hu en
2021. Július 28. 12:05  -  molfehervarfc.hu   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Sallói István: "Húsz éve erre a feladatra vártam"

A Vidi korábbi remek labdarúgója klubunk új sportigazgatója.

Bár a MOL Aréna Sóstóban még csak ellenfélként járt, aligha kellett útbaigazítást kérnie Sallói Istvánnak akkor, amikor sportigazgatóként először vette célba a stadiont. Az 54 esztendős sportvezetővel az előtte álló feladatokról beszélgettünk.

Inkább a régi emlékek törtek elő Sóstóra érve, vagy már erősebbek azok a gondolatok, amelyek a klub jövőjével foglalkoznak?

Ezt szerintem nem lehet kettébontani. Fantasztikus éveket töltöttem el Fehérváron, gyakorlatilag itt nőttem fel. Már sokszor elmondtam, 14 évesen Csiszár "Guszti" bácsi fedezett fel egy utánpótlás-tornán, ezt követően - a katonai szolgálatomat leszámítva - 27 esztendős koromig Székesfehérváron éltem és játszottam, most pedig nagy örömmel térek vissza a klubhoz. Emlékszem, hogy mindig nagy figyelemmel követtem Dr. Brávácz Ottó (akkori elnök) munkáját, mely nagy inspirációt jelentett abban, hogy visszavonulásom után a sportvezetői pályát választottam. Húsz éve erre a feladatra vártam, ettől a perctől kezdve azért dolgozunk mindenkivel közösen, hogy sikeres csapatot építsünk.

Vasárnap kezdődik a bajnokság, mik a legfontosabb feladatok?

Mivel az átigazolási szezon közepén vagyunk, nyilván most a keret megerősítése a prioritás. A Vidinek minden mérkőzésen úgy kell pályára lépni, hogy a győzelemért játszik, azt azonban látni kell, hogy a szakmai stáb jelentős gondokkal néz szembe, mert elképesztő sérüléshullám söpört végig a csapaton és nem realizálódtak egyelőre az erősítési tervek. Három új játékos érkezett, egy távozott, páran átkerültek a tartalékcsapatba. Minimum három-négy minőségi játékosra van szükségünk, de bízunk benne, hogy az átigazolási ablak zárásáig sikerül erősítenünk.

Ez azt jelenti, hogy jelentős játékosmozgás várható?

Három átigazolási időszakban gondolkodom jelenleg, abból az első már kicsit csonka, értem ezt úgy, hogy nagyjából a középen járunk így július végén és eddig nem realizálódott az összes átigazolás. Most ősszel az a cél, hogy lőtávolon belül maradjunk, majd télen egy agresszív átigazolási politikával tovább erősítsük a csapatot. A keretre ráfér a vérfrissítés, akár 8-10 új labdarúgó is érkezhet a következő egy évben. Motivált, rátermett játékosokra van szükségünk, akik megfelelő módon tudják képviselni a Vidit. Garancsi István tulajdonos úrral is egyeztetve tudom mondani, hogy középtávú cél a bajnoki cím visszahódítása és az, hogy valamelyik európai csoportkörbe bejussunk. Emellett a klubvezetés elvárása, hogy válogatott szintű magyar játékosok is legyenek a keretben, így ezeket szem előtt tartva kell megfelelő minőségű csapatot összerakni. A jelenlegi legnagyobb nehézséget az okozza, hogy időszűkében vagyunk, a szakmai stábnak pedig most azonnal bevethető játékosok kellenek. Mégsem szabad azonban elhamarkodottan dönteni és hosszú távon lekötni magunkat olyan labdarúgókkal, akik nem tudnak hosszú távon segíteni a klubnak. Jelenleg 14 egészséges, felnőtt korú mezőnyjátékos áll a vezetőedző rendelkezésére, ez nem elég. A nehézségek ellenére mennyiségben és minőségben is javítanunk kell a keret összetételén. 

Találkoztál már a csapattal és a szakmai stábbal?

Igen, találkoztam már mindenkivel, de természetesen azért a legtöbb szakembert vagy játékost ismertem - Szabics Imrével a magyar válogatottnál például már dolgoztunk együtt. Nem szeretnék nagy szavakkal, közhelyekkel dobálózni, az biztos, hogy az Ararat elleni kiesést nem csupán a szurkolók éltek meg nehezen, hanem az öltöző is, de egyáltalán nem akarok a múlttal foglalkozni, kizárólag az előttünk álló feladatokon van a fókusz.

Mint Vidi-nevelésű játékos, hogyan látod a fehérvári utánpótlás helyzetét?

Szívesen beszélnék arról akár órákig is, hogy milyen volt a 80-as években itt felnőni, milyen pályákon játszottunk és milyen felszereléseket kellett használnunk, miközben ma, ha körbesétálok a sóstói edzőközpontban, akkor azt látom, hogy bár nem beszélhetünk akadémiáról, mégis teljesen profi körülmények között készülhetnek a fehérvári lányok és fiúk. Persze nem cserélném el a fiatalkoromat, hiszen remek szakemberektől tanulhattunk anno mi is, de ezen a téren is óriásit lépett már előre a klub. Szeretnénk kiaknázni a fehérvári és a környékbeli fiatalok tehetségét, a szakmai stáb is nyitott erre, hiszen több ifjú játékos is az első csapattal készül már nyár óta. Az első csapat és az NB III-as is öltöző is várja a helyi tehetségeket, de ehhez ők is kellenek. Remélem, sokan berúgják majd ezeket a bizonyos ajtókat!

Milyen célokkal vágunk neki a 2021/2022-es bajnoki szezonnak?

A Vidinek korábban is voltak remek eredményei, de a mögöttünk hagyott bő tíz évben az új tulajdonosi körnek és az itt dolgozó emberek munkájának köszönhetően Magyarország egyik legmeghatározóbb csapatává vált. Ez magával hozta azt, hogy mind a szurkolók, mind a közvélemény, mind a szakma automatikusan bajnoki címet, vagy kupagyőzelmet vizionál Székesfehérvárra. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen aki a profi sportban dolgozik, annak tudnia kell nagy nyomás alatt teljesítenie, azonban minden klub életében vannak olyan szezonok, amelyek az átmenetről szólnak. Jelenleg azt tudom mondani, hogy a szakmai stábbal közösen azon dolgozunk majd, hogy ezt az átmeneti időszakot minél gyorsabban és sikeresebben abszolváljuk, hogy újra ténylegesen bajnoki címért küzdhessen a csapat. Jól ismerem a keretet, mindig is figyeltem a klubnál történő eseményeket, a mai napig sok barátom van itt, akikkel szoros kapcsolatot ápolunk folyamatosan. Szinte az összes volt csapattársam felhívott és gratulált, talán mondhatom, hogy kicsit megmozdult a Vidi-család a hírekre, ez pedig nagyon jól esett. Minden szentimentalizmussal együtt is reálisan kell viszont látni a csapat helyzetét - a Ferencváros az elmúlt két évben nagyon megerősödött, sokat kell dolgoznunk azért, hogy ismét versenyképesek legyünk. Ehhez viszont minden adott Fehérváron, szóval a következő átigazolási időszakokban közelebb kell kerülnünk hozzájuk, majd hosszútávon szeretnénk meg is előzni riválisunkat. Nagyon nagy szükség van természetesen a szurkolótáborra is, akkor lehetünk sikeresek, ha mindenki a csapat mögé áll. Szívesen állok a rendelkezésükre és válaszolok a kérdéseikre is, remélem lesz alkalmam hamarosan találkozni is velük!

Eddig gyakran voltál látható és hallható a sportcsatornákon is, mint televíziós szakértő, valamint ismert vagy szókimondó, őszinte nyilatkozataidról is, és az eddigi válaszaidból kiindulva nem változik meg Sallói István a Vidi sportigazgatójaként sem. Továbbra is olvashatjuk kendőzetlen véleményed akár más, Vidit nem feltétlenül érintő témában is?

Sallói István biztosan nem változik meg, ha akarna se tudna, de nem is áll szándékában. A Vidiért most sok, a szívemhez közel álló dolgot elengedtem. Nagyon szép három évet töltöttem Zalaegerszegen, a klub nagyon szépen fejlődött, sok tehetséget sikerült leigazolnunk, akiknek a fejlődését nagy öröm lett volna közelről figyelni, de a hazatérés lehetősége mindent überelt. Ilyen "elengedett" dolog most a tévé is, amit szintén nagyon szerettem csinálni, nagyszerű társakkal dolgozhattam, akikkel továbbra is együtt terveztük a jövőt, de az a sztori is felülíródott. Nagyon nagy lehetőséget kaptam azzal, hogy a nevelőegyesületemért dolgozhatok és most, ebben a helyzetben minden energiámat arra szeretném fordítani, hogy minél eredményesebben szerepeljen a csapat. Igazából a kérdés második részére is ez a válaszom, nem szeretném most, ha ezek a külső dolgok vennék el az időt az itteni munkától, szóval lehet, hogy a megszólalásaim száma csökken, de attól nem kell tartani, hogy teljesen visszafogom magam, ha a klub érdeke ezt kívánja.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek