hu en
2020. Augusztus 05. 19:53  -  molfehervarfc.hu   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Hétfőn sorsolnak az Európa Ligában

Augusztus 10-én, hétfőn 13 órakor kezdődik az Európa Liga (EL) 1. selejtezőkörének sorsolása, amelyet honlapunk is élőben közvetít. 

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfőn 13:00-kor, a svájci Nyonban tartja meg az EL 1. selejtezőkörének sorsolását. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Melyik körben csatlakozunk a versenysorozathoz?

A 2019-2020-as magyar bajnoki labdarúgószezont ezüstérmesként zártuk, így jogot szereztünk az Európa Liga 2020-2021-es szezonjában való indulásra. Hazánk országbesorolása alapján az OTP Bank Liga 2. és 3. helyezettje, valamint a Magyar Kupa győztese is az EL 1. selejtezőkörében kezdi meg a nemzetközi versenysorozatot.

Az EL 1. selejtezőkörének dátuma: augusztus 27., csütörtök.

Klubunk az előző öt európai kupaidényben szerzett 10.500 koefficienssel vág neki az új szezonnak, ez azt jelenti, hogy az 1., és továbbjutás esetén a 2. selejtezőkörben is kiemeltként várhatja a sorsolásokat.

Lehetnek szurkolók az Európa Liga meccseken? 

Az UEFA tájékoztatása alapján, további döntésig minden UEFA-mérkőzés zárt kapuk mögött kerül megrendezésre a koronavírus-járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi állapot szerint sem a MOL Aréna Sóstóban, sem idegenbeli pályán nem lehetnek jelen sajnos szurkolóink. Kérjük tisztelt szurkolóinkat, hogy a sorsolást követően ne foglaljanak utazást és szállást, mert nem fognak tudni bejutni a mérkőzésekre.

Természetesen bízunk abban, hogy a járványhelyzet esetleges javulása esetén változhat az UEFA vonatkozó rendelkezése. Amennyiben a zárt kapus rendezéssel kapcsolatban bármilyen változásról értesülünk, haladéktalanul tájékoztatni fogjuk szurkolóinkat!

Milyen változások lesznek a lebonyolításban?

A legjelentősebb változás, hogy a koronavírus-járvány miatt rövidebb idő alatt kell lebonyolítani a selejtezőket, így az Európa Liga 2020-2021-es idényének selejtezőit nem oda-visszavágós rendszerben játsszák le, hanem egy mérkőzés dönt majd a továbbjutásról. A selejtezők sorsolásán dől el, hogy a párharcokban melyik csapat lesz a pályaválasztó.

Az idegenben szerzett gól nem „ér többet” a hazainál, így a rendes játékidőben kialakult döntetlen esetén 2x15 perc hosszabbítás következik. Amennyiben a hosszabbításban sem dől el a mérkőzés, büntetőpárbajra kerül sor.

A sorsolásról

Az UEFA a sorsolást megelőző napon, azaz vasárnap szűkíteni fogja a lehetséges ellenfeleink listáját, így a sorsolás napján már csak a szűkített listáról kaphatunk ellenfelet. Tekintettel arra, hogy klubunk kiemeltként várja a sorsolást, kizárólag nem kiemelt ellenfelet kaphatunk majd, és az is biztos, hogy nem találkozhatunk magyar csapattal.

Az UEFA a sorsolás előtt figyelembe veszi az egyes országok járványügyi helyzetét, és a párosítások kialakulását követően 24 óra áll majd a pályaválasztó csapat rendelkezésére, hogy véglegesítse a mérkőzés helyszínét és időpontját. Amennyiben az utazási korlátozások nem teszik lehetővé a hazai csapat országában a mérkőzés lejátszását, úgy a hazai csapat köteles egy olyan harmadik, semleges országban megrendezni a mérkőzést, ahol egyik csapatra sem vonatkozik kizáró utazási korlátozás. Alternatívaként a párosítás csapatai megállapodhatnak akár a pályaválasztói jog felcseréléséről is, amennyiben ennek nincsen kizáró oka.

Az előző évek gyakorlatától eltérően a 2. selejtezőkör sorsolására az 1. selejtezőkörös mérkőzések lejátszását követően kerül majd sor.

A lehetséges ellenfelekről

Ugyan már kialakult az EL 1. selejtezőkörének részvételi listája, mégsem lenne sok értelme felsorolni az összes résztvevő klubot, ugyanis az idei évben, a járványügyi-helyzetre való tekintettel az UEFA egy, a korábbiaktól eltérő elv alapján fogja a szűkítést megtenni. A szűkített listát itt, klubunk hivatalos weboldalán fogjuk közzétenni, amint elérhető lesz.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek