hu en
2023. Március 09. 09:00  -  Óházy Bálint   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Öt érdekesség, amit a Paks elleni mérkőzés előtt tudni érdemes

Vidi-fölényt mutat a szombati párosítás örökmérlege, a legutóbbi két alkalommal győzelmet hozott csapatunknak a március 11-i bajnoki időpont.

Az OTP Bank Liga 2022/2023-as szezonjának 23. fordulójában szombaton 17 órától a Paksi FC otthonában lép pályára csapatunk (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A két együttes eddigi 41 élvonalban lejátszott mérkőzése fehérvári fölényt mutat: 20 Vidi-siker és 12 döntetlen mellett mindössze 9 alkalommal nyertek a tolnai zöld-fehérek.

Az első Paks elleni NB I-es meccsünket 2006 augusztusában, idegenben játszottuk, amikor Csizmadia és Sitku góljaival 2-0-s győzelmet aratott a későbbi paksi vezetőedző, Csertői Aurél irányította együttesünk. Legutóbb a szezon második körének nyitányán, hazai pályán játszottunk a Paks ellen, akkor 1-1-es döntetlen született, a paksiak a találkozó végén egyenlítettek egy szöglet utáni fejesből.

2. A legnagyobb győzelmek

Három alkalommal aratott bajnokin négygólos győzelmet a Vidi a Paks ellen: először 2011-ben, amikor hazai pályán a Paulo Sousa vezetette csapatunk Vasziljevics duplájával, valamint Alves és Nikolics góljaival 4-0-ra győzött. 

2016-ban Henning Berg együttese szintén hazai pályán 5-1-re nyert Géresi, Scsepovics két, Hadzic és Lazovics góljaival, 2018-ban pedig Marko Nikolics vezetésével idegenben győztünk 4-0-ra, ekkor Pátkai kétszer, Nego és Hodzic egyszer-egyszer volt eredményes.

Minden mérkőzést figyelembe véve egy 8-0-s győzelem a legnagyobb Paks elleni sikerünk, amit 2001 telén, egy felkészülési mérkőzésen aratott Csongrádi Ferenc együttese, Földes Gábor négyszer vette be a tolnaiak kapuját. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy akkor még a paksiak az NB III Dráva csoportjában szerepeltek.

3. Ismerős arcok

Első keretünkből válogatott védőnk, Fiola Attila játszott korábban a Paks színeiben, a másik oldalon viszont több korábbi Vidi-játékos is szerződés alatt áll: Gévay Zsolt, Lorentz Márton, Nyári Patrik, Tamás Olivér, Szabó Bálint és Haraszti Zsolt is játszott korábban piros-kékben. Haraszti a 2015-ös, Szabó a 2018-as bajnokcsapatunknak volt tagja. Gévay Zsolt és Lorentz Márton azonban még egy percet sem játszott a szezonban a zöld-fehérek első csapatában, Tamás Olivér is csak 33 percet volt pályán az NB I-ben a szezon során, Szabó Bálint kölcsönben a török élvonalban szerepel, Haraszti Zsolt pedig öt sárga lap miatt nem léphet majd szombaton pályára. Érdekesség, hogy népszerű sportmasszőrünk, "Penge", azaz Debreceni Tibor is Pakson focizott korábban, majd később ott kezdte meg masszőri pályafutását is.

4. A legidősebb Vidi-gólszerző

Egy Paks elleni bajnokihoz kötődik a klubunk történetének eddigi legidősebb futballistájaként szerzett gól: a minden idők második legtöbb NB I-es mérkőzésével rendelkező, jelenleg mezőkövesdi vezetőedző Kuttor Attila harmadik vidis időszakának végén, 2007 márciusában 36 évesen, 9 hónaposan és 3 naposan talált be a tolnai zöld-fehérek kapujába, amivel az 1-1-re végződött mérkőzés hajrájában pontot mentett a Vidinek.

5. A dátum: március 11.

A szombati mérkőzés napján legutóbb 2017-ben játszott bajnokit csapatunk, akkor a DVTK-t hazai pályán 2-0-ra vertük Vinícius góljával és egy öngóllal. 2012. március 11-én is a Diósgyőr volt az ellenfél és akkor is 2-0-ra nyertünk, Vinícius és Nikolics góljaival. 1995-ben Zalaegerszegen kaptunk ki 3-2-re, 1989-ben az Újpestet vertük 1-0-ra, 1984-ben a Volán SC 3-0-ra győzte le a Vidit, 1978-ban a MÁV Előrét vertük 2-1-re, 1973-ban pedig a Vörös Meteor Egyetértést győztük le 3-0-ra ezen a napon.

Öt korábbi Vidi-játékos született március 11-én: NB I/B-ezüstérmes támadónk, Kékesi Csaba 1940-ben, korábbi kapusunk, Turi Géza 1974-ben, magyar bajnok hátvédünk, Lázár Pál 1988-ban, egykori középpályásunk, Csák Zoltán 1991-ben, korábbi kapusunk, Tordai Árpád 1997-ben látta meg a napvilágot a szombati bajnoki napján.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek