hu en
2018. Május 03. 12:30  -  Guber Péter   -   Fotó: vidi.hu
Emlékezetes meccsek a Vidi történetéből - május 5-6.

Az első székesfehérvári válogatott meccs, Szabó József nagy lépése a gólkirályság felé és az 1995-ös bennmaradás fontos momentuma kapott helyet válogatásunkban.

A vidi.hu-n időről időre felidézünk néhány emlékezetes mérkőzést klubunk gazdag történelméből. A május 5-6-i hétvégéről ezúttal egy barátságos és két bajnoki mérkőzést emeltünk ki, amelyeket sorrendben 69, 34, illetve 23 évvel ezelőtt rendeztek.

1949 - Hidegkuti és Szusza Székesfehérváron

Felkészülési mérkőzések, 1948-49
Székesfehérvár, MÁV Előre-pálya
1949. május 5. csütörtök 15:30
Fehérvári DSE - Magyarország B-válogatott 1-9 (0-4)
Gólszerző: Varga II (82.), illetve Bosánszky (háromszor), Mező (kétszer), Kovács I, Kovács IV, Hidegkuti, Szusza

Fehérvári DSE: Dobos - Winkler, Nagy J. - Valentin (Falvai), Berta I, Kocsis - Szentes F., Szentes J., Szegvári (Varga II), Jónás, Jaszter
Vezetőedző: Gábor Sándor

B-válogatott: Ruzsa (Szabó I) - Kovács II, Szabó - Kovács I, Patyi (Horváth K.), Bányai - Beschóner (Szabó III), Hidegkuti, Mező, Szusza (Bosánszky), Kovács IV (Bártfai)
Szövetségi kapitány: Mándik Béla

Annál is nagyobb jelentősége volt az 1949. május 5-én a MÁV Előre pályáján rendezett dupla összecsapásnak, mint amit először gyanítana az ember. Ezen a napon előbb a Vidi elődje, a Fehérvári Dolgozók Sportegyesülete, azaz az FDSE fogadta a magyar B-válogatottat hivatalosan 15:30-as kezdettel; majd szintén a Takarodó úton, a hozzánk hasonlóan NB III-as Várpalota csapata az A-válogatottal meccselt. Ez volt az első alkalom, hogy a nemzeti csapat Székesfehérvárra látogatott.

A meccs a válogatott szempontjából az osztrákok ellen később 6-1-re megnyert találkozó "rostamérkőzéseként" volt fontos, másrészről pedig a Népsport beszámolója szerint a résztvevő felek sokszor hangsúlyozták, mekkora jelentősége van annak, hogy a szinte csak budapesti játékosokat tartalmazó nemzeti együttes vidéken lép pályára.

A mérkőzésen a leghíresebb magyar labdarúgók közül egyebek mellett Hidegkuti és Szusza is kezdőként lépett pályára, mi több, mindketten gólt szereztek. A találkozó azonban nem ezekkel a megmozdulásokkal kezdődött, hanem a pápai származású Beschóner és a szombathelyi Kovács IV összjátékával, melynek végén előnyhöz jutott a válogatott. Később ismét Kovács IV, majd Mező és Szusza is betalált az első, egyébként 30 perces játékrészben.

A Népsport tudósítása többször is kiemeli a felelőtlenül cselezgető Hidegkutit, aki aztán sok eladott labda után végül zseniális cselsorozat zárásaként "sétál be a fehérvári kapuba". 9-0-nál a válogatott Ruzsa állt be a mieink kapujába, majd egy büntetőt az FDSE részéről a csereként játszó Varga II "Tülü" váltott gólra, ezzel beállítva a végeredményt. Az A-válogatott később a csurig telt stadionban 10-1-re verte a Várpalotai MTE-t.

1984 - Szabó József nagy lépése a gólkirályság felé

NB I 1983-84 - 25. forduló
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 5000 néző
1984. május 6. vasárnap 10:30
Videoton SC - Budapest Honvéd SE 3-2 (2-0)
Gólszerző: Szabó J. (10., 80.), Andrusch (öngól, 39.), illetve Détári (47.), Bodonyi (55.)

Videoton SC: Disztl P. - Végh, Disztl L., Csuhay ,Horváth G. - Csongrádi, Wittmann (Vaszil, 71.), Vadász, Májer - Szabó J., Szirják (Horváth F., 66.)
Vezetőedző: Kovács Ferenc

Honvéd: Andrusch - Sallai, Nagy, Garaba, Varga - Gyimesi, Sikesdi, Détári, Bodonyi - Gere, Esterházy
Vezetőedző: Komora Imre

Toronymagas éllovasként és ezzel együtt esélyesként vághatott neki a ma már elképzelhetetlen időpontban, vasárnap 10:30-kor rendezett összecsapásnak a Budapest Honvéd, amely egy sikerrel (a kétpontos rendszerben!) hét egységnyire növelhette volna előnyét az Újpest előtt. Máshogy gondolta ezt azonban a Vidi: együttesünk a dobogóért vívott élet-halál harcot ebben az időben, amelyhez elengedhetetlen volt a két pont Sóstón tartása.

Kezdőnk Szirjákot leszámítva szinte teljes egészében az egy évvel későbbi UEFA Kupa-döntőig menetelő Vidi kezdőjének felelt meg, vagyis ott volt az a Szabó József is, aki klubtörténetünk első élvonalbeli gólkirályi címéért  küzdött - és ennél nagyobb lépést talán nem is tehetett volna felé. "Zsiráf" ugyanis a 10. percben előbb egy Májer-beadást lőtt a kapuba, majd a 80. minutumban, már 2-2-nél fejjel is eredményes volt. A másik oldalon a legnagyobb vetélytárs Esterházy nem talált be, Szabó pedig az idény végén 19 góllal nyerte meg a vetélkedést, míg a Honvéd játékosa 17-tel zárt...

A létfontosságú siker nyomán a Vidi a 25. forduló csapatába a Népsport osztályzatai alapján három játékost - Véghet, Májert és Szabó Józsefet - adott, az idény végén pedig a bajnok Honvéd és a 2. ETO mögött bronzérmet csípett el, így kvalifikált az UEFA Kupa 1984-85-ös kiírásába. A többi pedig már történelem...

1995 - Menekülés a kiesés elől

NB I 1994-95, 23. forduló
Nagykanizsa, Olajbányász Sporttelep, 6000 néző
1995. május 6., szombat 17:00
Nagykanizsai Olajbányász SE - Parmalat FC 1-4
Gólszerző: Fuisz (5.), illetve Horváth F. (15., 86.), Dvéri (17.), Fodor (81.)

Nagykanizsai  Olajbányász SE: Csáki - Keszeg, Kepe, Iványi - Farkas, Vidóczi, Agics, Hegedűs, Balogh - Fehér, Fuisz
Vezetőedző: Szabó Imre

Parmalat FC: Disztl P. - Toldi, Keresztúri, Lőrincz - Dubecz, Zimmermann, Dvéri, Bekő, Tóth N. - Kuntics, Horváth F.
Vezetőedző: Szabó Károly

Nem sokszor fenyegette reális veszély a Vidit 1969-es, NB I/B-ből való feljutása után, hogy búcsúzzon az élvonaltól, de az 1994-95-ös idényben erősen "rezgett a léc" ebből a szempontból. Akkor Parmalat FC néven szereplő csapatunk ugyanis 22 mérkőzést követően az utolsó, 16. pozíciót foglalta el a tabellán, Jenei Imrét pedig még a 9. fordulót követően menesztette a vezetőség.

A 13., 4 pont távolságra lévő Nagykanizsa ellen kötelező volt tehát a győzelem, ha legalább az osztályozós, 14. pozíciót el szerettük volna érni - ennek ellenére katasztrofálisan kezdődött a meccs, hiszen az 5. percben Fuisz elé pattant egy Disztl által kiütött lövés, a támadó pedig megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

Ezt követően aztán beindult a henger: az addig hatgólos Horváth F. Kuntics forintos labdáját váltotta gólra, majd a 17. percre már vezettünk, miután megint Kuntics cseleit követően került ezúttal Dvérihez a labda, aki nem hibázott. Az összecsapás a hajráig szoros maradt, ám a 81. percben Fodor egyéni villanása gyakorlatilag pontot tett a mérkőzés végére. A 86. percben Horváth Ferenc Zombori passzából volt még eredményes.

A Parmalat az idény végén végül viszonylag simán, 7 ponttal előzte meg a 15. Nagykanizsát, osztályozón pedig a Salgótarján legyőzésével sikerült meghosszabbítanunk élvonalbeli tagságunkat.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek