hu en
2018. Február 15. 11:00  -  Guber Péter   -   Fotó: vidi.hu
Emlékezetes meccsek a Vidi történelméből - 7. hét

A bajnokságban az Újpest és a Csepel bánta erős évkezdetünket, felkészülési tornán pedig a Hriszto Sztojcskovval és Fabio Cannavaróval felálló Parmával ikszeltünk.

A vidi.hu-n az elmúlt hetekben hosszabban foglalkoztunk először a naptári év legkorábbi Vidi-meccsével, amelyet Egyiptomban, az Al-Ahly-val játszott együttesünk 1979-ben, majd az első tétmeccsek is említésre kerültek. Február közepén néhány idényben már a bajnokság is megkezdődött, ezért az e heti három felidézett összecsapásból kettőre az NB I-ben került sor.

2017 - Lendületes szezonkezdet

OTP Bank Liga 2016-17 - 20. forduló
Felcsút, Pancho Aréna 2179 néző
2017. február 18. szombat 15:30
Videoton FC - Újpest FC 5-1 (1-1)
Gólszerző: Hadzic (32.), M. Scsepovics (58., 83.), Suljic (64.), Stopira (84.), illetve Perovics (7.)
Kiállítva: Diarra (65.)

Videoton FC: Kovácsik - Nego, Vinícius, Juhász, Stopira - Hadzic (Kovács I., 86.), Pátkai, Varga J., Suljic (Géresi, 86.) - Lazovics (Maric, 82.), M. Scsepovics
Vezetőedző: Henning Berg

Újpest FC: Balajcza - Balázs, Kálnoki Kis, Pávkovics, Mohl - Perovics (Lázok, 69.), Diarra, Bardi (Cseke, 69.), Szankovics, Balogh B. - Andrics (Windecker, 77.)
Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics

Az első emlékezetes, ezen a héten lejátszott meccsünkig nem kell sokáig visszamenni az időben, elég egyetlen évet. 2017-ben ugyanis kiütéssel kezdtük az OTP Bank Liga tavaszi idényét, kárvallottja az Újpest volt.

Henning Berg legénysége a Pancho Arénában korán hátrányba került Perovics találatával, de Hadzic révén még az első játékrészben sikerült egalizálni, aztán beindult a henger: Scsepovics duplázott, Suljic és Stopira pedig egy-egy góllal járult hozzá az 5-1-es győzelemhez. Lazovics két gólpasszal jelentkezett, a bemutatkozó Mirko Maric pedig szó szerint első labdaérintéséből gólpasszt adott.

1978 - Nem kegyelmeztünk a "mumusnak"

NB I 1977-78 - 19. forduló
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 5000 néző
1978. február 15. szerda
Videoton SC - Csepel SC 5-0 (3-0)
Gólszerző: Hódi (öngól, 5.), Godán (öngól, 7.), Burcsa (17.), Májer (66.), Szalmásy (78.)

Videoton: Kovács L. - Nagy III, Kovács J., Végh, Baranyi - Nagy II, Karsai (Szalmásy, 53.), Csongrádi - Májer, Burcsa, Tiber L.
Vezetőedző: Lantos Mihály

Csepel: Hajdú - Godán, Kőhalmi, Mészöly P., Kovács Gy., Kiss T., Hódi, Tóth B. - Ozsváth, Branikovits (Somogyi, 74.), Vincze (Vad, 67.)
Vezetőedző: Kóczián Antal

Annak ellenére, hogy a Csepel nem akkor élte története legszebb időszakát, amikor rendszeresen, évről évre megütközött a Vidivel, a fővárosi együttessel egymás elleni mérlegünk nekik kedvez: 14 döntetlen mellett mi csak 14-szer, ők pedig 16-szor kerekedtek felül.

14 sikerünk egyike 1978-ban született, amikor óriási kiütésben részesítettük a Csepelt: már az első hét percben kétgólos előnybe kerültünk, pedig egyszer sem miénk volt az utolsó érintés. Hódi és Godán öngóljai megalapozták a hangulatot Sóstón, innen pedig már nem volt megállás. Burcsa a 17. percben háromra növelte a Vidi előnyét, majd Májer találatára lépni próbált Kóczián Ferenc, az ellenfél vezetőedzője és beküldte a pályára Vad Istvánt, aki később csaknem egy évtizeden át tartozott a világ játékvezetői élvonalába. Mindhiába: a Lantos Mihály által beküldött Szalmásy gólja beállította az 5-0-s végeredményt.

1996 - Döntetlen a két aranylabdást felvonultató Parmával

Livornói villámtorna, 1996
Olaszország, Livorno
1996. február 14., szerda
Parma AC - Fehérvár Parmalat FC 1-1
Gólszerző: Sztojcskov (3.), illetve Miriuta (42.)

Fehérvár PFC: Mitring - Pető, Jávorka, Bekő - Zimmermann, Monye, Miriuta, Dvéri, Tóth N. - JC Alves, Horváth F.
Vezetőedző: Csongrádi Ferenc

Parma: Bucci - Mussi, Minotti, F. Cannavaro, Apolloni (Dino Baggio), Benarrivo, Catanese, Pin, Crippa, Brambilla, Sztojcskov
Vezetőedző: Nevio Scala

Az 1990-es évek azon szakaszában, amikor a Parmalat névadó szponzorként is jelen volt klubunknál, gyakran jártunk Olaszországba felkészülési tornákra, amelyek gyakran "villámtornák" voltak, vagyis egy napon bonyolították le őket és mindössze 45 perc hosszúságú volt egy-egy meccs.

Az egyik ilyen villámtornára Livornóban került sor, ahol a testvércsapat Parma meghívására vettünk részt a helyi AS Livornóval egyetemben. Az első találkozón a vörösek 2-0-ra legyőzték Csongrádi Ferenc együttesét, majd a Parma aratott 1-0-s sikert felettük, ami azt jelentette, hogy a körbeverés miatt egy nagyobb arányú győzelemmel elsők lehettünk volna.

A "probléma" az volt, hogy az akkor igazi sztárcsapatnak számító, számos klasszist felvonultató Parmát kellett (volna) ehhez megvernünk - hogy mást ne mondjunk soraikban ott volt a 2006-ban világbajnok olasz válogatott kapitánya és később aranylabdása, Fabio Cannavaro, illetve az 1994-es világbajnokság társgólkirálya és aranylabdása, Hriszto Szotjcskov is.

Az előtte és utána is a Barcelonánál futballozó bolgár klasszis nem is sokáig tétlenkedett és már a 3. minutumban betalált Mitring István kapujába, ezzel eldöntve a rövidített mérkőzés érdemi kérdéseit. Csapatunk azonban nem hagyta magát és a 42. percben Miriuta Vasile révén váratlanul egalizált, így egy ponttal, a harmadik helyen fejezte be a tornát.

CÍMKÉK
2016-2017 OTP Bank Liga NB I Videoton FC - Újpest FC
Hírek
Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek