hu en
2011. November 20. 10:27  -  Somos Zoltán
Nem Vidi-csúcs, de "évszázados" rekord

Rúgott már több gólt is történelme során bajnokin a Videoton, de ekkora különbséggel a XXI. században a hazai csapatok közül csak mi nyertünk kétszer.

Nem kell hozzá megszállott futballstatisztikusnak lenni, hogy sejtse az ember: egy 7-0-ás győzelem a kuriózumok közé tartozik még a nem a legmagasabb szinten jegyzett bajnokságokban is. Éppenséggel a honi mezőny kiegyensúlyozottsága ellene beszél az ilyen eredményeknek. Valóban ritkán van ekkora különbség a pályán két csapat között, nyilvánvaló, hogy az átlagnál jobb helyzetkihasználás, koncentrálás és szerencse is kell a gólparádéhoz. Olyannyira így van, hogy hét gólt lőni még a futball hőskorában sem számított mindennaposnak, bár az ötcsatáros felállások idején igazi klasszisok rohamozták az ellenfelek kapuját.

Manapság pedig tényleg hálát adhat a sorsnak az a szurkoló, aki kifogja a "heti hetest" - feltéve persze, hogy a megfelelő oldalon szurkol, vagy semleges néző... A 2000-2001-es szezontól kezdődően, tehát a XXI. században zajló bajnokságokban több mint két és félezer meccsen vannak túl a mindenkori élvonalbeli csapatok, és ezen a tenger sok találkozón mindössze hatszor fordult elő, hogy az egyik csapat legalább hét gólt rúgott... A hétgólos különbség még ritkább, csak négyszer alakult ki - a négyből kettő pedig a fehérvári csapathoz fűződik. Más egylet ilyen duplázással nem büszkélkedhet a magyar riválisok közül.

2007. augusztus 25-én a Tatabányát fogadtuk, és a bajnokságot borzalmasan kezdő, később 93 kapott góllal (...) kieső ellenfelet 7-0-val küldtük haza. A mai Vidi és az akkori Fehérvár közötti közös nevező a jeles eredményen kívül Nagy Dániel volt: a középpályás mindkét meccsen a kispadon ült az elején, a Tatabánya ellen az utolsó tíz percre be is állt. Érdekesség, hogy akkor sem az első félidő ígérte a gólzáport, csak 1-0 volt, aztán a 60. és a 70. perc között négy gólt rúgtak a mieink. Dajic (2), Vayer, Farkas B., Simek, Dvéri és Sitku voltak a meccs gólszerzői.

Az elmúlt 11 év további ilyen arányú nagy kiütései az élvonalban:
2005. október 15. : MTK - Pápa 7-0,
2006. április 22. : Újpest - Honvéd 7-0 (jegyezzük meg: Sándor Gyuri ekkor is gólt lőtt!),
2011. november 19. : Videoton FC - Siófok 7-0.

Lőtt még hét gólt a Győr a Zalaegerszegnek (ZTE - Győr 2-7, 2009-ben), de az egy meccsen rúgott gólok tekintetében az Újpest a nyerő, amely 2000 júliusában 8-3-mal intézte el a Debrecent. Mint látható, a különbség ezeken a meccseken kisebb, a legnagyobb arányú győzelmeknél tehát a Vidi "listavezető" a kétezres években.

Ami viszont a klub rekordgyőzelmeit illeti, azt nem sikerült beállítani a csapatnak, de ha Oliveira kapufája bemegy az első félidőben... Akkor most két másik eredmény mellé írhatnánk ezt is.
1972 májusában: Videoton - Egri Dózsa 8-0 (Karsai 3, Wollek 2, Hartyáni, Szalmásy, Nagy II),
1997 októberébenVideotonTiszakécske 8-0 (Vancsa 3, Korsós 2, Dvéri, Waltner és Róth).

Végezetül még egy érdekesség: a 7-0 nem másodszor, hanem harmadszor íródott ki a sóstói eredményjelzőre, mert 1976 szeptemberében a Szegedet is ennyire verte a Vidi (Májer 2, Baranyi, Nagy II, Fejes, Wollek, Tieber).

CÍMKÉK
Dvéri Zsolt Nagy Dániel Sándor György
Hírek
Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek