hu en
2022. Július 30. 18:00  -  Óházy Bálint   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Öt érdekesség, amit a Paks elleni bajnoki előtt tudni érdemes

A paksiak vezetőedzője három éven belül harmadjára kezdi a szezont a Vidi ellen, 40. élvonalbeli mérkőzésünket játsszuk vasárnap a tolnaiakkal.

Az OTP Bank Liga 2022/2023-as szezonjának első fordulójában vasárnap 18 órától a Paksi FC otthonában lép pályára csapatunk (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg: Vidi-fölény

A két együttes eddigi 39 élvonalban lejátszott mérkőzése fehérvári fölényt mutat: 20 Vidi-siker és 11 döntetlen mellett mindössze 8 alkalommal nyertek a tolnai zöld-fehérek.

Az első Paks elleni NB I-es meccsünket 2006 augusztusában, idegenben játszottuk, amikor Csizmadia és Sitku góljaival 2-0-s győzelmet aratott a későbbi paksi vezetőedző, Csertői Aurél irányította együttesünk. Legutóbb az elmúlt szezon zárófordulójában, a MOL Aréna Sóstóban játszottunk a Paks ellen, akkor 2-2-es döntetlen született.

A két csapat a Paks pályaválasztásával lejátszott meccseit figyelve kiegyenlítettebb a mérleg, 8 fehérvári győzelem mellett 6 alkalommal született döntetlen, 7-szer pedig hazai siker.

2. A legidősebb Vidi-gólszerző: Kuttor Attila

Egy Paks elleni bajnokihoz kötődik a klubunk történetének eddigi legidősebb futballistájaként szerzett gól: a minden idők második legtöbb NB I-es mérkőzésével rendelkező Kuttor Attila harmadik vidis időszakának végén, 2007 márciusában 36 évesen, 9 hónaposan és 3 naposan talált be a tolnai zöld-fehérek kapujába, amivel az 1-1-re végződött mérkőzés hajrájában pontot mentett a Vidinek.

3. A legnagyobb győzelmek: bajnokin 4-0, edzőmeccsen 8-0

Három alkalommal aratott bajnokin négygólos győzelmet a Vidi a Paks ellen: először 2011-ben, amikor hazai pályán a Paulo Sousa vezetette csapatunk Vasziljevics duplájával, valamint Alves és Nikolics góljaival 4-0-ra győzött. 

2016-ban Henning Berg együttese szintén hazai pályán 5-1-re nyert Géresi, Scsepovics két, Hadzic és Lazovics góljaival, 2018-ban pedig Marko Nikolics vezetésével idegenben győztünk 4-0-ra, ekkor Pátkai kétszer, Nego és Hodzic egyszer-egyszer volt eredményes.

Minden mérkőzést figyelembe véve egy 8-0-s győzelem a legnagyobb Paks elleni sikerünk, amit 2001 telén, egy felkészülési mérkőzésen aratott Csongrádi Ferenc együttese, Földes Gábor négyszer vette be a tolnaiak kapuját.

4. Waltner Róbert: ismét szezonnyitó a Vidi ellen

Az új szezonra Bognárt Györgyöt váltó paksi vezetőedző, Waltner Róbert harmadjára kezdi a Vidi ellen a bajnokságot: 2019-ben a Kaposvár, 2021-ben a Zalaegerszeg vezetőedzőjeként rajtolt csapatunk ellen. A babonásoknak jó előjel lehet, hogy egyik alkalommal sem sikerült győztesen elhagynia a pályát korábbi együtteseivel (a köztes évben, 2020-ban az akkor már NB II-es Kaposvár vezetőedzőjeként kezdte a szezont).

Waltner korábban játékosként csapatunkat is erősítette, 1997 és 1999 között volt a Videoton játékosa, 64 mérkőzésen 15 gólig jutott a későbbi NB I-es gólkirály támadó.

5. A dátum: július 31.

A vasárnapi találkozó napján a Paks elleni lesz csapatunk negyedik élvonalbeli bajnoki mérkőzése. Először 2005-ben játszottunk július 31-én NB I-es bajnokit, ekkor a Ferencváros otthonában második csapatunk jelenlegi vezetőedzőjének, Györök Tamásnak a góljával arattunk 1-0-s győzelmet. 2006-ban gólgazdag meccsen kaptunk ki hazai pályán a Zalaegerszegtől 3-2-re, 2016-ban szintén Sóstón a Vasassal szemben maradtunk alul 2-1 arányban. Előbbi két találkozó - a mostanihoz hasonlóan - a nyitófordulóban volt, a Vasas ellenit azonban már a bajnokság harmadik fordulójában játszották.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek