hu en
2016. Június 26. 10:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
VÁLOGATOTT
Eb: jöhet a belgák elleni nyolcaddöntő

Disztl László, Petry Zsolt, Tóth Balázs és Brockhauser István is úgy gondolja, reális esélye van Magyarországnak a továbbjutásra, de abban is egyetértenek, hogy a belga válogatott egyénileg jobb játékosokból áll.

A magyar válogatott remekül szerepelt az Eb csoportkörében, csoportelsőként jutott tovább, vasárnap este pedig a legerősebb európai csapattal, Belgiummal találkozik a nyolcaddöntőben. A mérkőzés kapcsán négy olyan egykori labdarúgóval beszélgettünk, akik játékosként több szezont is szerepeltek Belgiumban, és természetesen mindegyiküknek van vidis kötődése is.

Brockhauser Istán

"Nem csak engem lepett meg a magyar válogatott remek Eb-szereplése, hanem szerintem mindenkit. A csapat teljesítménye a vártnál sokkal jobb, a játékosok mernek futballozni, nyoma sincs a kishitűségnek. Minden magyar futballista most egy picit büszke lehet magára, hogy ebben az országban futballozik. Belgiumot nem csak az Eb előtt, de szerintem még most is a torna egyik favoritjaként kezelik, ami nem véletlen, hiszen a világranglistán jelenleg Belgium foglalja el a legelőkelőbb helyezést az európai válogatottak közül, épp csak lecsúsztak Argentína mögé. A belgák a 2000-es évek elején elindítottak egy programot, aminek szép lassan beérik a gyümölcse. Láthatjuk, hogy a belga válogatottban szereplő játékosok mind topligákban, élcsapatokban futballoznak és ott is kezdők, és húzó játékosok. Az olaszok elleni vereség véleményem szerint még belefért nekik, az ő elsődleges céljuk a csoportból való továbbjutás volt, ezt teljesítették is simán. Úgy gondolom, nem fogják lebecsülni a válogatottunkat, mint ahogy mondjuk tették azt esetleg a norvégok, vagy az osztrákok. Kapusszemmel természetesen kiemelten figyelem Király Gábort, akiről azt mondhatom, hogy a kapus társadalom élő legendája, a magyar válogatott egyik legmeghatározóbb játékosa. Mentalitásával, teljesítményével már nemzetközi szinten is kivívta magának az elismerést, és nem csak a szürke melegítője miatt. Büszke vagyok arra, hogy a válogatottnál a kapusedzője lehettem. A belgák elleni mérkőzésen én abban bízom, hogy bár egyénileg jobb játékosok alkotják a belga válogatottat, csapatként képesek lehetünk föléjük kerekedni. Az Eb-n és már a selejtező-sorozatban elért eredményeink hatására annyira összekovácsolódott a válogatottunk, amennyire egységes magyar csapatot nagyon-nagyon régen láthattunk utoljára. Eljutottunk arra a szintre, hogy most a Belgium elleni nyolcaddöntő előtt nem arról beszélünk, hogy hány kapott góllal fogjuk megúszni, hanem, hogy reális esélyünk mutatkozik a továbbjutásra."

Petry Zsolt
"Úgy gondolom, nem csak engem, de az egész országot, sőt, az egész futball-társadalmat meglepte a magyar válogatott szereplése az Európa-bajnokságon. Teljesen esélytelenként vágtunk neki a csoportküzdelmeknek, az eredményeink, a mutatott játékunk azonban több volt, mint meggyőző. Nyilván a szakemberek sokáig fogják elemezni az okokat. Szerintem fontos tényező az, hogy a magyar játékosok többsége korán befejezte a bajnoki szezont, sokan a klubcsapataikban nem is számítottak alapembernek, ezért pedig jóval kisebb terhelést kaptak, mint azok a labdarúgók, akik rendszeresen, akár több fronton is szerepeltek a klubcsapataikban. Nekünk volt időnk májusban hosszan felkészülni az Eb-re, és ez a mérkőzéseken látszódott is, sokkal frissebben mozogtak a mi játékosaink. Nagyon fontosnak és pozitívnak értékelem azt, ahogy Storck mester felkészítette a magyar válogatottat erre a tornára. A 90-es évek első felében, amikor ott fociztam, még európai szinten is jegyezve volt a belga labdarúgás, aztán anyagilag megszorították a klubokat, és egyfajta hanyatlás kezdődött. Visszaesett a bajnokság színvonala, hosszú évekig nem is tudott a belga válogatott semmilyen eredményt sem felmutatni. Rájöttek, hogy az egészet az alapoktól kezdve kell újjáépíteniük, rengeteget áldoztak az utánpótlás-képzésre. Nagyon sok olyan fiatal játékos van ma a belga válogatottban, akik külföldön, topcsapatokban szerepelnek. Persze a közvélemény titkos favoritként kezelte már az Eb előtt is Belgiumot, a véleményem azonban az, hogy nagyon sok olyan fiatal játékos van a nemzeti csapatban, akiknek az ilyen nagy tornákon még edződniük kell ahhoz, hogy igazi nagy sikert, teszem azt egy Eb-győzelmet elérjenek. A fejlődést azonban látni lehet, sokkal jobban játszanak, mint a 2014-es Vb-n, de fejlődniük kell még, ez nem vitás. Semmiképp sem tartom esélytelennek a magyar válogatottat Belgium ellen, hiszen azt a csapategységet, azt a kohéziós erőt, ami a mieinket jellemzi, kevés válogatottnál láttam a mostani Eb-n. Nagyjából olyan találkozóra számítok, mint amilyen az Ausztria elleni volt. Izland ellen végig mi domináltunk, mi birtokoltuk a labdát, sokkal több helyzetet dolgoztunk ki, ezt azért a belgák ellen nehezen tudom elképzelni. A portugál meccs pedig egy adok-kapok volt, ezt sem tartom elképzelhetőnek, hiszen ez már a kieséses szakasz. Szerintem nagy hangsúlyt helyez Storck mester a stabil védekezésünkre, és gyors kontrákkal próbálkozunk majd. Hátul sebezhetőek a belgák, előre felé viszont nagyon veszélyesek. Számomra egyébként kicsit meglepőek az eddigi német visszhangok a magyar válogatott nagyszerű teljesítményéről, főleg annak ismeretében, hogy német szakmai stáb vezeti a nemzeti csapatunkat. Például Ronaldo két góljával sokkal többet foglalkoztak a német újságok, mint azzal, hogy Magyarország megnyerte a csoportját. Azonban ez legyen a legnagyobb bajunk, inkább foglalkozzanak velünk kevesebbet, de jussunk el minél tovább."

Tóth Balázs

"Nagyon bíztam benne, hogy jól fogunk szerepelni, hiszen tudtam, hogy jól sikerült a felkészülésünk az Eb-re, de a csoportelsőségre azért még én sem gondoltam. A májusi edzőtáborban nagyon komoly munkát végzett el a csapat, a szakmai stábnak pedig remekül sikerült az ellenfeleinkből felkészítenie a válogatottat. Ami igazán fontos, hogy minden labdarúgó teljes mértékben tisztában van a szerepével, a legnagyobb erősségünk pedig a csapategységben rejlik. Roppant szervezett futballt játszunk, ami eddig tökéletesen működött. A belga válogatottból nagyon sok játékost személyesen is ismerek, voltak akikkel együtt játszottam, másokkal ellenfélként találkoztam a pályán. Egytől egyig kiváló képességű labdarúgókról beszélünk. A véleményem viszont az, hogy ezen az Eb-n a belgák többsége eddig tudásuk alatt teljesített. Mi viszont a hullám tetején vagyunk, ezt a mostani helyzetet minél jobban meg kell lovagolnunk. A magyar válogatottat a szíve és a hite viszi előre, mindenféleképpen lesz keresnivalónk vasárnap este Belgium ellen. Egygólos magyar győzelmet várok."

Disztl László

"A 3 csoportmeccs alapján, melyen nagyszerű csapatteljesítményt láthattunk a magyar válogatottól, egyértelműen kijelenthető, hogy Magyarország az Eb meglepetéscsapata. Taktikailag remekül össze van rakva a válogatott, mindhárom csoportmeccsen koncentráltan, fegyelmezetten futballoztunk. A magyarok mellett a belgákat is kiemelten figyelem, főleg Vital Borkelmans miatt, aki a legjobb haverom volt, amikor a Brugge-ben játszottam, most pedig a belga válogatott szakmai stábjának tagja. Belgium a támadó szekcióban nagyon erős, egyénileg biztos jobbak, mint a magyar válogatott labdarúgói. De csapatként eddig számomra nem voltak olyan meggyőzőek, inkább az egyéni villanásokra építenek, semmint a csapatjátékra. A belga válogatott nagyon veszélyes csapat, ugyanakkor nem látom bennük azt a nagy akaratot, elszántságot és motiváltságot, ami a magyar csapatot jellemzi. Biztos, hogy hatalmas feladat vár a magyar védelemre, a megszerzett labdákat pedig minél hamarabb el kell juttatni a belga kapu előterébe, a védelmük ugyanis a legsebezhetőbb szerintem. Annak idején, amikor Belgiumban fociztam, egyfajta erőfoci jellemezte a belga labdarúgást, majd a 90-es évek végén egyre nagyobb hangsúlyt helyeztek az utánpótlás-nevelésre, mára pedig eljutottak oda, hogy képesek egyéniségeket kinevelni, akik aztán sztárcsapatokban is meghatározó játékosok tudnak lenni. Nagyszerű és csodálatos érzés nézni, tapasztalni, átélni azt a futball-lázat, ami kitört Magyarországon. Egyszerűen leírhatatlan, amikor azt látom, hogy Magyarországtól több ezer km-re 20-30 ezer ember biztatja a helyszínen a válogatottat, itthon pedig több százezren. Amikor mi a Vidivel az UEFA-kupában meneteltünk, itthon mindig megtelt a stadion, de idegenben elképzelhetetlen volt, hogy ilyen sok magyar szurkoljon nekünk. A vasárnapi meccstől azt várom, hogy a rendes játékidőben döntetlen lesz az eredmény, a hosszabbításban pedig megszerezzük a továbbjutást érő, győztes gólt."

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek