hu en
2023. Február 28. 14:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
A Vasas FC látogat szombat este a MOL Aréna Sóstóba

Szombaton 20:15-kor fogadjuk az angyalföldieket az OTP Bank Liga 22. fordulójában.

Szombaton este 96. alkalommal találkozunk a Vasassal az élvonalban. Az eddigi 95 egymás elleni meccsből 33-at megnyertünk, 32 döntetlen mellett 30 angyalföldi siker született. A gólkülönbség 137-126 a javunkra. 

55 évvel ezelőtt, 1968. március 2-án épp a Vasas ellen játszotta a Vidi történetének első NB I-es bajnokiját.

A legfájóbb Vidi-Vasas 2-2

Annak ellenére, hogy kevés sikerélményben volt részük a fővárosi piros-kékeknek Székesfehérváron, számunkra mégis az egyik legfájóbb emlékű NB I-es meccs épp egy Vidi-Vasas. 1999. június 16-át sosem felejti el, aki ott volt. A 18 csapatos NB I utolsó, 34. fordulója. Az utolsó három helyezett kiesik az élvonalból. A meccs előtt csapatunk a 15. helyen állt, egy ponttal lemaradva a 14. helyezett Siófoktól. A mi gólkülönbségünk -18 volt, míg a Siófoké -16. A képlet a következő volt: amennyiben az utolsó fordulóban nyerünk, a Siófok pedig nem nyer az akkor középcsapatnak számító DVSC otthonában, biztos, hogy bent maradunk. Ha mindkét együttes kikap, vagy mindkét együttes döntetlent játszik az utolsó fordulóban, akkor mi búcsúzunk. Amennyiben mi döntetlent játszunk a Vasassal, a Siófok pedig csak 1 góllal kap ki Debrecenben, mi esünk ki, ha több góllal kap ki, akkor bent maradunk, hiszen akkor már nekünk jobb a gólkülönbségünk. Természetesen a legdrámaibb forgatókönyv szerint alakult az utolsó forduló. Mi hazai pályán, egy a végsőkig kiélezett küzdelemben, 2-2-es döntetlent játszottunk a Vasassal, míg a DVSC - akiknek a szurkolói akkor még remek viszonyt ápoltak a Vidi-táborral - a Siófok elleni bajnokijuk előtt egy nagy molinón üzentek kedvenceiknek "Mentsük meg a Vidit!" - 1-0-ra győzte le a Balaton-parti alakulatot. Vagyis 1999-ben egyetlen gólon múlt az, hogy a következő szezonban csapatunk nem a legmagasabb osztályban szerepelhetett. Ez pedig azt is jelentette, hogy nem csak az első NB I-es meccsünket játszottuk a Vasas ellen, hanem a XX. század utolsó élvonalbeli meccsét is - hogy aztán egy évvel később a másodosztályban, 101 bajnoki pontot gyűjtve, 104 gólt rúgva (ez azóta is rekord) visszakerüljünk a legjobbak közé, de ez már egy másik történet.

A legörömtelibb Vidi-Vasas 2-2

Hét évvel a kiesést jelentő Vasas elleni meccs után ismét sorsdöntő találkozót játszott a két csapat egymással. A tét ezúttal azonban nem a bennmaradás volt, hanem a Magyar Kupa elhódítása. 2006. május 17-én, az Üllői úti Ferencváros Stadionban, 6500 néző előtt, történetünk során először megnyertük a Magyar Kupát. A rendes játékidő végeredménye 2-2 volt, és mivel a hosszabbításban nem született gól, 11-es rúgásokra került sor, amit végül 6-5-re megnyertünk.

A 2022/2023-as szezonban 21 forduló után 19 ponttal az utolsó helyen áll a Vasas

Szombati ellenfelünk az eddigi 21 forduló alatt összesen 19 pontot szerzett (3 győzelem, 10 döntetlen, 8 vereség). Szintén 19 pontja van az utolsó előtti Budapest Honvédnak is, és bár az angyalföldi együttes gólkülönbsége jobb, mint a piros-feketéké, de mivel a Honvédnak több győzelme van, így ők állnak előreébb a tabellán.

A Vasas ebben a szezonban eddig a Paksot, a Mezőkövesdet és bennünket tudott legyőzni. A 2023-as esztendőben még nyeretlen az angyalföldi csapata, öt bajnokijából négy is döntetlennel végződött (FTC - Vasas 0-0, PAFC - Vasas 1-1, ZTE - Vasas 0-0, Vasas - Kisvárda 2-2), míg az Újpesttől 1-0-ás vereséget szenvedett. 

Téli játékosmozgás a Vasas FC-nél

Télen a Vasas kerete nem különösebben változott, hárman érkeztek az első csapathoz és csupán Géresi Krisztián távozott kölcsönbe, Szegedre. A kölcsönből visszatérő Balajti és Varga az NB III-as második együtteshez tért vissza, velük aligha találkozunk szombat este a pályán.

ÉrkezőkHegedűs János (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Urblík József (szabadon igazolható, legutóbb Puskás AFC)
Kölcsönbe érkezőkBalogh Norbert (DAC – Szlovákia)
Kölcsönből visszatérők: Balajti Ádám (Tiszakécske – az NB III-as csapathoz), Varga Donát (Budafok – az NB III-as csapathoz)
Kölcsönbe távozókGéresi Krisztián (Szeged-Csanád Grosics Akadémia)

Forrás: nso.hu

Mesterlövész

A Vasas legeredményesebb játékosa ebben a szezonban az ötgólos Holender Filip.
 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek