hu en
2022. Január 20. 11:30  -  Óházy Bálint   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Peter Zulj: "Szeretnék a lehető legtöbb időt a pályán tölteni"

Osztrák válogatott középpályásunk azt a formát szeretné nyújtani, ami Ausztriában év játékosa címet ért neki.

Január 13-án jelentettük be, hogy klubunknál folytatja pályafutását a tizenegyszeres osztrák válogatott Peter Zulj. A török Basaksehirtől kölcsönbe érkezett középpályás a héten a Vidi Múzeumban megismerkedett klubunk gazdag történelmével, majd interjút adott honlapunknak.

- Már több edzésen túl vagy a csapattal és a hétvégén be is mutatkoztál Vidi-mezben a Sturm Graz ellen. Mik az első benyomásaid Székesfehérváron?

- Nagyon jól fogadtak a srácok, bár még csak egy hete vagyok itt, úgy érzem, remek közösségbe kerültem. Örülök, hogy győzelemmel mutatkozhattam be a Vidiben, még ha csak edzőmérkőzésen is, de a sikerre a felkészülési időszakban is szükség van. Furcsa volt, hogy rögtön az első meccsemen korábbi csapatom, a Sturm Graz ellen játszottam, de ez benne van a fociban, nem mellesleg jó érzés volt a korábbi csapattársaimmal is találkozni. 

- Mik az erősségeid?

- Sokat futó, a pálya sok pontján megforduló középpályásnak tartom magam, aki ha kell, kihúzódik az oldalvonal mellé is elkérni a labdát. Szeretném a legjobbamat nyújtani, amihez természetesen hozzátartozik, hogy sok gólpasszt adjak és gólokat is lőjek. Csapatszinten a szezon végén el kell érnünk célunkat, a nemzetközi kupaszereplés kiharcolását, én személyesen pedig szeretnék a lehető legtöbb időt a pályán tölteni és bizonyítani, hogy jó döntés volt a klub részéről a leigazolásom. 

- Vezetőedzőnket, Szabics Imrét már korábbról is ismered, valamint Makarenkóval is játszottál együtt. Mennyit segíthet ez a beilleszkedésben?

- Valóban, Imrét már évekkel ezelőttről ismerem, amikor a Sturm Graz-hoz igazoltam, asszisztens edzőként dolgozott ott, és már akkor remek kapcsolatba kerültünk, ami folytatódott az osztrák válogatottnál, ahol szintén dolgoztunk együtt. Nagy szerepe volt abban, hogy a Vidibe igazoljak, többször is egyeztettem vele, fontos volt számomra a vezetőedző személye, amikor meghoztam a döntést. Makarenkóval pedig már akkor is remekül megértettük egymást a pályán és azon kívül is, amikor az Anderlechtnél játszottunk együtt, barátok vagyunk, ami fontos, mindig nagyon sokat segít a beilleszkedésnél, ha ismerek már játékosokat korábbról.

- A Sturm Graz-nál másfél év alatt 13 gólt lőttél és 21 gólpasszt adtál. Ez pályafutásod eddigi legszebb időszaka?

- Igen, a Sturm Graz-nál töltöttem pályafutásom eddigi legszebb időszakát, megnyertük a kupát, a bajnokságban pedig ezüstérmesként végeztünk. Nekem is jól ment a játék, megválasztottak a szezon játékosának Ausztriában. Most az a célom, hogy újra az akkori játékomat tudjam nyújtani, szeretnék hasonlóan sikeres lenni a Vidivel is. Ez lehet az út a másik célomhoz is, szeretnék újra pályára lépni az osztrák válogatottban is, de tudom, hogy ezt elsősorban a klubomban tudom kiharcolni.

- Az elmúlt években több országot is megismertél, hiszen játszottál Belgiumban és Törökországban is. Tervezed felfedezni Székesfehérvárt és környékét?

- Minden ország kultúrája más, így természetesen a labdarúgásban is vannak különbségek, de én mindenhol jól éreztem magam. Ausztriában is vannak Magyarországról származó barátaim, tőlük rengeteg jót hallottam az országról. Elsőként a játékra akarok összpontosítani és a pályán felhívni magamra a figyelmet, a város megismerése és minden más ezek után következik. Persze ezeket is tervezem, viszont jelenleg, a koronavírus-járvány idején nagyon oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük azokat a helyeket, ahol sok emberrel találkoznánk. Kosármeccsekre például szeretek járni, remélem, hogy a jövőben erre Fehérváron is lesz lehetőségem. 

- Mik az első magyar szavak, amiket megtanultál a magyarul?

- Ilyenkor talán mindig elsőként a köszönés, így itt a "szia" maradt meg, de van több szó, amit sokszor hallok a csapattársaimtól, de még nem tudom helyesen kiejteni őket vagy nem tudom a jelentésüket. Az elmúlt egy évben főként a török nyelv tanulásával foglalkoztam, mostantól viszont azon leszek, hogy minél több mindent megértsek magyarul. Fontos, hogy tudjon az ember olyan alapkifejezéseket, mint köszönni vagy kérni és megköszönni valamit, és persze a pályán sem árt tudni, hogy az adott ország nyelvén hogy van a bal, jobb, elöl, hátul, de ezeket gyorsan meg lehet tanulni. A nyelvet teljesen megtanulni már jóval nagyobb kihívás, de ezen a téren is próbálom a legjobbamat nyújtani. 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek