hu en
2015. November 01. 12:20  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu
Játékosmegfigyelő- és videóelemző képzésen vettek részt a Vidi játékosmegfigyelői

Paunoch Péter és a WyScout szervezésében hazánkba érkezett az Udinese játékosmegfigyelője és videóelemzője, és kétnapos képzés keretében adták át az Udinese filozófiáját és tudásanyagának egy részét a honi érdeklődőknek.

A képzésen a magyar klubok közü a Ferencváros, a Vasas és a Videoton FC képviseltette magát, a többi hallgató olyan lelkes fiatal, egyetemista vagy edző volt, akit vonz, érdekel ez a szakma, és szeretne ebben dolgozni. Az előadást két neves sportember, Riccardo Guffanti, az Udinese Calcio megfigyelője, valamint Massimiliano Caniato, az Inter korábbi kapusa - jelenleg kapusedző és az Udinese egyik videóelemzője - tartotta.

Az Udinese évente 15 millió eurót költ csak a játékosmegfigyelő hálózatára (bérek, utazások, képzések, napi díjak, ellátás, stb) és mégis minden évben pozitív mérleget hoz az átigazolási piacon a játékos adás-vételekkel kapcsolatban. Az Udinese fedezte fel, és az olasz csapatnál robbant be többek között Alexis Sanchez is, akit 3 millió euróért vettek majd az értékesítése, előző kölcsönadások és a további értékesítéséből származó bevételek után kerestek vele 35 millió eurót. Az olasz bajnokságban az olyan nagy klubok, mint az Inter vagy a Roma, már évek óta görgetnek maguk előtt jelentős deficitet, ahogy a TOP európai klubok többsége, míg az Udinese rendre pozitív mérleggel zárja az évet.
24 főállású és közel 20 másod- vagy mellékállású, megbízott játékosmegfigyelővel dolgoznak, szinte a világ összes országában jelen vannak.

"A képzés rendkívül hasznos és érdekes volt, hiszen egy olyan nagy, játékosmegfigyelésben és értékesítésben jelentős klub modelljével ismerkedhettünk meg, amivel nem mindennap szembesül a szakmában dolgozó sem. Nem csupán a megfigyelés metódusát vagy aspektusait mutatták be, hanem azt a rendszert, menedzsment-modellt, ahogy közel 50 scout munkáját össze tudják hangolni és a klub javára fordítani. Olaszországban nagyon kiforrott és előrehaladott a futballszakma ezen szegmense, sokat fektetnek a szakemberek képzésére és továbbképzésére is, de az Udinese több tíz éve kialakított, felépített rendszere itt is kiemelkedő, hiszen világszinten meghatározóak a piacon. Örülünk, hogy személyesen is megismerkedhettünk Riccardo Guffanti-val és így a két klub között egy olyan kapcsolat indult el, ami még hosszútávon sokat jelenthet a Videotonnak. Van hova fejlődnünk, és az ilyen kapcsolatok, előadások vagy képzések csak megerősítenek minket abban, hogy kell is fejlődnünk, hiszen hosszútávon ez igenis kifizetődő" - árulta el honlapunknak Hadnagy Zsolt vezető játékosmegfigyelő, valamint Balogh Tamás játékosmegfigyelő.
 

Hírek
Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek