hu en
2010. Április 30. 12:04  -  Wéninger Ákos
Gyurcsó Ádám: az akadémista, aki érettségire készül

Az idén érettségiző Gyurcsó Ádám mesélt honlapunknak arról, milyen is a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékének lenni.

Május 3-a és június 25-e között, 1166 vizsgahelyszínen, összesen 139 453 diák ad számot középiskolai tanulmányai során szerzett tudásáról. Köztük lesz Gyurcsó Ádám is, a Videoton U19-es csapatának támadója, aki 2008-ban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy gólt lőtt a Real Madrid korosztályos csapatának a Puskás-Suzuki Kupán.

- Hogy érzed magad néhány nappal az érettségi előtt? Van benned vizsgadrukk?
Megmondom őszintén, már nem izgulok a vizsgák miatt, egyszerűen csak szeretnék sikeresen túllenni rajtuk. Szellemileg egy kicsit fáradtnak érzem magam, ami talán nem is csoda, ha figyelembe vesszük, hogy napi két edzés mellett kell helytállni a suliban is.

- Ha már itt tartunk, elárulod hogy néz ki egy akadémista átlagos napja Felcsúton?
Reggel 6.45 – 7 óra körül kelünk fel, ezt követően megreggelizünk, 8.30-kor pedig elkezdődik a délelőtti edzés. 10.30 körül busszal megyünk a suliba, a fiatalabbak egy 40 személyes busszal mennek Zsámbékra (a Puskás Akadémia diákjai a Zsámbéki Premontrei Szakközépiskolában tanulnak – a szerk.), mi idősebbek egy 9 személyes kisbusszal utazunk. Azért van a két buszra szükség, mert mi 11-től 14-ig maradunk az iskolában, míg a fiatalabbak 16 óráig. 14.30-ra érünk vissza Felcsútra, megebédelünk, majd 15 órától 16-ig tanulószobán vagyunk. Ezt követően ismét edzésünk van, de ha az NB II-es kerettel kell edzeni, akkor a tanulószoba kimarad, mert ott 15.30-kor kezdődik a délutáni edzés.

- Esténként hogyan töltitek/tölthetitek a szabadidőtöket?
A délutáni edzésnek legkésőbb 18 órakor van vége, utána sokszor a lábtenisz pályán szoktunk „tengózni”, de van egy nagyon szuper számítógép terem is a kollégiumban, ott lehet internetezni, valamint van lehetőségünk DVD-zésre is egy igényesen kialakított kis házimozi-teremben, de természetesen a kollégiumi konditermet is rendszeresen használjuk. 21.30-kor van takarodó, addig tulajdonképpen azt csinálunk, amit akarunk, de nem nagyon szoktuk elhagyni a kolesz területét. Kivétel ez alól a csütörtöki nap, amikor nincsen délután edzésünk. Ilyenkor el szoktunk menni Tatabányára a Gyémánt Fürdőbe, de az sem ritka, hogy Pestre vagy Székesfehérvárra megyünk kicsit kikapcsolódni.


- Mennyire követitek nyomon az Akadémián a Vidi NB I-es csapatának szereplését?
Természetesen figyeljük a Vidit, sőt többször volt rá példa, hogy egy-egy hazai meccsre szinte az egész Akadémia elutazott Székesfehérvárra. Persze erre csak akkor van lehetőségünk, ha nekünk nincs bajnokink, így általában csak a pénteki NB I-es meccseket tudtuk megtekinteni a Sóstói Stadionban.

- Kanyarodjunk vissza egy kicsit az iskolához. Hogy érzed, hozzátok labdarúgókhoz másképp viszonyulnak a tanárok a suliban, mint a többi diákhoz?
Nézd, ezt szerintem tanára válogatja. Vannak tanárok, akik jobban átérzik a helyzetünket, hogy nekünk egyszerre két helyen is helyt kell állnunk, de sajnos akadnak olyanok is, akik ezzel nem foglalkoznak. Náluk nehezebb jó eredményeket elérni. Az osztálytársaimmal jóba vagyok, de érthető módon nem tud olyan szoros osztálytársai kapcsolat kialakulni, mintha én is egész nap ott lennék a suliban. Ennek ellenére, amikor tehetem részt veszek az iskolai rendezvényeken, mint például a szalagavató vagy a ballagás.

- És mi a helyzet a focicsapatban? Az edződ jobban odafigyel rád most érettségi előtt?
Persze, Laci’bá (Disztl László – a szerk.) mindenre odafigyel, és megérti, hogy most előfordult néhányszor, hogy edzés helyett suliba kellett mennem. De szerencsére elég szigorú ahhoz, hogy ne lehessen lazábbra venni az edzésmunkát a tanulásra hivatkozva. Szerintem ez a saját fejlődésem szempontjából nagyon fontos dolog.
 

Fehérvár FC - Minden jog fenntartva
A webhely cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát. További részletek