hu en
2013. Július 24. 08:00  -  Wéninger Ákos   -   Fotó: vidi.hu, szon.hu
INTERJÚ
A hétvégén induló új bajnokságban már minden mérkőzésen lesznek alapvonali sporik is

Erről, valamint az első 12 profi magyar játékvezetőről is beszélt honlapunknak Puhl Sándor.

Meccs center Videoton FC - Szombathelyi Haladás OTP Bank Liga NB I,
1. forduló
2013. Július 28. 16:30
Info

AZ NB I-ES HIVATÁSOS JÁTÉKVEZETŐK NÉVSORA

Andó-Szabó Sándor (FIFA), Becséri Dániel, Bognár Tamás (FIFA), Erdős József, Fábián Mihály (FIFA), Farkas Ádám, Iványi Zoltán, Kassai Viktor (FIFA), Németh Ádám (FIFA), Solymosi Péter, Szabó Zsolt, Vad II István (FIFA)

Magyarországon, tétmérkőzésen először a DVSC - Vidi Ligakupa-meccsen tesztelték a hat játékvezetős modellt. Ezt követően további tavaszi Ligakupa találkozókon működtek közre az alapvonali asszisztensek, többek közt a székesfehérvári Ligakupa döntőn is.

A hétvégén induló NB I-es bajnokságban már minden mérkőzésen hat játékvezető lesz jelen. Erről az újításról kérdeztük Puhl Sándort, az MLSZ Játékvezető Bizottság alelnökét, akit a 90-es években négyszer választottak meg a világ legjobb sporijának.

"Jelenleg is egy több napos edzőtáborban vagyunk az NB I-es és NB II-es játékvezetőkkel, asszisztensekkel. Az elmúlt időszakban nagyon sok elméleti- és gyakorlati továbbképzésen vettek részt a játékvezetők, most az utolsó simításokat végezzük a hétvégi bajnoki rajt előtt. Azzal, hogy ettől a szezontól kezdve két alapvonali bíró is segíti a játékvezető munkáját, a nemzetközi gyakorlathoz igazodunk. Több feladata is van a két alapvonali játékvezetőnek. Az ő jelenlétük elsősorban preventív jellegű, hiszen az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy rengeteg esetben a játékosok elkerülik a kisebb-nagyobb szabálytalanságokat a büntetőterület környékén. Emellett olyan vitatott meccs-szituációkban is a játékvezető segítségére lehetnek, mint például, hogy egy a felső lécről a gólvonal környékére pattanó labda áthaladt-e teljes terjedelmével a gólvonalon, vagy nem. Biztos vagyok ugyanakkor abban, hogy a jövőben is lesznek majd vitatott esetek, a célunk azonban az, hogy minél kevesebb legyen a hiba, és ne a játékvezetőkről szóljon egy-egy forduló, hanem a csapatokról, hiszen ők a főszereplők, és nem a sporik. Fontos megjegyezni, hogy az MLSZ soha nem látott körülményeket biztosít a játékvezetők részére. Ennek egyik fontos része az, hogy 12 magyar játékvezető a jövőben hivatásosként fog dolgozni, ami azt jelenti, hogy ez lesz az egyetlen munkájuk, ebből fognak élni. Ezek a játékvezetők napi szinten edzenek, és folyamatosan fognak elméleti továbbképzésen is részt venni. Tavasszal egyébként több Ligakupa-meccsen is teszteltük a hat játékvezetős modellt, és a visszajelzések abszolút pozitívak voltak, mind a csapatok, mind pedig a játékvezetők részéről. Számunkra az a legfontosabb, hogy a labdarúgás iránti alázattal, felkészülten, tudásuk legjavát nyújtva vezessék a mérkőzéseket a magyar bírók" - nyilatkozta honlapunknak Puhl Sándor.

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek