hu en
2020. Április 14. 18:30  -  molfehervarfc.hu   -   Fotó: molfehervarfc.hu. feol.hu, origo.hu, beol.hu
Mi lett velük? - Az 1999-2000-es bajnokcsapat

Összegyűjtöttük, hogy húsz év alatt mi történt az élvonalba tükörsimán visszajutó keret tagjaival.

Az 1998-1999-es szezonban búcsúzni kényszerült a Vidi az élvonaltól, azonban sokáig nem kellett szurkolóinknak másodosztályú találkozókra járniuk, hiszen csapatunk nagyon simán, 38 bajnokin 104 gólt szerezve és 101 pontot összegyűjtve jutott vissza az első osztályba.

Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mi történt a bajnokcsapat tagjaival az elmúlt 20 évben.

Kapusok

Milinte Árpád: A gárda első számú kapusa pályafutása során 263 élvonalbeli mérkőzésen játszott, a Vidin kívül a Sopron, a ZTE, a Kaposvár, a Siófok és a Dunaújváros hálóját is őrizte az NB I-ben, közben megjárta Portugáliát is. Pályafutását megye 1-es bronzéremmel zárta Bicskén 2018-ban. Klubunknál is dolgozott kapusedzőként, majd 2018 nyarán elfogadta az MLSZ invitálást, a szövetség akkor az U15-ös és U16-os válogatott kapusait bízta rá.

Németh Gábor: Milinte váltótársa 12 alkalommal állt a kapuban, majd Csank János vezetőedzővel és Marius Cheregivel együtt a Ferencvároshoz távozott. Magyar bajnok és ezüstérmes a Ferencváros, kupadöntős volt a Vasas kapusaként (éppen a Vidi elleni 2006-os döntőnek volt részese), összesen 304 NB I-es találkozón kapott szerepet. 2013 és 2015 között az NB II-es Vasas hálóőre volt, majd kapusedzőként dolgozott a szombathelyi Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolában.

Hegedűs Ferenc: A ma 42 esztendős labdarúgó kerettag volt, de a két NB I-es rutinnal is rendelkező vetélytársa mögött bajnokin nem lépett pályára. Később több csapatban is megfordult, többek között a Felcsút, a Siófok, a Kápolnásnyék és a Csákvár kapusa is volt, 2018-ban Megye I-es bajnokként vonult vissza Balatonfüredről. Jelenleg is klubunknál dolgozik kapusedzőként, Brockhauser István eltiltásakor például a 2019-es Magyar Kupa elődöntőn ő dolgozott az első csapat kapusaival Debrecenben.

Védők

Marius Cheregi: A román válogatott játékos nálunk 18 bajnokin kapott szerepet, később az FTC-vel bajnok és kupagyőztes is lett. Linkedin oldala alapján a civil szférában helyezkedett el és 2017 óta egy biztosítótársaságnál dolgozik.

Udvari Tamás: 19 esztendősen Vácról érkezett kölcsönben, majd egy egészen fura történet szereplője lett egy évvel később. 2000 nyarán ugyanis ő maga kivásárolta magát a Váctól, a Vidi akkori vezetői is szerették volna ha Fehérváron folytatja, ő azonban inkább a finn élvonalbeli MyPa együtteséhez igazolt. Ott végül három mérkőzésen szerepelt, majd visszatért Székesfehérvárra – derült ki a Nemzeti Sport 2000. november 10-ei számából. Ezt követően azonban már csak 3 alkalommal kapott szerepet, mielőtt a ZTE labdarúgója lett. Zalaegerszegi játékosként magyar bajnok, majd 2006-ban a Váccal még egy szezon erejéig visszatért az élvonalba. A Megye II-es Verőcén ma is aktív, a jelenleg szünetelő szezonban 10 mérkőzésen egyszer volt eredményes.

Lévai András: Meghatározó játékosa volt a feljutó csapatnak, majd még egy évig szerepelt Fehérváron. Ezt követően egy csípőízületi gyulladás miatt hónapokig edzeni sem tudott, 2011 december 31-én lejáró szerződését pedig nem hosszabbította meg a klub – derült ki a Fejér Megyei Hírlap 2011. december 21-ei számából. A hátvéd sérülése miatt végül abbahagyta a labdarúgást.

Gáspár Endre: Az 1974-es születésű hátvéd 30 meccsen két gólt szerzett a másodosztályban, később 14 NB I-es találkozón is szerepelt a Vidiben, a Váccal pedig még a 2006/2007-es szezonban is játszott az élvonalban. Amatőrként egészen 2016-ig focizott a Budapest-bajnokságban induló THSE-Sashalom gárdájában.

Csordás Tamás: A saját nevelésű védő a 1996 és 2001 között volt tagja a Vidi első keretének, mielőtt Pápára távozott. Később futballozott a BKV Előrében, Móron, Velencén és Csákváron is, egyetemi tanulmányait Pécsett végezte. Pedagógusként a lovasberényi Reményik Sándor Református Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában dolgozik.

Tóth Attila: Az élvonalban a csapat meghatározó játékosa volt, majd novemberig maradt a keret tagja, szezon közben Kecskemétre igazolt. Megyei szinten egészen 45 éves koráig focizott, utolsó csapata a Domoszló volt. A Mátrai Erőmű munkatársa.

Kellner Zsolt: Az 1980-as születésű hátvéd márciusban ünnepelte 40. születésnapját. 2000 után játszott többek között Martonvásáron, Móron, Velencén is, a Vidi-szurkolók pedig a különböző kispályás bajnokságokból is ismerhetik. Az Öregfiúk-bajnokságban még aktív, a Főnix együttesének tagja.

Középpályások

Szalai Tamás: A fehérvári nevelésű játékos pályafutása alatt szerepelt a középpályán, valamint a védelemben is, a bajnoki címet hozó szezonban 31 találkozón lépett pályára és a középpálya jobb oldalán számított rá a szakmai stáb a 3-5-2-es felállásban. Egészen 2005-ig maradt a Vidinél, később játszott Felcsúton, a PMFC-ben, a ZTE-ben, Dunaújvárosban, valamint Csákváron is. 195 NB I-es mérkőzés szerepel a neve mellett, ezeken 11 gólt szerzett. 2017 nyarán játékos-edzőként tért vissza a Vidi II-höz (az NB III-ban gólt is szerzett), majd 2018 januárjában csatlakozott az első csapat szakmai stábjához, azóta bajnok, kupagyőztes, természetesen részese volt az Európa Liga-menetelésnek is.

Bány Tamás: Az 1975-ös születésű játékos húsz találkozón játszott a bajnoki címet hozó szezonban, majd 2001 januárjában távozott, később Szolnokon, Makón, illetve szülővárosában, Szarvason futballozott az NB II-ben és NB III-ban is. Jelenleg is aktív nagypályás játékos, a jelenleg felfüggesztett szezonban 15 találkozón 11 gólt szerzett a Csongrád megyei másodosztályban szereplő Apátfalva támadójaként.

Fodor Tibor: Kifejezetten rutinos játékosnak számított már az 1999/2000-es szezonban is Fodor Tamás, aki a Vidi után még a Celldömölk, a Siófok és a Sárvár mezét húzta magára, mielőtt visszavonult volna – edzői pályafutását utóbbi klubnál kezdte meg. A labdarúgástól nem szakadt el, a Mezőkövesd második együttesének másodedzője, valamint az U12-es korosztály vezetőedzője is egyben.

Vancsa Miklós: Ma már inkább sportvezetőként ismerik a szurkolók Vancsa Miklóst, pedig a ma 53 éves szakember játékosként is 291 bajnokin 43 gólt szerzett az élvonalban. A 1999/2000-es szezont már nem játszotta végig Vidi-mezben, szezon közben Kecskemétre igazolt, később hosszú évekig volt a Vasas ügyvezetője, rövid ideig pedig Egerben is dolgozott.

Császár Krisztián: Az akkor fiatalnak számító, 1980-as születésű középpályás 1998-ban a Siófok ellen debütált az NB I-ben, majd játszott kölcsönben a Gázszernél, mielőtt visszatért Fehérvárra. Csank János nem igazán számított rá, Bodajkon fejezte be a szezont, majd még egy NB I-es mérkőzést játszott Vidi-mezben. Ajkán és Pápán szerepelt, mielőtt osztrák alacsonyabb csapatokhoz igazolt volna, szomszédunknál a statisztikák szerint 330 mérkőzésen 185 gólt szerzett, majd hazaigazolt, jelenleg a Megye II-es Máriakálnok labdarúgója.

Györök Tamás: A saját nevelésű középpályás már 1996-ban debütált az élvonalban, összesen 116 NBI-es meccsen 14 gólt szerzett, tagja volt a Vidi 2006-os kupagyőztes együttesének. Csank János a vizsgált szezonban nem igazán számított rá, tavasszal Bodajkon játszott kölcsönben. Az élvonalban Siófokon szerepelt utoljára, alacsonyabb osztályban játszott Csákváron, Bakonycsernyén és Aszódon is, majd edzőként dolgozott Újpesten, Gyirmóton és Siófokon is. Jelenleg a ZTE szakmai stájának a tagja.

Horváth Csaba: A válogatott játékos a rutinosabbak táborát erősítette a bajnokcsapatban, igaz a szezon felénél visszarendelte kölcsönből az MTK. Később az NB II-ben még évekig a BKV Előrében szerepelt a háromszoros válogatott labdarúgó, utánpótlás-edzőként a budapesti Hegyvidék UFC-nél is dolgozott.

Szilágyi László: Az 1976-os születésű balassagyarmati középpályás játszott az NB I-ben, majd a kiesés után 20 meccsen két góllal segítette feljutáshoz a Vidit. Később Siófokon, Pécsen, Felcsúton, Bicskén, valamint Izlandon is megfordult, sőt, 2019-ben, 43 esztendősen négy mérkőzés erejéig visszatért az NB III-as Balassagyarmat csapatába is. Tavasszal a Megye II-es Szügy együttesében góllal debütált, mielőtt felfüggesztették a bajnokságokat. Emellett játékosügynökként is dolgozik – derült ki egy 2019-es interjúból.

Bobory Balázs: Igazi vidis család az övék, hiszen már édesapja, Bobory Béla is a klub játékosa volt. Balázs az élvonalban hat mérkőzésen lépett pályára a másodosztályú szezon előtt, később megyei szinten rengeteg gólt szerzett, emellett a Fejér Megyei Hírlap, majd a Nemzeti Sport újságírójaként dolgozott. Az öregfiúk-bajnokságban, valamint kispályán a mai napig találkozhatunk vele játékosként is.

Németh Tamás: A zalaegerszegi játékos 36 meccsen kilenc góllal segítette feljutáshoz a Vidit, majd további egy évig maradt Fehérváron, mielőtt Hévízre majd a Haladáshoz igazolt. Szerepelt osztrák alacsonyabb osztályokban is, 179 találkozón 140 gólt szerzett, 2012 és 2014 között két évre még visszatért a magyar pályákra és a Megye I-ben játszott két szezont Zalalövőn.

Csató Sándor: A rutinos békéscsabai labdarúgó a feljutás után 2004-ig, a végén már játékos-edzőként segítette a klubot, majd trénerként állt a ZTE, az FTC, az ETO és a Békéscsaba alkalmazásában is. Még a 2018/2019-es szezonban is pályára lépett a Lovasberény öregfiúk-csapatában, jelenleg pedig a Győri ETO U19-es gárdájának edzője. Fia, Csató Martin fiatalon a Vidi utánpótlásában nevelkedett, jelenleg az NB II-es Vasas labdarúgója.

Támadók

Hosnyánszky Zsolt: Nyolc másodosztályú és négy élvonalbeli mérkőzésen kapott lehetőséget a Vidiben a szekszárdi támadó, aki később megfordult Tatabányán és Pakson is, a Megye II-ben pedig a mai napig aktív – a 41 esztendős játékos 17 meccsen 3 gólt szerzett a Bonyhád együttesében a 2019/2020-as szezonban.

Sipeki István: Vácról érkezett Fehérvárra az akkor 21 esztendős Sipeki, aki 16 meccsen játszott az aranyérmet hozó szezonban. Később az NB I-ben szerepelt még a Siófok, a DVTK és a Paks játékosaként is, összesen 324 NB I-es bajnokin 19 gólt szerzett és kiosztott 42 gólpasszt is. Jelenleg is aktív, a 2019/2020-as szezonban Veresegyházán a Megye I-ben 18 mérkőzésen lépett pályára, futsalban pedig a váci gárdát erősítve öt meccsen öt gólt szerzett a Budapest-bajnokságban.

Gyurováth Sándor: Egy fél szezon, és 19 mérkőzés is elég volt ahhoz az akkor 25 esztendős támadónak, hogy 17 gólt szerezzen. Az NB I-ben 11 meccsen még egyszer eredményes tudott lenni, de ezt követően elhagyta a Vidit. Játszott Siófokon, Nagyváradon, Tatabányán és Dabason is, utolsó NB-s mérkőzését az NB II-es Budaörsben játszotta a 2006/2007-es szezonban. A Budapest-bajnokságban szereplő Unione FC-ben még 2011-ig focizott.

Lendvai Péter: A feljutásból még 14 góllal vette ki a részét az 1975-ös születésű csatár, de 2001-ben távozott klubunktól. Játszott később Siófokon, a REAC-ban, Békéscsabán, a BKV Előrében, Budakalászon és Martonvásáron is. Pályafutását a III. Kerületben fejezte be, amelynek színeiben az NB I-ben is játszott a 90-es években.

Zombori Zalán: Válogatott játékosként igazolt a másodosztályba, ahol meghatározó tagja lett a Vidinek, 32 meccsen 17 gólt szerzett. Egy évvel később ő is tagja volt a kupadöntőző fehérvári gárdának, majd a Ferencvároshoz igazolt. Később játszott Kispesten, Siófokon és Sopronban is az élvonalban. Hobbiból még Biatorbágyon, a Bp. Erőmű csapatában és az újpestiek öregfiúk-együttesében játszott, 2019-ben Pakson pályára lépett a magyar öregfiúk-válogatottban is. Akárcsak Horváth Csaba, ő is dolgozott edzőként a Hegyvidék UFC gárdájánál.

Kiss István: Az akkor 29 esztendős támadó hiába rendelkezett nagyobb NB I-es múlttal, nem tudott magának stabil helyet kiharcolni a Vidiben. Természetesen így is tagja a bajnokcsapatnak és 13 NB I-es mérkőzésen egyszer eredményes volt Vidi-mezben az élvonalban is. A 2011/2012-es szezonban a Megyei III-ban szereplő Vilmányban vállalt még egy szezont.

Waltner Róbert: Akárcsak Zombori Zalán, Waltner Róbert is válogatottként játszott a másodosztályban, ahol 16 meccsen 8 gólt szerzett, mielőtt Újpestre igazolt. Később bajnok és gólkirály is lett a ZTE-vel (két külön szezonban), volt a Boca Juniors labdarúgója is, de játszott Cipruson és az Egyesült Arab Emírségekben is, majd három évig az osztrák élvonalban szereplő Mattersburgban szerepelt. 2015-ben búcsúzott az NB I-től, mint pápai labdarúgó, 2017 óta a Kaposvár edzője. Szülővárosa csapatával két év alatt két osztályt ugrottak, hiszen az NB III-as siker után az NB II-ből is kiharcolták a feljutást.

Róth Ferenc: A saját nevelésű támadó a szezon felénél távozott Zalaegerszegre, ahol 2002-ben bajnok is lett. Később megfordult Újpesten, a Haladásnál, Pápán és Csehországban is, miközben 2002/2003-ban ismét Fehérváron focizott. A most 42 éves balszélső összesen 215 élvonalbeli meccsen 33 gólt szerzett és kiosztott 22 gólpasszt. Cseh alacsonyabb osztályban a mai napig aktív, az SK Doubravka igazolt labdarúgója.

Fogarasi Gergely: 1998-ban az Újpest ellen mutatkozott be az NB I-ben, ugyanebben a szezonban a junior bajnokság gólkirálya volt 21 találattal. 1998 telén Pécsre szerződött. Az 1999/2000-es idényben visszatért a Vidihez, tagja volt a másodosztályt 101 ponttal megnyerő csapatnak, közben - kettős igazolással - az NB III-as Bodajkban is játszott, a harmadosztályban gólkirály lett. Játszott később Celldömölkön, Siófokon, Szigetszentmiklóson, Százhalombattán, Felcsúton és az ausztriai Rotenturmban. Gyakran támogatja személyesen a csapatot a MOL Aréna Sóstóból.

Ribi Roland: A Székesfehérváron 1982-ben született csatár a keret legfiatalabb tagjaként két találkozón kapott lehetőséget Csank Jánostól. Később az NB II-ben szerepelt Felcsúton, Gyirmóton, Siófokon és a BKV Előrénél is. 2012 óta Ausztriában focizik, jelenleg is az Union Geboltskirchen játékosa. 159 meccsen 41 gólt jegyeztek fel a neve mellé.

A stáb

Csank János már 73 esztendős, de továbbra is aktív, igaz, az NB I-ben utoljára a 2011/2012-es szezonban dolgozott. Napjainkban Tarpán, a Sándor István Akadémián szaktanácsadóként számítanak tapasztalataira. Segítője, Vass László, 2003-ban akárcsak Csank, szintén visszatért Fehérvárra, majd a ZTE-nél is közösen dolgoztak. Később az RTK és az Ajka edzőjeként is dolgozott, legutóbb az MTK női NB I-es együttesének volt vezetőedzője. A bajnokok kapusedzője klubunk legendája, Disztl Péter volt, aki pár hete ünnepelte 60. születésnapját, az ebből az alkalomból készített interjúnkat ide kattintva olvashatják. Technikai vezetőként pedig Németh János segítette a csapat munkáját – Jani bácsi most is, már több mint 38 éve klubunk alkalmazottja, jelenleg az utánpótlás technikai vezetője.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek