hu en
2020. Május 03. 10:30  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: molfehervarfc.hu
Öt éve nyertük meg a második bajnoki címünket

A Magyar Kupában pedig - akárcsak az első bajnoki címünk évében - ezüstérmesek lettünk 2015-ben. 

2015. május 3-án klubunk történetének második bajnoki címét szereztük Joan Carrillo vezetésével. Cikkünkben a 2014-2015-ös szezont elevenítjük fel.

Alapemberek érkeztek a klubhoz

A 2014/2015-ös szezonkezdetre leigazoltuk a 11-szeres válogatott támadót, Feczesin Róbertet, a válogatott védőt, Heffler Tibort, illetve a középpályás Simon Ádámot. A Mezőkövesd csapatától kapusposztra érkezett Horváth Tamás, az NK Lokomotiva Zagreb együttesétől a középpályás Dinko Trebotic. Nálunk folytatta Soufiane Chakla, marokkói utánpótlás válogatott védő, Marco Pajac, horvát középpályás, és egy évre kölcsönbe érkezett a Puskás Ferenc Akadémiától a védőként és védekező középpályásként is bevethető Nagy Zsolt.

Többen közös megegyezéssel távoztak a Viditől, a támadók közül Paraiba és Lupeta, a középpályásoktól Nildo Petrolina és Vítor Gomes, valamint a védő Mamadu. Egy évre Dunaújvárosba került Zsótér Donát, Szekeres Adrián és Milan Perics. Tomás Tujvel ugyancsak egy évre a Kecskeméthez igazolt kölcsönbe. Tóth Balázs újabb egy évig a Puskás Akadémiánál kölcsönben folytatta, Haraszti Zsolt pedig visszatért Paksra. Így alakult ki a Vidi 24 fős kerete a 2014/2015-ös szezonra. 

Sztárcsapat ellen léptünk pályára a felkészülés alatt

A felkészülési szezon június 23-án, a hagyományos orvosi vizsgálatokkal kezdődött, majd 12 napra az ausztriai Leobenbe utazott a csapat edzőtáborozni, ahol már az első felkészülési mérkőzésünkön a SV Allerheiligen ellen magabiztos, 7-1-es győzelmet arattunk, majd döntetlent játszottunk az FK Baumit Jablonec ellen.

A Paris Saint-Germain elleni felkészülési mérkőzést ugyan 4-3-ra elvesztettük, ám korántsem játszottunk alárendelt szerepet a francia sztárcsapat ellen. Negyedik - egyben utolsó - nyári felkészülési mérkőzésünkön az Újpestet láttuk vendégül, a mérkőzésnek 1-1-es döntetlen lett a vége.

Minden rekordot megdöntöttünk

A szezonnyitón emberhátrányban is 3-0-ás győzelmet arattunk a Lombard Pápa ellen, amit egy újabb magabiztos Vidi-siker követett, a Dunaújvárost ugyancsak 3-0-ra győztük le. A bajnokság harmadik mérkőzése fordulatokban gazdag csatát hozott, kétszer is hátrányból felállva, 3-2-re nyertünk rangadót a Győr ellen. A remek szériát Nyíregyházán 2-0-s győzelemmel folytattuk, ezen a találkozón Nikolics megszerezte századik NB I-es találatát! A folytatásban az MTK-t 5-0-ra ütöttük ki, Nikolics pedig azzal, hogy zsinórban hatodik bajnokiján is eredményes tudott lenni, beállította Alves és saját maga klubrekordját.

Ezt követően sem tudta senki megállítani a csapatot. A Puskás Akadémia elleni 3-0-val, és az Újpest elleni 2-0-ás győzelemmel folytatódott a Vidi rekordsorozata, és a Haladás sem találta ellenszerünket, 2-0-ra nyertünk Szombathelyen. A Sóstói Stadionban két és fél év után 2-1-re legyőztük a DVTK-t, és a PMFC otthonából is három ponttal tértünk haza.

A bajnokság 11. fordulójában szakadt meg a történelmi győzelem-sorozat, itthon a DVSC-től 2-1-re kaptunk ki, ám a vereség csak rövid megtorpanás volt. A Paksi FC elleni 2-0-ás sikerrel megszületett a szezon 11. győzelme, majd a Honvéd ellen 1-0-ra megnyert meccs után már 6 ponttal vezettük a tabellát, és bár a Kecskemét otthonában csupán 1 pontot szereztünk, így is biztossá vált, hogy rekordpontszámmal őszi elsők vagyunk. A 15. fordulóban, a Fradi elleni rangadón 0-0-ás döntetlent játszottunk, így 38 pontot szerezve, 12 győzelemmel, 2 döntetlennel és 1 vereséggel az első helyen zártuk az őszi szezont. A téli pihenő előtt még két meccs várt a csapatra, és a „tavaszi” idényt sem kezdtük rosszul, 5 góllal győztünk a Pápa otthonában, majd eseménydús találkozón 4-1-es Vidi-győzelem született Dunaújvárosban.

Rekordpontszámmal zártuk az évet, kétségkívül emlékezetes pillanatokat szerezve a szurkolóknak.

Nem volt jelentős játékosmozgás télen

Három játékos igazolt a tél folyamán a Videoton FC-hez, a francia védő, Rémi Maréval, a macedón támadó, Mirko Ivanovszki és nálunk folytatta a holland védő, Kees Luijckx is. Kleinheisler László a Puskás Akadémia csapatához került fél évre kölcsönbe.

Felkészülés Spanyolországban

Január 15-én orvosi vizsgálatokkal kezdte az évet a Vidi, majd két nap múlva már úton is voltak a dél-spanyolországi edzőtábor helyszínére, ahol ezúttal 13 napot töltöttek. A felkészülési időszak első mérkőzésén, az UD San Pedro ellen 5-1-re nyertünk, majd a TSV 1860 München ellen 2-0-ra kikaptunk.   

A második edzőtáborozás helyszíne is Spanyolország volt, ahol négy meccs várt a játékosokra. A dél-koreai Samsung Suwon Bluewings ellen 3-1-re kaptunk ki, majd egygólos vereséget szenvedtünk az orosz Lokomotiv Moszkvától és a CSZKA Moszkvától. Az ukrán Dinamo Kijevvel 0-0-ás döntetlent játszottunk. A hazautazást követően még egy edzőmérkőzést játszott a csapat, az FC DAC otthonában 1-0-ra győztünk.

A második arany, újra bajnok a Vidi

Az első 2015-ös bajnokin 2-2-es döntetlent játszottunk a Győr otthonában, a folytatásban először Sóstón 3-0-ra vertük meg a Nyíregyháza Spartacus FC-t, majd idegenben 1-0-ra a tabella második helyén álló MTK-t. A Puskás Akadémia ellen, bár 90 percig fölényben futballoztunk, nem sikerült gólt szereznünk, így 0-0-ás döntetlennel zárult a találkozó.

Az Újpest elleni 1-0-ás győzelemmel már 10 ponttal vezettük a tabellát az MTK előtt, a Haladás elleni mérkőzés pedig igazi futballünnepet hozott: NB I-es történelmünk egyik legnagyobb arányú győzelmét arattuk a szombathelyiek ellen, ráadásul csapatunk történelmének egyik legjobb félidejét láthattuk 2015. április 12-én.

A diósgyőriek sem tudták megállítani a csapatot, a DVTK stadionjában 2-1-re nyertünk, majd a PMFC elleni 4-0-ás sikerrel újabb hatalmas lépést tettünk a bajnoki arany felé. 14 éves átok tört meg 2-1-es győzelmünkkel a Debrecen otthonában, hiszen ennyi ideje nem sikerült a Vidinek nyernie a Nagyerdei Stadionban bajnoki mérkőzésen. Ráadásul ez a győzelem biztosította be matematikailag is csapatunk második bajnoki aranyérmét, igaz ehhez az is kellett, hogy a találkozó másnapján, vasárnap a Ferencváros csak 1 pontot tudott szerezni a Pécs otthonában. Így fordulhatott elő az a nem mindennapi eset, hogy a bajnoki címünk ünneplésére nem közvetlenül a mi meccsünk után került sor.

Kéktúrázva lazított a Vidi a bajnoki cím megszerzése után

Bajnokcsapatunk a vasárnapi ünneplést követően másnapra pihenőt kapott. A keret- és a szakmai stáb tagjai 14 órakor találkoztak a Hármashatár-hegyhez vezető útszakaszon, ahol klubunk tulajdonosa, Garancsi István várta a labdarúgókat, majd az ő vezetésével jutottak fel a Hármashatár-hegy csúcsára.

A hátralévő, immár tét nélküli bajnokik mellett előttünk volt még a kupadöntő, ahol sajnos nem sikerült győzni, és ahogy az első bajnoki címünk megszerzésének évében, úgy 2015-ben is be kellett érnünk a kupaezüsttel.

A bajnokság utolsó négy fordulója vegyes eredményekkel zárult

A Paks ellen 1-0-ra kikaptunk, és egy pontot szereztünk a Bozsik Stadionban, majd a Kecskemét elleni 1-0-ás győzelem után, a szezon a Fraditól elszenvedett 2-0-ás vereséggel ért véget. Ez azonban nem változtatott azon a tényen, hogy a 2014/2015-ös idény bajnoka a Videoton FC lett, a gólkirály pedig 21 találattal Nikolics Nemanja!

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek