeretném, hogy az eddiginél több játékosunk vegyen részt a támadójátékban. Ennek elérésére vannak különböző eszközeink rövid idő alatt is. Emellett szeretném ha kompaktabb lenne a csapat védekezése is szombatra, így dolgoznunk kell a stabil védekezés kialakításán is. Ezek nyilván alap dolgok, de ezekkel kezdünk, később majd erre lehet továbbépítkezni.

Egy lengyel oldal szerint több helyi élvonalbeli klub is megkeresett az elmúlt időszakban, de ezekre a lehetőségekre nem mondtál igent, a Vidivel viszont sikerült hamar megegyezni. Mi volt ennek az oka?

Óriási potenciált látok a klubban. Természetesen látom, hogy most, ebben a pillanatban nehéz helyzetben van a csapat, de a hagyományok és a jövőkép miatt nagy lehetőségnek tartom, hogy itt dolgozhatok. Amikor személyesen találkoztam Juhász Rolanddal és Szabó Bencével, meggyőződtem arról, hogy ők olyan személyiségek, akikkel jól tudok majd együttműködni. Emellett egy ideje szerettem volna kipróbálni magam egy új környezetben, úgy érzem, hogy ehhez az előbb említett okok miatt a Vidi a legjobb választás számomra.

Olvastam, hogy televíziós szakértőként is számított (volna) rád az egyik svéd csatorna. Érdekel a média világa is, vagy inkább csak egy kikacsintás volt részedről a kamerák előtt állni?

Miután már nem dolgoztam az AIK mellett, felkért az egyik csatorna szakértőnek, én pedig örömmel mondtam igent, hiszen amúgy is követtem az eseményeket, így pedig kipróbálhattam egy új területet is. Azonban a valóságban csak egyszer szerepeltem képernyőn, hiszen jött a Vidi ajánlata, én pedig elsősorban labdarúgóedző vagyok, akinek ott van a helye a pálya mellett!

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek